Αντικαρκινικές ιδιότητες φαίνεται ότι έχει η βιταμίνη C καθώς νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έδειξε ότι μπορεί να εξοντώσει τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης C αποτελούν πηγή επιστημονικής διαμάχης, καθώς διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, από το 1971 που ο βραβευμένος με Νόμπελ, Δρ Λάϊνους Πόλινγκ μίλησε πρώτος για τις θεραπευτικές ιδιότητες της βιταμίνης.
Έκτοτε, διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές για το κατά πόσο η ενδοφλέβια ή από το στόμα λήψη της βιταμίνης C έχει καλύτερη θεραπευτική δράση, ενώ ασαφής παραμένει ακόμη ο μηχανισμός μέσω του οποίου η βιταμίνη καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.
Η επιστημονική ομάδα του Δρ Λιουις Καντλεϊ στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου «Weill Cornell» της Νέας Υόρκης, δοκίμασε την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C τόσο σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από καρκίνους του παχέος εντέρου (οι οποίες έφεραν τις συχνές μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS και BRAF), όσο και σε ποντίκια που είχαν γαστρεντερικούς όγκους με τις ίδιες μεταλλάξεις.
Όπως προέκυψε από τα πειράματα και στις δύο περιπτώσεις η βιταμίνη C, χορηγούμενη σε μεγάλη δοσολογία (ισοδύναμη με την κατανάλωση 300 πορτοκαλιών), ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων, που έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι.
Αυτό κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι πλέον μπορούν να αρχίσουν να μελετούν την ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών για ανθρώπους με βάση τη βιταμίνη C.