banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Ενημέρωση καταναλωτών από το ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ για τις αγορές τροφίμων ζωικής προέλευσης

0 comment 2 minutes read

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης ενόψει της εορταστικής περιόδου ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής:

Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της διάθεσης από πολίτες και κτηνοτρόφους ζωικών προϊόντων, κυρίως κρέατος αλλά και γαλακτοκομικών μη τυποποιημένων-αγνώστου προέλευσης προς απ’ ευθείας πώληση στους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά το κρέας, προέρχεται από ζώα που συνήθως διατηρούνται παράνομα και σφάζονται σε αυτοσχέδια σφαγεία που δημιουργούνται εντός του στάβλου στον οποίον εκτρέφονται, χωρίς να τηρούνται ούτε στο ελάχιστο στοιχειώδεις απαιτήσεις υγιεινής αλλά και εκτροφής τους. Συγκεκριμένα δεν διεξάγεται κανένας Κτηνιατρικός έλεγχος της υγείας τους όσο τα ζώα αυτά εκτρέφονται, ενώ επιπλέον τα σφάγια που πωλούνται στους καταναλωτές κατά αυτόν τον τρόπο δεν ελέγχονται υγειονομικά από την Κτηνιατρική Υπηρεσία..

Ιδιαίτερα για τα σφάγια χοίρων, ελλοχεύει ο κίνδυνος της Τριχινέλλωσης, που είναι σοβαρή παρασίτωση και μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση μη εργαστηριακά ελεγμένων κρεάτων.

Όσο και αν η «πατροπαράδοτη» σφαγή οικόσιτων ζώων στον στάβλο που εκτρέφονται, δίνει μία ψευδαίσθηση πώλησης «αγνών και παραδοσιακών» προϊόντων, στην πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών αφού πρόκειται για κρέατα απολύτως υποβαθμισμένα ποιοτικώς, που παράγονται σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες και με τη χρήση μολυσμένου εξοπλισμού, επιβαρυμένα με ακαθαρσίες, σκόνη και μεγάλο μικροβιακό φορτίο, ενώ και η συντήρηση και διακίνησή τους δε γίνεται υπό ψύξη πράγμα που τα επιβαρύνει μικροβιακά ακόμη περισσότερο.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, στα μέτρα των δυνατοτήτων του, θα διεξάγει αιφνιδιαστικούς ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου αυτού και την προστασία των καταναλωτών.

Σε ότι αφορά τα γαλακτοκομικά, υπενθυμίζεται ο σοβαρότατος κίνδυνος που υπάρχει για μόλυνση από Μελιταίο πυρετό αλλά και από άλλες σοβαρές ζωοανθρωπονόσους όπως η Λιστερίωση, αν δεν τηρούνται σχολαστικά οι συνθήκες υγιεινής παραγωγής τους.

Πέραν των ζητημάτων Δημόσιας Υγείας, σημειώνεται πως η διάθεση τέτοιων προϊόντων αποτελεί παραεμπόριο που παραβιάζει πλήθος αγορανομικών-φορολογικών διατάξεων, επιβαρύνοντας τελικά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Γι’ αυτό καλούμε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τροφίμων ζωικής προέλευσης τόσο κατά την εορταστική περίοδο όσο και γενικότερα και να τα προμηθεύονται μόνο από νόμιμα σημεία διάθεσης, δίνοντας προσοχή στις σφραγίδες καταλληλότητάς τους.

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00