Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

«Καίνε» οι τιμές σε καυσόξυλα και πέλετ. Kαθημερινά αυξανόμενη η ζήτηση στη Δυτική Μακεδονία

0 comment 2 minutes read

 

Της Βάσως Βεγίρη
Αύξηση τουλάχιστον 30% καταγράφουν ήδη εν όψει του φετινού χειμώνα οι τιμές των καυσόξυλων, που από τον περασμένο χειμώνα έχουν αρχίσει να γίνονται ανάρπαστα στη βόρεια -και όχι μόνο- Ελλάδα.

Εκατόν τριάντα ευρώ το κυβικό μέτρο αναμένεται να φθάσει φέτος η τιμή στα καυσόξυλα από 100 ευρώ πέρυσι. Σημαντική μερίδα καταναλωτών στρέφεται στα καυσόξυλα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Τις αυξήσεις πυροδοτούν οι ελλείψεις πρώτης ύλης, ενώ καθημερινά η ζήτηση από τους καταναλωτές αυξάνεται. «Όλο το καλοκαίρι φέτος κουβαλάμε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη πρώτης ύλης, γι’ αυτό και οι τιμές έχουν εκτιναχθεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο κ. Ιορδάνης Μποζατζίδης, ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Καυσόξυλα Τιμολέων.

Το πρόβλημα προκαλείται σε μεγάλο βαθμό λόγω του φραγμού στις εξαγωγές ξυλείας που έχουν βάλει οι Βούλγαροι έμποροι, καθώς αφενός και στη γειτονική χώρα υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αφετέρου -όπως εκτιμάταιτο κάνουν για να ανεβάσουν τις τιμές. Πέραν, δε του «φρένου» στις εισαγωγές από τη Βουλγαρία, όπως επισημαίνει ο κ. Μποζατζίδης, υπάρχει γενικότερη έλλειψη πρώτης ύλης, οι τιμές «χτυπιούνται» στις δημοπρασίες και οι έμποροι δεν μπορούν να κάνουν προμήθειες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές των χύμα καυσόξυλων φέτος αναμένεται να αγγίξουν ακόμη και τα 130 ευρώ το κυβικό μέτρο, έναντι 100 ευρώ τον περσινό χειμώνα και 95 ευρώ τον προπέρσινο, ήδη έχουν ανέβει στα 110 ευρώ και η ζήτηση βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

Οι τελικές τιμές είθισται να διαμορφώνονται τον Σεπτέμβριο, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν διαφαίνεται «βαλβίδα» εκτόνωσης που να κάνει τις τιμές πιο προσιτές. Σε αυτό το περιβάλλον, άλλες εταιρείες φέτος αναμένεται να περάσουν στους καταναλωτές χρεώσεις για τα μεταφορικά έξοδα, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος και άλλες ανεβάζουν -για να μην περάσουν σε τέτοιες αυξήσεις- τη μίνιμουμ ποσότητα του όγκου των παραγγελιών από το ένα στο ενάμισι κυβικό μέτρο. Η δυσκολία, όμως, στην προμήθεια πρώτης ύλης και οι μεγάλες ανατιμήσεις με τάση περαιτέρω ανόδου κάνουν και μερικές από τις επιχειρήσεις του κλάδου να εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν και για το τι ποσότητες θα παραγγείλουν, σε συνδυασμό και με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Στο μεταξύ, η ζήτηση βαίνει καθημερινά αυξανόμενη τόσο στη Δυτική Μακεδονία, όπου στις ορεινές περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς τα τζάκια και οι σόμπες ανάβουν ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία (Καβάλα, Θάσο, Δράμα κ.ο.κ.).

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00