Μπουμπάρια! (Κοζανίτικα). Γεύσεις- συνταγές που χάνονται..
Δεν είναι φαϊ ειναι…
Είναι μεζές για μερακλήδικες παρέες
ΣΥΝΤΑΓΗ.
1,750 κιλά κιμάς χοιρινός ή ανάμικτος με μοσχάρι ή ζυγούρι
1,750 κιλά κοιλιά αλεσμένη.
0,5 κιλό κρεμμύδια ξερά.
0,5 κιλό ρύζι καρολίνα ( 1 φλυτζάνι στο κιλό).
0,5 κιλό σάλτσα ντομάτας.
2 κουταλιές της σούπας πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.
60 γραμμάρια αλάτι.
200 γραμμάρια λάδι.
10 γραμμάρια πιπέρι.
Μαϊδανό.
Δυόσμο ( μπόλικο γιατί είναι το βασικό αρωματικό).
Ρίγανη.
Γεμίζουμε περίπου 10 πυτιές περίπου.
Κάνουμε μερικές τρυπούλες με οδοντογλυφίδα, για να μην «σκάσουν».
Εάν γεμίσουμε «κοιλιά» χρειάζεται διπλάσια ποσότητα.
Στο βαθύ ταψί που θα τα βάλουμε, βάζουμε νερό μέχρι τη μέση.
Στους 200 βαθμούς ο φούρνος μέχρι να ξεκινήσει και μετά στους 160-180, ανάλογα με το φούρνο.
Για να μην «αρπάξουν» καλά θα είναι να σκεπαστούν και στο τέλος να τα ανοίξουμε να πάρουν χρώμα.
Τα γυρνάμε μία φορά για να βράσει καλά η γέμιση.
Στη φωτογραφία τα μικρά είναι οι πυτιές και τα μεγάλα οι κοιλιές.
Γιώργος Γελαδάρης