Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

“Η ελληνική οικονομία το 2024”. γράφει ο Σάκης Μπαγκατζούνης

0 comment 5 minutes read

“Η ελληνική οικονομία το 2024”. γράφει ο Σάκης Μπαγκατζούνης

Η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε μια φάση σταδιακής ανάκαμψης μετά από μια δεκαετή κρίση που επέφερε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

1. Ρυθμός Ανάπτυξης και ΑΕΠ

Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Οικονομία παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε σημαντική αύξηση, με το 2024 να αναμένεται να κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης +2-3% επίδοση από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εισροή χρημάτων απο το Ταμείο ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Τουρισμός, και η μεταποίηση είναι οι οδηγοί της ανάπτυξης, όπως φαίνεται και απο τον πίνακα1 που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή

– Advertisement –

2. Τουρισμός

Ο τουριστικός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, με συνεισφορά που ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ. Μετά από μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας COVID-19, το 2023 και 2024 είδαν σημαντική ανάκαμψη στον τουρισμό, με τους επισκέπτες να επιστρέφουν σε επίπεδα προ κρίσης.

3. Επενδύσεις

Οι Αμεσες ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενισχυμένες από την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή μετάβαση και η αναβάθμιση των υποδομών αποτελούν σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος για τους επενδυτές.

4. Ανεργία

Παρόλο που η ανεργία μειώθηκε σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα της κρίσης, παραμένει σχετικά υψηλή σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2023, η ανεργία κυμάνθηκε περίπου στο 10-12%, με μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους. Η βελτίωση της αγοράς εργασίας παραμένει μια από τις μεγάλες προκλήσεις.

5. Δημοσιονομικά και Χρέος

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, που παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τη χώρα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια. Η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται με τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της ανάπτυξης.

6. Κλάδος Ενέργειας

Η ενεργειακή μετάβαση και η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν βασικά στοιχεία της μελλοντικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Η χώρα στοχεύει στη μείωση της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα και στην προώθηση της πράσινης ενέργειας, με τομείς όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια να γνωρίζουν ταχεία ανάπτυξη.

7. Μελλοντικές Προκλήσεις

Παρά την πρόοδο, η Ελληνική Οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο υψηλός πληθωρισμός, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Η ψηφιακή μετάβαση, η ακρίβεια, η έλλειψη βασικών υποδομών,  και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής παραμένουν κρίσιμα ζητήματα.

Συνοψίζοντας, η Ελληνική Οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά παραμένει σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, που απαιτεί συνεχή προσοχή σε ζητήματα βιωσιμότητας, επενδύσεων – καινοτομίας για να διατηρήσει και να επεκτείνει την αναπτυξιακή της δυναμική, και να μειώσει την υστέρηση της σε σχέση με την Ευρώπη ως προς το Κατά Κεφαλήν εισόδημα.

Πίνακας 1.

Πίνακας 2.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00