Γιαπράκια: το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων της πόλης της Κοζάνης. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΟΖΑΝΗ (Γράφει η Άννα Μαμάτσιου)
Υλικά:
1 μέτριο λάχανο αρμιά (λάχανο τουρσί )
αρμόζουμο (ζωμός από το τουρσί )
1 κ.κιμά χοιρινό ή ανάμεικτο με μοσχάρι
2 μεγάλα νεροκρόμμυδα
1 φ.κ. ρύζι
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι
κόκκινο πιπέρι
λάδι
1 κ.σ. τοματοπελτέ
3-4 χοιρινές πανσέτες.
Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο, αφαιρούμε το σκληρό μέρος και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
Ετοιμάζουμε τον κιμά. Τρίβουμε τα κρεμμύδια τα βάζουμε μέσα στον κιμά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, λίγο αρμόζουμο, τα μπαχαρικά, το κόκκινο πιπέρι και λάδι αρκετό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα.
Στρώνουμε στον πάτο μίας κατσαρόλας με φύλλα αρμιάς. Τυλίγουμε τα γιαπράκια. Περνούμε λίγο από το μείγμα και το τυλίγουμε σε ένα φύλλο αρμιάς σε στρογγυλό σχήμα. Τοποθετούμε τα γιαπράκια στην κατσαρόλα ,ρίχνουμε αρκετό λάδι και τον τοματοπελτέ αραιωμένο με λίγο νερό. Στρώνουμε από πάνω φύλλα αρμιάς και τις πανσέτες συμπληρώνουμε με νερό και ανάβουμε το μάτι στο δυνατό. Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε την θερμοκρασία να σιγοβράζουν. Μετά από 1 ώρα δοκιμάζουμε τον ζωμό που βράζει και ανάλογα προσθέτουμε νερό ή αρμόζουμο. Τα βράζουμε 3_3 1/2 ώρες και τα ελέγχουμε τακτικά .