Όσο πλησιάζουμε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και οι εκδρομείς του Αυγούστου ετοιμάζονται για τις διακοπές τους, ο καιρός είναι ένα από τα στοιχεία που τους απασχολεί. Τα μερομήνια μάλιστα έχουν… «μιλήσει» για τον αυγουστιάτικο καιρό και οι προβλέψεις τους δεν είναι και πολύ ευοίωνες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μερομήνια το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες στα νότια της χώρας και κανονικές για την εποχή στα βορειοανατολικά. Από τις 11 Αυγούστου έως και τις 21 αναμένεται ισχυρός καύσωνας, ενώ το σκηνικό αλλάζει άρδην από 22 – 26 του μήνα, οπότε και τα μερομήνια προβλέπουν ισχυρή κακοκαιρία και καταιγίδες στα δυτικά και βορειοανατολικά με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Στα τέλη του μήνα ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί και να επικρατήσουν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Τι είναι τα μερομήνια
Τα μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν θεωρούσαν πώς ό,τι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν αναγνωρίζουν τη μέθοδο αυτή, η οποία, όπως λένε δε στηρίζεται σε καμία επιστημονική βάση.