Με την επίθεση της ΧΑΜΑΣ στο Ισραήλ ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος περνά σε δεύτερη μοίρα.
Τούτο τεκμαίρεται από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών του συνασπισμού που έχει ταχθεί με την Ουκρανία, που καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται αρχίζουν να εμφανίζονται δυστοκίες στην οικονομική & εξοπλιστική υποστήριξή της.
Πέραν των λαϊκών διαμαρτυριών από τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία κ.α. βρίσκονται σε ανοιχτή διαφωνία με το καθεστώς του Κιέβου για διάφορες αιτίες η κάθε μια, ενώ η πρόσφατη έγκριση του προσωρινού προϋπολογισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν περιλαμβάνει περαιτέρω βοήθεια για την κυβέρνηση του Κιέβου είναι δηλωτική των προθέσεών της.
Όσον αφορά τη Γερμανία, παρατηρείται το φαινόμενο η οικονομία της που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τη ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής να έχει μπει
σε ύφεση.
Έτσι λοιπόν βλέπουμε τους επίσημους αξιωματούχους των Δυτικών αλλά & άλλων χωρών καθώς και τα Δυτικά ΜΜΕ, τα προφίλ διαφόρων γεωπολιτικών αναλυτών να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τη νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή που την προκάλεσε η επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, που «ειρήσθω εν παρόδω» υπάρχουν αναφορές ότι τα Αμερικάνικα όπλα που εγκαταλείφθηκαν στο Αφγανιστάν όπως & μέρος των Δυτικών που προορίζονταν για την Ουκρανία αυτά
κατέληξαν στη Χαμάς…
Σε ένα δυσμενές λοιπόν σενάριο ο Ισραηλινοπάλαιστινιακός πόλεμος
θα χρησιμοποιηθεί για να εκτραπούν όλα τα φώτα της δημοσιότητας και οι πόροι από την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα θα ανοίξει ένα άλλο μέτωπο «αντιπροσώπων» ενάντια στον άξονα Ρωσίας – Κίνας μέσω της αντιπαράθεσης Ισραήλ-Ιράν.
Αυτό θα σήμαινε:
α: ότι το Ουκρανικό καθεστώς θα καταρρεύσει εν τω άμα, ενώ η Ουκρανία όση απομείνει θα είναι ένα υπερχρεωμένο και αποτυχημένο κράτος
που θα κινείται μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ – Πολωνίας και με λίγη σχετική επιρροή από την ΕΕ.
β: Η ευρωπαϊκή – Γερμανική οικονομία που στόχευε στην Ανατολική εταιρική σχέση (με ένταξη & της Ουκρανίας στην ΕΕ) θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα ενώ η οικονομία & η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας θα ενισχύεται περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ στο Ισραήλ, εκτυλίσσεται ένα από τα χειρότερα σενάρια – ένας πόλεμος σε πολλαπλά μέτωπα, ακόμη και εντός των συνόρων του.
Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι αυτό οδηγεί αυτόματα σε τρομακτικές απώλειες αμάχων & τούτο γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον παλαιστινιακό πληθυσμό που αν & η Χαμάς απέτυχε να πυροδοτήςει & τη Δυτική Όχθη καθόσον αντιμετωπίστηκε από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα για αρκετές αψιμαχίες στο αραβικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.
Η περιοχή κινδυνεύει να βυθιστεί βαθιά στην αιματοχυσία των απλών ανθρώπων.
Τέλος , πέραν των οικονομικών εξελίξεων λόγω του Ρωσοουκρανικού πολέμου αλλά και από πιθανή εμπλοκή των Αραβικών πετρέλαιο παραγωγικών χωρών, ας μη παραβλέπουμε ότι η παλαιστινοισραηλινή σύγκρουση, ενδέχεται να αποτελέσει έναν άλλο παράγοντα που θα συμβάλλει στην επιδείνωση της αστάθειας στην Ουάσιγκτον.
Δημήτρης Α. Ζακοντίνος
Οικονομολόγος
MSc stragetic & defence analyst