Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης συμβάλλει η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Στατιστικών Υγείας του Ιατρικού Κολλεγίου του κινεζικού Πανεπιστημίου Τσινγκντάο προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 26 ερευνών που αφορούσαν σε πάνω από 150.000 άτομα από όλες τις ηπείρους.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως όσοι τρώνε πολλά ψάρια, έχουν κατά μέσο όρο 17% μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερα ψάρια μέσα στην εβδομάδα. Παρατήρησαν δε ότι η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης χάρη στα ψάρια είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στους άνδρες (20%) από ό,τι στις γυναίκες (16%).
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, μπορούν να επιδράσουν στη δραστηριότητα ζωτικών ουσιών του εγκεφάλου, των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που αποτελούν, άλλωστε, και τους βασικούς στόχους των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Επιπλέον, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στα ψάρια, επίσης βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη. Γενικότερα, η κατανάλωση πολλών ψαριών αποτελεί ένδειξη μιας υγιούς διατροφής.