Ακόμα ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του στον αγώνα για το μεροκάματο. Αυτή τη φορά ένας 40χρονος εργαζόμενος σε υπεργολαβία της «Αιολικής Βερμίου» βρίσκει τραγικό θάνατο εγκλωβισμένος σε σπαστήρα κατά τη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.
Δυστυχώς αυτό το τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που συνέβησαν κατά τη διάρκεια εργασιών εγκατάστασης αιολικών και Φωτοβολταϊκών σταθμών στην Περιοχή μας. Δεν ξεχνάμε ότι ακόμα ένας εργαζόμενος, ένας νέος άνθρωπος, έχασε τη ζωή του σε αντίστοιχο έργο κοντά στα Πετρανά.
Ο θάνατος αυτός έρχεται να προστεθεί στα εκατό και πλέον θανατηφόρα εργατικά «δυστυχήματα», εργοδοτικά εγκλήματα, που έγιναν στην Περιοχή μας τα τελευταία 50 χρόνια και στους εκατοντάδες τραυματισμούς που άφησαν πίσω τους πολλούς σακατεμένους εργάτες «θυσία» στην ηλεκτροδότηση της Χώρα μας.
Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του άτυχου εργαζόμενου ελπίζοντας πως αυτό θα είναι το τελευταίο αίμα εργάτη που χύνεται στο βωμό του κέρδους των εταιρειών.
Η «Αιολική Βερμίου» σε δελτίο τύπου δηλώνει «βαθύτατα συγκινημένη» για τον άδικο χαμό του εργαζόμενου και υποστηρίζει πως «η ασφάλεια είναι πάντα η πρώτη της προτεραιότητα» και πως «τηρεί αυστηρά και ολοκληρωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας».
Η εμπειρία όμως δείχνει πως γι αυτά τα τραγικά «δυστυχήματα» πάντα υπάρχει έλλειψη ή παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας και ποτέ δεν φταίει μόνο η «τύχη» ή η «απροσεξία του παθόντος» στον οποίο συνήθως «τα φορτώνουν όλα» αφού δε βρίσκεται πια στη ζωή για να τα αντικρούσει.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο επίσης είναι ότι, ή γίνονται πλημμελείς έλεγχοι ή δεν γίνονται καθόλου από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση εργασίας- Επιθεώρηση μεταλλείων κλπ) που με ευθύνη, που υποκρύπτει δόλο, των Κυβερνήσεων είναι υποστελεχωμένοι και βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης.
Γι αυτό η εταιρεία πέρα από τις ευχές και τα συλλυπητήρια καλείται να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει με ανακοίνωσή του το «Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης»
«- Αν ο σπαστήρας ήταν συντηρημένος και αν τηρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας (όπως οι ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που σταματούν την λειτουργία του μηχανήματος, ασφαλιστικά στις πόρτες υποδοχής των υλικών κοκ). Αν το προσωπικό που υπήρχε στο μηχάνημα την ώρα του ατυχήματος ήταν επαρκές για να δουλεύουν οι συνάδελφοι σε ασφαλείς συνθήκες;
– Αν υπήρχε γιατρός, νοσηλευτής και ασθενοφόρο στο εργοτάξιο καθώς βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία από την πόλη της Κοζάνης, περισσότερα από 50 χιλιόμετρα;
– Σε τι συνθήκες, και με τι όρους εργασίας εργάζονταν ο συνάδελφος; Κατά πόσο και αν ήταν βεβαιωμένο ότι ο συνάδελφος ήταν εξειδικευμένος στον χειρισμό του σπάστηρα;.
Υπογραμμίζει επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων πως «το κυνήγι του κέρδους της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί την αιτία για την αύξηση των θανατηφόρων «ατυχημάτων». Σε αυτό συμβάλλουν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης της εργασίας, που προκύπτει από την 10ωρη και 12ωρη εργασία που εξωθούνται οι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους μεροκάματο.»
«Απαιτούμε άμεσα από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό έγκλημα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στο συνάδελφο, για επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους».
«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»