ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το κουνουπίδι (επιστ. Βρασσική η λαχανώδης ποικ. η βοτρύτης, Brassica oleracea var. botrytis) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών και στο γένος Βρασσική (Brassica).
ΙΣΤΟΡΙΑ
Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.
Εχει αναφερθεί ότι καλλιεργείται στην Ευρώπη από τον 15ο αιώνα. Καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, αλλά περιορίζεται σε σχετικά δροσερές περιοχές, καθώς ο σχηματισμός ταξιανθίας είναι φτωχός πάνω από 25 °C.
Ωστόσο, αναπτύσσονται ποικιλίες, ιδίως στην Ινδία και την Ιαπωνία, οι οποίες επιλέγονται για υψηλές επιδόσεις σε θερμά κλίματα .
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Κραμβώδη (Brassicales)
Οικογένεια: Κραμβοειδή (Brassicaceae)
Γένος: Κράμβη ή Βρασσική (Brassica)
Είδος: B. oleracea
Διώνυμο
Brassica oleracea
(Κράμβη η λαχανώδης)
(Βρασσική η λαχανώδης)
Τριώνυμο
Brassica oleracea var. botrytis
(Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η βοτρύτης)
(Βρασσική η λαχανώδης ποικ. η βοτρύτης
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ
–Φυτό
Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά. Το κουνουπίδι είναι ετήσιο ανοιξιάτικο ή χειμερινό φυτό
Ο βλαστός είναι κυλινδρικός, ύψους 15-70 cm, με φύλλα οριζόντια διατεταγμένα ή ίσια ή λοξά στραμμένα προς τα πάνω , πολύ συχνά σπειροειδώς καμπυλωμένα. Οι μεμονωμένες μορφές στη βλαστική φάση είναι διακλαδισμένες
– Φύλλα
Τα φύλλα του είναι μακριά και τα εσωτερικά γέρνουν προς το κέντρο του φυτού. Φύλλα από ολόκληρα άμισχα έως λύρα-πεντοειδή, με μίσχους που φτάνουν τα 5-40 cm σε μήκος
– Άνθη
Στην κορυφή του σχηματίζεται μία συμπαγής μάζα από υπερτροφικά άνθη και σαρκώδεις μίσχους που λέγεται ανθοκεφαλή. Τα λουλούδια είναι πυκνά, από πολύ κοντά (3 cm) έως μακριά (πάνω από 15 cm). Τα άνθη είναι κυρίως μικρά και μεσαίου μεγέθους (1,2-2,0 cm), σπάνια μεγάλα (έως 2,6 cm), με λεπτούς μίσχους. Το χρώμα των πετάλων είναι λευκό, ανοιχτό κίτρινο και κίτρινο, η επιφάνειά τους είναι κυματοειδής ή ρυτιδωτή σαν φυσαλίδα.
– Καρπός
Ο καρπός είναι πολύσπορος λοβός. Οι λοβοί είναι μικροί και μεσαίου μήκους (6,0-8,5 cm), κυρίως κυλινδρικοί, λιγότερο συχνά πεπλατυσμένοι-κυλινδρικοί, φυματώδεις με κοντή μύτη.
–Ρίζες
. Το ριζικό σύστημα είναι ινώδες, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους .
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Το κουνουπίδι είναι λαχανικό. Το κεφάλι κουνουπιδιού τρώγεται συνήθως ως τροφή ή ως φάρμακο.
Το κουνουπίδι λαμβάνεται από το στόμα ως αντιοξειδωτικό και για να αυξήσει την ούρηση. για αναιμία, εμμηνόπαυση, σκορβούτο και απώλεια βάρους. και για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του καρκίνου του μαστού, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου του πνεύμονα, του λεμφώματος non-Hodgkin, της οστεοπόρωσης και του καρκίνου του προστάτη.
Το κουνουπίδι περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να απαλλαγεί από συστατικά από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον που πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο.
Το κουνουπίδι ανά 100 γραμμάρια περιεχέι :
Ενέργεια 23 kcal
Νερό 93 γρ.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Λιπαρά 0,45 γρ.
Κορεσμένα {{{κορεσμένα}}} γρ.
Μονοακόρεστα {{{μονοακόρεστα}}} γρ.
Πολυακόρεστα {{{πολυακόρεστα}}} γρ.
ω-3 {{{ω-3}}} γρ.ω-6 {{{ω-6}}} γρ.
Υδατάνθρακες 4,11 g.
Σάκχαρα {{{σάκχαρα}}} γρ.
Πρωτεΐνες 1,84 γρ.
Εχει βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, καεμφερόλη, κουερσετίνη, ρουτίνη, κινναμωμικό οξύ
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Υπάρχουν ενδείξεις για αξιόλογη δράση για ορισμένα σοβαρά νοσήματα
. των κουνουπιδιών
– Πίεση – νεφρικά λειτουργιά
Το κουνουπίδι περιέχει μια χημική ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία βοηθάει την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των προβλημάτων της νεφρικής λειτουργίας
— Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου
Μια άλλη ευεργετική χημική ένωση που βρέθηκε στο κουνουπίδι είναι η χολίνη, μια βιταμίνη B που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. ι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την διανοητική λειτουργία, την μάθηση και τη μνήμη.
– Διαβήτης :
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που τρώνε κουνουπίδι και συναφή λαχανικά δεν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνες που δεν τρώνε αυτά τα λαχανικά.
– Εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από θρόμβο (ισχαιμικό εγκεφαλικό) :
Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων κουνουπιδιού και σχετικών λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε μερικούς ανθρώπους.
–Καρκίνος
Είναι αντικαρκινογόνο.
* Καρκίνος του πνεύμονα :
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων κουνουπιδιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα
στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες.
*Καρκίνος της ουροδόχου κύστης : Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες κουνουπιδιού και συναφών λαχανικών έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, ορισμένα αντικρουόμενα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κουνουπιδιού από μόνη της δεν συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης
*Καρκίνος του μαστού : Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κουνουπιδιού και συναφών λαχανικών συνδέεται με μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, η κατανάλωση κουνουπιδιού και σχετικών λαχανικών δεν φαίνεται να συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
* Καρκίνος του προστάτη : Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες κουνουπιδιού και συναφών λαχανικών έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη
– Λέμφωμα μη Hodgkin
Τι ειναι :Στο λέμφωμα μη Hodgkin, τα προσβεβλημένα λεμφοκύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται με ανώμαλο τρόπο και αρχίζουν να συλλέγονται σε ορισμένα μέρη του λεμφικού συστήματος, όπως στους λεμφαδένες (αδένες). Τα προσβεβλημένα λεμφοκύτταρα χάνουν τις ιδιότητες καταπολέμησης των λοιμώξεων, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους στη μόλυνση.
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες κουνουπιδιού και συναφών λαχανικών έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα μη Hodgkin. Ωστόσο, η κατανάλωση κουνουπιδιού και συναφών λαχανικών δεν φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο λεμφώματος non-Hodgkin στους άνδρες
— Συμβάλει στην αποτοξίνωση του σώματος
Το κουνουπίδι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μαζί με τις υπόλοιπες θρεπτικές ιδιότητες του προωθούν τον καθαρισμό του σώματος
Υπάρχουν πληροφορίες επίσης για δράσι και για τις περιπτώσεις :
Εμμηνόπαυση .
Σκορβούτο .
Απώλεια βάρους .
Καρδιοπάθεια .
Οστεοπόρωση .
.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
— Εγκυμοσύνη και θηλασμός :
Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης κουνουπιδιού σε φαρμακευτικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και τηρήστε τις συνήθεις ποσότητες φαγητού.
— Aλληλοεπιδράσεις φαρμάκων
Φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ (υποστρώματα κυτοχρώματος P450 1A2 (CYP1A2)
Βαθμολογία αλληλεπίδρασης: Μέτρια
Να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον συνδυασμό. Μιλήστε με τον πάροχο υγείας σας.
Ορισμένα φάρμακα αλλάζουν και διασπώνται από το ήπαρ.
Το κουνουπίδι μπορεί να αυξήσει πόσο γρήγορα το συκώτι διασπά ορισμένα φάρμακα. Η λήψη κουνουπιδιού μαζί με ορισμένα φάρμακα που αλλάζουν από το συκώτι μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. Πριν πάρετε το κουνουπίδι, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν παίρνετε φάρμακα που αλλάζουν από το συκώτι.
Μερικά από αυτά τα φάρμακα που αλλάζουν από το ήπαρ περιλαμβάνουν κλοζαπίνη ( Clozaril ), κυκλοβενζαπρίνη ( Flexeril ), φλουβοξαμίνη ( Luvox ), αλοπεριδόλη ( Haldol ) , ιμιπραμίνη ( Tofranil ), μεξιλετίνη ( Mexitil ), ολανζαπίνη (ZyprexaeT) , προπρανολόλη ( Inderal ), τακρίνη ( Cognex ), θεοφυλλίνη, ζιλευτόνη ( Zyflo ), ζολμιτριπτάνη ( Zomig ) και άλλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα .
Αρμοδίοι για την χρήση των φυτικών προϊόντων για ιατροφαρμακευτική χρήση είναι οι επιστήμονες υγείας στους οποίους πρέπει να απευθύνεστε γιατί ο κάθε οργανισμός όπως και στα χημικό φάρμακα υπάρχει περίπτωση να δρα κατά διαφορετικό τρόπο στην λήψη τους
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΗ Brassica oleracea var. Botrytis (Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου)
88