Πουλλιές συνταγές βγήκαν τώρα τιλιφταία γι’ αδυνάτ’σμα.
Μ’ αυτήνια π’ τα σας δώσου ιγώ, είνι δουκιμασμέν’ κι έχ’ς ικατό τ’ς ικατό ηπιτυχία. Τ’ δουκίμασιν η Κατίγκου μ’ κι κόντιψιν να τ’νάξ’ τα πέταλα. Να ν’ τηρίσ’τι μ’ ιβλάβεια για δυο βδουμάδις κι να ’στι σίγουρ’ ότ’ τ’ αδυνατίσ’τι κι τα να ’στι σαν πιδιά τ’ς Μπάφρας κι τ’ς Ταγκανίκας.
Χιρνούμι απ’ τ’ χαραή: Παπάρα ξιρουκόματα σι μ’σό κιλό γάλα χουρίς ζάχαρ’. Κατά τ’ς έντικα μια τυρόπ’τα απ’ του Βαμβακά π’ ν’ τρώμι σιγά σιγά, για να μι χαλέψουμι κι άλλ’. Του μισ’μέρ’ τραχανά μι ψουμί κι τυρί κι σμάζουγμα τ’ απουμεινάρια απού ν’ Κυριακή. Του δειλ’νό μούγκι έναν καφέ χουρίς ζάχαρ’ κι του βράδ’ άγρα χόρτα μι τυρί κι δυο γκόρτσα κι ένα μανταρίν’ για φρούτου.
Ν’ Τρίτ’ τ’ χαραή πατσιάς απού κ’λιά μουσκαρίσια. Προυσουχή. Μπόλ’κου σκουρδό ξυδου, για να κόψ’ του λίπους. Κι μούγκι ένα πιάτου, όσου κι αν χαλέβ’τι κι άλλου.
Κατά τ’ς έντικα τουν καφέ χουρίς ζάχαρ’, όπους είπαμι, του μισ’μέρ’ παλαμίδα σ’ν κιραμίδα, μι μπόλ’κου λιμόν’, να κόψ’ ν’ αλμύρα κι του βράδ’ ν’ παλαμίδα π’ απόμνιν.
Ν’ Τιτράδ’ τ’ χαραή, γιλιές μι ψουμί κι τσιάι, του μισ’μέρ’ φακή μι ρέγγα ψημέν’ σ’ν ηφιμιρίδα κι του βράδ’ σ’κουτάκια τηγαν’σμένα κι μια κούπα μαύρου κρασί.
Ν’ Πέφτ’ τ’ χαραή γάλα παπάρα μι τσουρέκ’, του μισ’μέρ’ σαρδέλις μι κόκκινου πιπέρ’ στου φούρνου κι σαλάτα γκαρμπουλάχανου. Του βράδ’ τ’ φακή π’ απόμ’νιν απού ν’ Τιτράδ’, μι λίγα ξινάδια.
Ν’ Παρασκιβί τ’ χαραή κατσιαμάκα, του μισ’μέρ’ μπουμπότα μι τσιγαρίδις κι του βράδ’ μούγκι φρούτα, για να μη στουπώσ’ ου κώλους απ’ τ’ μπουμπότα.
Του Σάββατου τ’ χαραή γιαούρτ’ μι μέλ’. Του μισ’μέρ’ μια ρακή μι ξινάδια, κιφτέδις μούγκι τρεις κι του βράδ’ στουν Πατσώνα μι ν’ κυρά, στου μπρουσνό τραπέζ’ για να σας γλέπ’ν.
Ν’ Κυριακή δεν τρώμι τ’ χαραή γιατί σκώνουμέστι κατά τ’ς δέκα. Πίνουμι μούγκι έναν καφέ μι δυο κ’λούρια ή έναν κουραμπιέ μι τιναγμέν’ τ’ ζάχαρ’ απού ουπάν. Του μισ’μέρ’ μουσκαρίσιου μ’ αρμιά ή καπαμάκ’ μι δαμάσκηνα κι για γλυκαντζούρ’ σαραϊλί ζιμαντζμένου μι πιτ’μέζ’. Του βράδ’ μούγκι ν’ αρμιά π’ απόμ’νιν σ’ν κατσαρόλα.
Διφτέρα τ’ χαραή τραχανά μι τυρί, του μισ’μέρ’ μπουρανί μι μαρκάτ’ κι γιλιές. Του δειλ’νό άμα σας έρχιτι άχαρα «κατ’ εξαίρεσιν» μπουρίτι να φάτι μια τουλούμπα. Του βράδ’ μπάτζιους μ’ αβγά.
Τρίτ’ χαραή πατσιάς απού μουσκαρουκιφαλή. Προυσουχή, ρίχνουμι πάλ’ μπόλ’κου ξύδ’ για να κόψ’. Του μισ’μέρ γκλιανόν στου φούρνου μι ζαρζαβάτια κι του βράδ’ πέτουρα σκέτα.
Τιτράδ’ χαραή τηγανότουρτις. Του μισ’μέρ’ φασούλια γίγαντις στου φούρνου μι σαλάτα πατλιτζιάνια κι του βράδ’ μούγκι πρασουσαλάτα μι ξύδ’ κι λάδ’ κι μια φιλίτσα ψουμί μαύρου.
Πέφτ’ χαραή αβγουφέτις μι μέλ’, του μισ’μέρ’ αρνίθα μι πατάτις Χαντόβου στου φούρνου ή μι ρύζ’ κι του βράδ’ δυο αβγά μάτια.
Παρασκιβή χαραή ρυζόγαλου παγουμένου, του μισ’μέρ’ μπακαλιάρου μι σκουρδαλιά κι του βράδ’ ξιάφ’ σκέτου.
Σάββατου χαραή τραχανά αριουμένου, του μισ’μέρ’ πίτα μι τσουκνίδια κι μι ουλίγ’ λίγδα μέσα, του βράδ’, καθώς γλέπ’τι «Μπράβου Ρούλα» κουτσιμπάτι κάτι τις στα ουρθά κι πίν’τι μπόλ’κου νιρό.
Ν’ Κυριακή είπαμι δεν τρώμι καντίπουτα, γιατί δεν σκώνουμέστι χαραή. Του μισ’μέρ’ τηρούμι τι μνημόσυνα έχουμι, μήπους κι μας έχ’ν καλισμέν’, αλλιώς φκιάνουμι αρνί ψημένου στου φούρνου. Του βράδ’ μαζώματα μ’ ουλίγ’ ούρδα.
Αυτήν είνι η συνταγή για δυο βδουμάδις, για να χάσ’τι δέκα κιλά χουρίς να πάρ’τι χαμπάρ’.
Καμόσα φαϊά π’ δεν σας αρέζ’ν, μπουρίτι να τ’ αλλάξ’τι μι σπληνάντιρου, μπουμπάρ’ χέλ’ ή γιαπράκια.
Απουκλείουντι τα μακαρόνια, οι πίτσις, τα χάμπουργκερ, οι κόκα κόλις, τα σνίτσελ κι ου γύρους μι πίτα.
Άμα μας πάρ’ ξ’τρά κάνα βράδ’ κι πάμι σ’ν ταβέρνα, αμέσους πααίνουντας στου σπίτ’, στίβουμι τρία λιμόνια κι ρίχνουμι σόδα στ’ μύτ’ απ’ του χλιάρ’ κι του πίνουμι για να ρθούμι στα συγκαλά μας.
Σας εύχουμι, καλό αδυνάτ’σμα.