Είναι ένα από τα μεγάλα βουνά της Ελλάδας αφού αγγίζει τα 2000 μ. υψόμετρο (1866 μ ) και είναι μαζί με τον ποταμό Αλιάκμονα , ένα από τα φυσικά όρια των Νομών Κοζανης και Γρεβενών.
Από γεωλογική άποψη παρουσιάζει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον με την κατ έτος σχεδόν επισκεψιμότητα καθηγητών και φοιτητών Γεωλογίας , κυρίως από Ευρώπη και Αμερική με προεξάρχοντες τους αείμνηστους ερευνητές καθηγητές , το Γάλλο Ζαν Μπρούν και τον Αμερικανό Ελντριν Μούρς , του οποίου οι θυγατέρες ήρθαν πριν τρια χρόνια και σκόρπισαν την τέφρα του στο Μπούρινο εκπληρωνοντας την τελευταία επιθυμία του.!!!
Λόγω της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας της χλωρίδας της κοιλάδας του Μεσιού ή Μεσιανού νερού ο Βουρινος είναι ενταγμένος στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.!
Όταν μαθητής ακόμα διάβαζα τον «Καπετάν Μιχάλη» του Ν Καζαντζακη , τον φανταζόμουν αυστηρό και συνοφρυωμένο σαν τον πατέρα μου , όταν είχε τα ζόρια του και θύμωνε και τον παρομοιάζαμε σαν το Μπούρινο που όταν θύμωνε σκορπούσε αστραπές , βροντές και καταιγίδες σ ολόκληρη την περιοχή. .!
Ανέκαθεν οι κάτοικοι της Σιάτιστας, Παλαιοκάστρου , Έξαρχου, Βάρης, χρωμίου, Χτενίου , Ροδιανης, Λευκοπηγης, Μεταμόρφωσης κ. α. σέβονταν το Μπούρινο και τον θεωρούσαν σαν «δικό» τους τόπο όπως και σήμερα..!
Σχετικά δύσκολη αλλά πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η ανάβαση μας την περασμένη Κυριακή 22/5/2022 μέχρι την κορυφή του , τον Ντρισινίκο.
Όταν πριν 20 περίπου χρόνια ανεβήκαμε πάλι στο Ντρισινίκο μια μεγαλη παρέα Λευκοπηγιώτες άκουσα το Νίκο τον Καραγιάννη του Μάρκου να λέει εκστασιασμένος:
«Όϊ δεν το πιστεύω το σημερινό .! Από παιδί ακομα που βοσκούσα κι ανέβαζα τα γίδια στην κορφή στο Ασπροβούνι μέχρι που πήγα φαντάρος κι έβλεπα απέναντι , πάντα έλεγα πότε θα παω να πατήσω ψηλά στο Ντρισινίκο να ιδω το Ασπροβούνι απ το Μπούρινο ..!!!»
Είναι μοναδική ευκαιρία λοιπόν για όποιον θέλει και μπορεί να το επιχειρήσει ν ανεβεί ιδιαιτερα αυτή την περίοδο στο Μπούρινο στο Ντρισινίκο και στην πανέμορφη κοιλαδα του «Μεσιού ή Μεσιανού νερού».!
Γιώργος Μητλιάγκας