banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

ΚΚΕ: ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

0 comment 21 minutes read

κκε

Ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή κερασιών, μήλων και άλλων καλλιεργειών σε Μεσόβουνο και Πύργους προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή την περασμένη Κυριακή.

Οι όποιες δικαιολογίες μπορεί να ακουστούν από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για το ακραίο του φαινομένου δεν απαλλάσσουν ούτε την κυβέρνηση ούτε τους εμπλεκόμενους φορείς από τις ευθύνες τους. 

Στην σύγχρονη εποχή, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, υπάρχει η δυνατότητα να ελαχιστοποιούνται  οι συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές.

Για το χαλάζι προβλέπεται η τοποθέτηση διχτυών τα οποία όμως επιδοτούνται μόνο στο 60% της εγκατάστασης και το υπόλοιπο κόστος επιβαρύνει τον αγρότη με κόστος περίπου 1.000 € ανά στρέμμα. Επιπλέον αναβλήθηκε για άλλη μια φορά το πρόγραμμα αντιχαλαζικού αεροψεκασμού που θα προστάτευε τις καλλιέργειες.      

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και εισόδημα σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των προβλημάτων τους από τις οδυνηρές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ και της αντιαγροτικής  πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ξεκληρίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά.

Οι μικρομεσαίο αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να παλέψουν για την ίδρυση αγωνιστικών αγροτικών Συλλόγων ,να συσπειρωθούν στην Παναγροτική Αγωνιστική ΣΥσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να παλέψουν ώστε:

·        Να γίνουν έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.

·        Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.

·        Να καταργηθεί  το χαράτσι του ΕΛΓΑ που αποτελεί δυσβάστακτο κόστος για τους αγρότες μαζί με τα υπόλοιπα χαράτσια του ΟΣΔΕ, της εφορείας, της ΔΕΗ κτλ.

·        ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιος, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, καθώς και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.

Μαζί με μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία να παλέψουν για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών κι ασφαλών τροφίμων για την διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για την μεταποιητική βιομηχανία.

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00