Τον Δεκέμβριο του 2020 εκοιμήθη ο ηγούμενος του Ησυχαστηρίου Άγ. Νεκταρίου στο χωριό Παλαιογράτσινο. Ο π. Αυγουστίνος ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας ιερωμένος με πολλές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιεροκήρυκας και εξομολόγος. Είναι γνωστές οι ομιλίες του, κυρίως προς τους νέους, στον ναό του Αγ Νικάνορα, όπου ήταν προϊστάμενος. Ο ίδιος ήταν αγαπητός από τους ενορίτες. Το έδειξαν άλλωστε όταν μετετέθη από την εκκλησία του Αγ. Νικάνορα. Είχαν μαζευτεί τότε περίπου 1.500 υπογραφές υποστήριξης από τους ενορίτες και από άλλους πιστούς, είχα υπογράψει κι εγώ. Στους Κοζανίτες ο π. Αυγουστίνος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, καθώς η όλη συμπεριφορά του ήταν υποδειγματική, συμπεριφορά ενός άξιου ιερωμένου, αφοσιωμένου στη Διακονία του ποιμνίου.
Κατά τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε στο Ησυχαστηρίου Άγ. Νεκταρίου. Ο χώρος του μοναστηριού ήταν της οικογένειας Μύρου, η οποία κατέβαλε και τα έξοδα της ανέγερσης. Είναι προσεγμένο και πολύ περιποιημένο, με δωμάτια, γραφεία, βιβλιοθήκη, αίθουσα συναντήσεων, έκθεση με βότανα και κεντήματα, εικόνες Αγίων, βιβλία θρησκευτικά. Το Ησυχαστήριο έχει κεντρική θέρμανση και είναι περιμανδρωμένο, με μεγάλο αύλειο χώρο, στον οποίο υπάρχει και μικρό θερμοκήπιο, αλλά και δένδρα και λουλούδια. Το κτίσμα μάλιστα έχει πανοραμική θέα στη λίμνη Πολυφύτου. Είναι ένα έργο φτιαγμένο με πολύ αγάπη και μεράκι, ενώ εκεί νιώθεις ηρεμία και γαλήνη.
Επισκέφθηκα πολλές φορές το Ησυχαστήριο και θαύμαζα το θεάρεστο έργο. Υπενθύμιζα στον π. Αυγουστίνο ότι ο Άγιος Νεκτάριος είχε ονομάσει το μοναστήρι του στην Αίγινα «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα», ενώ το μοναστήρι του π. Αυγουστίνου το ανέφερα ως «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα στα Πιέρια». Πηγαίνανε από την Κοζάνη με ναυλωμένο λεωφορείο οι πιστοί και εξομολογούνταν στον μακαριστό Αυγουστίνου, 50 χιλιόμετρα απόσταση, αλλά και στις αγρυπνίες που τελούσε. Δυστυχώς ο μακαριστός π. Αυγουστίνος έφυγε πολύ νωρίς από κορωνοιό. Τον μήνα Δεκέμβριο το 2021έγινε το ετήσιο μνημόσυνό του. Το ατυχές είναι ότι εκοιμήθησαν και άλλοι δύο Κοζανίτες ιερωμένοι. Ο ιερομόναχος Χριστοφόρος Παπανικολάου, εγγονός του μακαριστού Νικηφόρου-Ναούμ Σκαρκαλά, ο οποίος ετάφη στη μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού του Ολύμπου, όπου έγιναν μοναχοί και ανακαίνισαν το μοναστήρι τα τρία εγγόνια του Χριστοφόρος, Νικάνωρ και Βασίλειος.Το μοναστήρι υπάγεται στη Μητρόπολη Ελασσώνος, μητροπολίτης είναι ο Χαρίτων Τούμπας Κοζανίτης. Επίσης το 2009 επισκέφτηκε το μοναστήρι ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ενθρόνισε ηγούμενο τον μοναχό Νικάνωρ. Στο μοναστήρι αυτό εκοιμήθη και ο Χριστοφόρος, που εγκαταβίωνε ως μοναχός. Ο Χριστοφόρος έφυγε πέρυσι τον Ιανουάριο. Διετέλεσε προηγουμένως διάκονος και ιερέας στη Μητρόπολη Κοζάνης. Επίσης, στις 25 Δεκεμβρίου2021, την ημέρα των Χριστουγέννων, εκοιμήθη και ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης- Διονύσης Σκαρκαλάς, προϊστάμενος της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στις Συκιές Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης. Κάθε πρωτοχρονιά ευλογούσε τη βασιλόπιτα του συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Νικόλαος». Ο γιος του Αθανάσιος, αρχιμανδρίτης και θεολόγος, είναι ηγούμενος στη μονή «Γεννεσίου της Θεοτόκου» Γοργοεπηκόου στη νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης. Είναι παιδιά και εγγόνια του μακαριστού Ναούμ-Νεοφύτου Σκαρκαλά. Έγραφα πέρυσι στη μνήμη του Νεοφύτου, χαρακτηρίζοντας την οικογένεια του Σκαρκακά «ως Αγία Οικογένεια», διότι είχε 8 ιερωμένους. Τιμούμε τη μνήμη όλων, τον μακαριστό Αυγουστίνο, τον ιερομόναχο Χριστοφόρου, καθώς και τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη-Διονύσιο. Ο Κύριος να τους εντάξει στους Ουράνιους Θόλους των Αγγέλων.
Να σημειώσω ότι ο μακαριστός Αυγουστίνος ήταν πνευματικό παιδί του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη, μητροπολίτη Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας. Προ ετών στη μνήμη του μακαριστού κυρού Αυγουστίνου, όταν τελέστηκε το μνημόσυνό του στη Φλώρινα, είχε προβάλει ο μακαριστός Αυγουστίνος ένα βίντεο για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του Καντιώτη στην Κοζάνη στη διάρκεια της Κατοχής. Στο βίντεο μίλησα κι εγώ, καθώς στην Κατοχή ήμουνα μαθητής Δημοτικού. Τότε το πρωί παίρναμε γάλα από την «Εστία»(χώρος που προετοιμάζανε οι εθελόντριες)και το μεσημέρι φαγητό: 8.000 χιλιάδες μερίδες φαγητού την ημέρα προσέφερε στην περίοδο της κατοχής 1943-44, μέχρι τον Μάρτιο το 1945.
Υ.Γ. Στη φωτογραφία (ΤΕΙ Κοζάνης, Ιούνιος 2012, ημέρα Σάββατο), απεικονίζεται ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο μακαριστός Αυγουστίνος, ο κ. Γιάννης Σόκοτης, τότε αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης και ο γράφων, κατά την ανακήρυξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε επίτιμο Διδάκτορα του περιβάλλοντος από τη Διοίκηση του ΤΕΙ. Είχε δοθεί διεθνώς στον Παναγιώτατο Βαρθολομαίο ο τίτλος «Πράσινος Πατριάρχης», για τα συνέδρια που διοργάνωνε για την προστασία του περιβάλλοντος.
Γιάννης Κορκάς