Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου. Σήμα κινδύνου από τον πρόεδρο του ΣΕΦΠΕ για τη Δυτ. Μακεδονία. Η ενέργεια πετιέται, οι επενδύσεις στραγγαλίζονται. Η πράσινη μετάβαση χωρίς τους ντόπιους είναι εμπαιγμός. «Μόνο το 4,5% των ΑΠΕ ανήκει σε τοπικούς επενδυτές

0 comment 6 minutes read

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου. Σήμα κινδύνου από τον πρόεδρο του ΣΕΦΠΕ για τη Δυτ. Μακεδονία. Η ενέργεια πετιέται, οι επενδύσεις στραγγαλίζονται. Η πράσινη μετάβαση χωρίς τους ντόπιους είναι εμπαιγμός. «Μόνο το 4,5% των ΑΠΕ ανήκει σε τοπικούς επενδυτές

Σε μια εποχή που η ενεργειακή μετάβαση κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναδεικνύονται σε βασικούς πυλώνες του νέου παραγωγικού μοντέλου, η φωνή των ανθρώπων που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματικότητα του κλάδου είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η εφημερίδα μας συνομίλησε με τον κ. Κώστα Σιαμπανόπουλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΦΠΕ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο τμήμα μεταποίησης, αλλά και επιχειρηματία – ιδιοκτήτη της εταιρείας “Επιλογιστική”.
Με βαθιά γνώση του αντικειμένου, άμεση εμπειρία και μαχητική στάση υπέρ των συμφερόντων των τοπικών επενδυτών, ο κ. Σιαμπανόπουλος καταθέτει τις απόψεις του για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα των φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία, την πορεία και τα εμπόδια της ενεργειακής μετάβασης, τον ρόλο των μεγάλων επενδυτών αλλά και τις χαμένες –ή και ανεκμετάλλευτες– ευκαιρίες για την τοπική κοινωνία.
Με λόγο αιχμηρό αλλά τεκμηριωμένο, μιλά για την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των τοπικών επιχειρηματιών και πολιτών στο νέο ενεργειακό τοπίο, τονίζοντας το δημοκρατικό έλλειμμα που διαφαίνεται στον σχεδιασμό της μετάβασης.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
  1. Κύριε Σιαμπανόπουλε, πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον τομέα των φωτοβολταϊκών και πώς φτάσατε στη θέση του προέδρου του ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας;

Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη λένε, στον κλάδο μας τα πάντα επηρεάζονται άμεσα από τα νομοθετήματα του υπουργείου, για αυτό και η εκπροσώπηση των επενδυτών ΑΠΕ είναι πολύ σημαντική. Το 2011 που ξεκίνησε η μεταστροφή τοπικών επενδυτών στις επενδύσεις ΑΠΕ γεννήθηκε και η ανάγκη εκπροσώπησής τους. Έτσι το 2013 ο πατέρας μου σε συνεργασία με κάποιους άλλους επενδυτές ξεκίνησαν το σύλλογο μας. Αργότερα μπήκα και εγώ στο παιχνίδι και όντως άμεσα επηρεαζόμενος από τις εξελίξεις άρχισα να ασχολούμαι όλο και πιο ενεργά μέχρι που έφτασα σε αυτή τη θέση.

2. Ποιο είναι το όραμά σας για τον Σύνδεσμο και ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες;

Η ‘’πίτα’’ της ενέργειας σιγά σιγά παίρνει την τελική της μορφή, νέοι επενδυτές δεν πρόκειται να υπάρξουν, ειδικά τοπικοί. Έτσι σκοπός του ΣΕΦΠΕ είναι να προστατέψει τις επενδύσεις των τοπικών επιχειρηματιών και να επικοινωνήσει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ίδιους άλλα και στους πολίτες.

3. Ποια είναι η σημερινή εικόνα του τομέα των φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία; Υπάρχει δυναμική ανάπτυξης;

Όπως είπα ήδη, ο χάρτης ΑΠΕ διαμορφώθηκε, δεν υπάρχει πλέον δυναμική ανάπτυξης και λόγω μεγάλης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα δημιουργούνται καταστάσεις υπερπροσφοράς με παράλληλη αδυναμία της ζήτησης να ανταποκριθεί, έτσι η ενέργεια που παράγεται τις μεσημεριανές είναι περισσότερη από ότι χρειαζόμαστε και έτσι πετιέται, με αποτέλεσμα εμείς που την παράγουμε να μην πληρωνόμαστε. Αυτό είναι ένα πανελλαδικό φαινόμενο και όχι μόνο της περιοχής.

4. Υπάρχουν προβλήματα αδειοδοτήσεων ή σύνδεσης στο δίκτυο που αποτρέπουν επενδυτές;

Τα προβλήματα πλέον είναι άλλα και όχι η αδειοδότηση ούτε ο κορεσμός των δικτύων. Ήδη υπάρχει overbooking στην αγορά των φωτοβολταϊκών, επιπλέον σταθμοί θα δημιουργούσαν μόνο επιπλέον πρόβλημα. Ο σχεδιασμός έγινε λάθος εξαρχής, όταν λέω λάθος εννοώ λάθος από την πλευρά τον μικρών τοπικών επενδυτων και των πολιτών.

5. Ποια είναι η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής;

Αν μιλάμε για απολιγνιτοποίηση ως προς την οικολογική της διάσταση και την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της χώρας τότε τα φωτοβολταϊκά έχουν συμβάλει τα μέγιστα, καθώς πλέον παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που χρειαζόμαστε και παίρναμε παλιότερα από το λιγνίτη. Αν μιλάμε όμως από την διάσταση αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της περιοχής τότε τα φωτοβολταϊκά δεν είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στην ομαλή μετάβαση.

Μιλάμε και πάλι για έναν κακό σχεδιασμό από το κράτος, και εδώ φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία μας! Τι εννοώ, αποφάσεις για την μετάβαση και ο σχεδιασμός της, έγιναν από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή παρόλο που η μετάβαση αφορά την περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεν οι ΑΠΕ στο σχέδιο αλλά να μην δημιουργούνται κανόνες ώστε να συμμετέχουν τοπικοί επενδυτές σε αυτές τις επενδύσεις. Μιλάμε για φαραωνικά έργα, που το μόνο που θα δώσουν στην περιοχή είναι κάποιες θέσεις εργασίας για 1-2 χρόνια και μετά τίποτα, 0!

6. Θεωρείτε ότι η ενεργειακή μετάβαση γίνεται με ρυθμούς που εξυπηρετούν την τοπική οικονομία ή υπάρχουν καθυστερήσεις;

Σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία, τα έργα ΑΠΕ που έχουν κατασκευαστεί και έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή είναι 5,5GW, μόνο ένα 4,5% από αυτά ανήκει σε τοπικούς επενδυτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα των ΑΠΕ που βρίσκονται στην περιοχή και είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα μένουν στην τοπική οικονομία μόνο 25 εκατομμύρια. Ο σχεδιασμός ήταν εγκληματικός για εμάς.

7. Υπάρχουν ευκαιρίες για τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να επενδύσουν ή να απασχοληθούν στον τομέα των φωτοβολταϊκών;

Οι ευκαιρίες βρίσκονται μόνο στο κομμάτι της εργολαβίας και της εργασίας των πάρκων κάτι που σε 1-2 χρόνια θα έχει τελειώσει καθώς όλα τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί.

8. Ποια είναι η θέση σας για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που δημιουργούνται από μεγάλους ομίλους; Αφήνουν χώρο για τους μικρούς παραγωγούς;

Όπως είπα και προηγουμένως μόνο το 4,5% των έργων ΑΠΕ που θα έχουν ολοκληρωθεί ως το 2028 θα ανήκουν σε κατοίκους της περιοχής! Αυτό νομίζω τα λέει όλα για το πόσο συμμετέχουμε πραγματικά στην πράσινη μετάβαση.

9. Υπάρχει κίνδυνος συγκέντρωσης του πλούτου της ενεργειακής μετάβασης σε λίγα χέρια;

Ναι φυσικά. Και το χειρότερο είναι πως αν δεν γίνουν αλλαγές στον τρόπο μέτρησης του εισοδήματος, η περιοχή θα φαίνεται ότι βγάζει πολλά εκατομμύρια ενώ στην πραγματικότητα θα βγάζει ψίχουλα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα είμαστε επιλέξιμοι για επιπλέον επιδοτήσεις και προγράμματα επενδυτικά καθώς θα φαίνεται πως έχουμε υψηλά εισοδήματα.

10. Αν μπορούσατε να στείλετε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ποιο θα ήταν αυτό;

Η ενασχόληση μου με τις ΑΠΕ, η μελέτη των νομοσχεδίων για αυτές και το ‘’Lobbying’’ που κάνουμε σαν σύλλογος για να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας, με έκανε να καταλάβω πως η περιοχή μας αντιμετωπίζεται από τα κέντρα αποφάσεων ως ο φτωχός συγγενής. Μιλάμε για ένα τεράστιο ζήτημα νοοτροπίας που έχει γίνει πλέον θεσμικό εμπόδιο για την περιοχή. Όλες οι αποφάσεις για το μέλλον μας, λαμβάνονται από την Αθήνα, από ανθρώπους της Αθήνας, από γραφειοκράτες του υπουργείου άλλα και παράπλευρους καλοθελητές. Η επιρροή των αντιπροσώπων μας και κατ’ επέκταση η δική μας είναι ελάχιστη ακόμα και για θέματα που αφορούν αποκλειστικά εμάς, όπως η απολιγνιτοποίηση!

Το μήνυμα που θέλω λοιπόν να δώσω, κυρίως σε όποιον με διαβάζει γιατί η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην ακούει εδώ και καιρό είναι το εξής: Το να αγνοείς συνεχώς και να μην ακούς τους πολίτες μίας περιοχής είναι τόσο δημοκρατικό όσο το να τους φιμώνεις! Μήπως η δημοκρατία είναι λιγότερο δημοκρατία για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας;

 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00