banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Οι Τούρκοι μας κυκλώνουνε … (Νικ. Καρατουλιώτη)

0 comment 110 minutes read

Με το που πάτησε η τρόικα στην πατρίδα μας και προσκύνησε το πολιτικό σύστημα στις Δάνειες Δυνάμεις, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την μειωμένη εθνική κυριαρχία μας, άρπαξε την ευκαιρία και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος μας, με κίνδυνο ακόμη και την αλλαγή συνόρων με στρατιωτικά μέσα.

Όλα τα παραπάνω εκφράστηκαν με τον πλέον ωμό τρόπο, δια στόματος  του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α.  Δαβάκη, σε μια σπάνια και ειλικρινή αγόρευση του στις 10  Νοεμβρίου εντός της ελληνικής βουλής. Τα λεχθέντα του (ασχέτως εάν στην συνέχεια, κατόπιν άνωθεν πιέσεων αναγκάστηκε να ανακαλέσει) είναι τα εξής και επί λέξει (σύμφωνα με τα πρακτικά της βουλής):

 «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας.

Επίσης, ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχει καθημερινή πρακτική, αεροπορική και ναυτική, όσον αφορά παραβιάσεις, επεμβάσεις σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης από τη γείτονα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει τα αντίστοιχα και ανάλογα δεδομένα, προκειμένου να μη βρεθεί ελλείπουσα προς αυτήν την πραγματικότητα.

Τούτη την πραγματικότητα, λοιπόν, διαχειριζόμαστε σε όλα τα επίπεδα του αμυντικού σχεδιασμού και της νέας δομής, σταθμίζοντας την ορθή εκτίμηση της πραγματικής απειλής και την εθνική στρατηγική της χώρας».

Ήδη από το 2010 η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει (υπερσυσσωρεύει) στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος του Έβρου, από το εσωτερικό της χώρας προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η συγκέντρωση είναι πρωτοφανής για τα ελληνοτουρκικά στρατιωτικά δεδομένα και υστερούν κατά πολύ ακόμη και από τα γεγονότα του 1974. Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης[1] που απεικονίζει λεπτομερώς την τελική διάταξη των τουρκικών στρατευμάτων μετά την μετακίνησή τους από εσωτερικό προς δυσμάς και την ουσιαστική μετάπτωσή τους από αμυντική σε επιθετική.

Ουσιαστικά η Τουρκία έχει αντιπαραθέσει μία ολόκληρη Στρατιά (τρία Σώματα Στρατού πλήρως επανδρωμένα). Αυτό όμως που καταδεικνύει την επιθετικότητα των τουρκικών δυνάμεων, είναι η μεταφορά των πλέον σύγχρονων αρμάτων μάχης που διαθέτουν (Leopard και Μ60) καθώς και τους πυραύλους Yildirim, (βεληνεκές 150 χιλιόμετρα).

Όσο για τις προθέσεις τους, αυτές αποκαλύπτονται πλήρως  με την δημιουργία δύο νέων Συνταγμάτων Μηχανικού τα οποία περιλαμβάνουν 56 άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων και 36 γερανοφόρα οχήματα ζεύξης κωλυμάτων. Δηλαδή, με τα γερανοφόρα μπορούν  να ενώσουν τις δύο όχθες του Έβρου σε ελάχιστα λεπτά (περίπου 15) και στην συνέχεια να βρεθούν τα τουρκικά άρματα εντός του ελληνικού εδάφους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (σε 7 λεπτά μπορούν να περάσουν δύο ίλες αρμάτων), ουσιαστικά μιλάμε για ταχεία διάβαση ποταμού με τα πλέον σύγχρονα μέσα (πόλεμος αστραπή).  Τα συγκεκριμένα γερανοφόρα οχήματα ζεύξης κωλυμάτων τα προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία. Για την ακρίβεια οι Τούρκοι πήραν έξι από τους Γερμανούς και τα υπόλοιπα 30 τα έφτιαξαν μόνοι τους στην Τουρκία αφού απέκτησαν την τεχνογνωσία από τους άσπονδους συμμάχους μας τους γερμανούς (τα βρήκαν πάλι Ισλαμοφασίστες). Στην συνέχεια τον λόγο έχουν τα άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων και οι υπόλοιπες δυνάμεις.

Όλα τα παραπάνω δοκιμάστηκαν σε ασκήσεις που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός σε έδαφος που προσομοιάζει με αυτό της βιαίας διάβασης του ποταμού Έβρου και επιβεβαιώθηκαν τόσο η χρηστικότητα των γερανοφόρων οχημάτων αλλά και επίτευξη των χρονικών ορίων μετάγγισης τεθωρακισμένων δυνάμεων.

 Ταυτόχρονα με την έλευση της τρόικας, η Τουρκία αναβάθμισε το υπάρχων παλαιό αεροδρόμιο που υπήρχε στην νήσο  Ίμβρο και κατασκεύασε νέο μεγάλο  αεροδιάδρομο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικές αεροπορικές επιχειρήσεις, δίνοντας συγκριτικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα ένεκα εγγύτητας προς το θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων τόσο του Έβρου αλλά και του Αιγαίου.

Ο νέος διάδρομος είναι  μήκους 2.100 μέτρων. Προς το παρόν το συγκεκριμένο αεροδρόμιο χρησιμοποιείται ως χώρος διασποράς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Πλην όμως τόσο το μήκος του αεροδιαδρόμου αλλά  και ύπαρξη του 5ου Συντάγματος Καταδρομών επί της νήσου, δίνουν επιχειρησιακές δυνατότητεςαεραπόβασης στον ευρύτερο χώρο ή στο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων από την Θράκη έως το βόρειο και κεντρικό αιγαίο.

Τουρκοαλβανική συμμαχία

Η Τουρκία συνεχίζει τον στρατηγικό στραγγαλισμό της Ελλάδας μέσω της Αλβανίας. Το 1997 με ένα ασήμαντο ποσό της τάξης των 7 εκατομμυρίων δολαρίων ανακατασκεύασε την ναυτική βάση της Αυλώνας και την Ναυτική ακαδημία της Αλβανίας (συνολικό ποσό 10 $ ), με αντάλλαγμα  τον ελλιμενισμό αλλά και την χρήση των λιμανιών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

H άφιξη του Τουρκικού υποβρυχίου Dolunay στο Δυρράχιο

 

Ακολούθησε πληθώρα στρατιωτικών συμφωνιών των δύο χωρών, καθώς και αποστολή τούρκων στρατιωτικών συμβούλων στην γείτονα χώρα (1125 στρατιωτικών για την συνεργασία  του αλβανικού και του τουρκικού στόλου) .  Ασκήσεις συνεργασίας καθώς και ασκήσεις εναντίον κοινού εχθρού… τον οποίο όμως δεν κατονόμασαν…

Πλην όμως το τουρκικό ναυτικό, με ένα υποβρύχιο και τέσσερεις φρεγάτες διεξήγαγε ασκήσεις πρόσφατα δυτικά της Κεφαλονιάς με την υποστήριξη αλλά και ως βάση εξόρμηση την Αλβανία (κοινά γυμνάσια).

Η φωτογραφία είναι από την υποδοχή που έτυχε ο Αλβανός στρατηγός από τον ομόλογό του στην Τουρκία (τώρα είναι στην φυλακή για το σχέδιο Βαριοπούλα, που προέβλεπε θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας).

Πρόσφατα, δηλαδή τον προηγούμενο μήνα στις 25 Οκτωβρίου, η Αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε στρατιωτική – οικονομική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και Τουρκίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κούτσοβας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Μπεράτ, νοτιοανατολικά του Ελβασάν και έχει μήκος διαδρόμου 2.853 μέτρα και η συμφωνία αφορά την επέκτασή του μέχρι τα 3.500 μέτρα και την αναβάθμιση του συνόλου των ραδιοβοηθημάτων, ραντάρ προσέγγισης κλπ.

Η ουσία είναι ότι υπάρχει κρυφό πρωτόκολλο (δεν κοινοποιήθηκε στην αλβανική Βουλή), το οποίο προβλέπει την χρήση του αεροδρομίου και από την τουρκική αεροπορία.

Δηλαδή στην ουσία η τουρκική αεροπορία μπορεί να πλήξει την Ελλάδα και από τον βορρά οποιαδήποτε στιγμή (ακόμη και τώρα). Όσο για το μήκος αεροδιαδρόμου και η έλλειψης των ραδιοβοηθημάτων, ουδόλως επηρεάζει τα F 16 τα οποία διαθέτει η τουρκική αεροπορία, καθόσον τα συγκεκριμένα αεροπλάνα διαθέτουν αλεξίπτωτα μείωσης ταχύτητας και μπορούν να προσγειωθούν σε αεροδιάδρομο ακόμη και 1200 μέτρων και να πραγματοποιήσουν προσγείωση όψεως άνευ των ραδιοβοηθημάτων.

Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι πως υπό αυτές τις συνθήκες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία, πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει η μελάνη της κατάπτυστης τουρκοαλβανικής αεροπορικής συμμαχίας.

Κύριε πρόεδρε, αρκετά προσφέρατε στην πατρίδα μας με τα μνημόνια… μήπως ήρθε ο καιρός να αποχωρήσετε από την πολιτική σκηνή; Τόσο για το καλό του τόπου, αλλά και για την υστεροφημία σας. Αν και φοβάμαι ότι είναι ήδη αργά καθόσον το όνομά σας θα μείνει συνδεδεμένο με τα μνημόνια, αλλά τουλάχιστον να μην συνδεθείτε και με τυχόν εθνική συρρίκνωση των συνόρων και δικαιωθεί πλήρως η κ. Μπενάκη στα όσα είχε προβλέψει κατά την τελετή της ενάσκησης των καθηκόντων σας.

Τουρκικός επεκτατισμός… και Ευρώπη

Προχτές και συγκεκριμένα στις 13/11  σε συνέδριο στην Πολωνία, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος”. Στην δε επερώτηση του Έλληνα Γιώργου Κουμουτσάκου, σχετικά με τα λεχθέντα του κ. Ερντογάν, ο Πίτερ Στάνο που είναι και ο πλέον κατάλληλος να τοποθετηθεί για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, απάντησε ως εξής , «Όπως γνωρίζετε η Κομισιόν δεν παρέχει σχόλια επί διαφορετικών τοποθετήσεων ή επί της ερμηνείας τους στα ΜΜΕ»

Ουσιαστικά όχι απλώς μας τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια, αλλά και μας συνέστησε να αποφεύγουμε κάθε τριβή με την γείτονα χώρα και να συνεχίσουμε στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Για το ότι αμφισβητείται η ύπαρξη και η οντότητα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης….. μούγκα.

Η Τουρκία για πρώτη γίνεται τόσο επιθετική σε λόγια, αλλά και προετοιμάζεται στρατιωτικά για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να επιβάλει τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της.

Μέσα σε αυτή την λογική για πρώτη φορά παίρνει επιθετική διάταξη στον Έβρο. Έτσι αφού προετοίμασε, εκπαίδευσε και εξοικείωσε τις στρατιωτικές μονάδες στο πραγματικό πεδίο όπου θα δράσουν (σύμφωνα με τον χάρτη), τώρα τις μετακινεί προς ανατολάς (50 χλμ. στα μετόπισθεν) προκειμένου:

1.      Να είναι μακριά από την ελληνική παρατήρηση.

2.      Να προβούν στις ανάλογες ανασυγκροτήσεις.

3.      Η ΧΙη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού και η ΧΙΧ πεζικού, αναβαθμίζονται.

Στο δε κυρίως μέτωπο έχουν εναπομείνει ελάχιστες δυνάμεις και αυτό συμβαίνει σύμφωνα με το στρατιωτικό δόγμα, όταν ο εχθρός ετοιμάζεται για επιθετική ενέργεια, προκειμένου να έχει τον χρόνο και τον χώρο να εισέλθει με την απαιτούμενη ταχύτητα και ορμή στο πεδίο της  μάχης.

Συμπεράσματα

Οι παραβιάσεις του εθνικού χώρου μας αυξάνονται (θαλάσσιος και εναέριος). Η λεκτική επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται  καθημερινά. Η στρατιωτική μηχανή της προετοιμάζεται και τα τεθωρακισμένα της προθερμαίνουν τους κινητήρες τους.

Η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, καλλιεργεί διχαστικό κλίμα μέσω των συνταγματικών και αντισυνταγματικών τόξων και απαξιώνει τις ένοπλες δυνάμεις  τις οποίες στερεί ακόμη και τα βασικά. Ουσιαστικά έχουμε μόνο ένα υποβρύχιο (τα άλλα είναι στους τάκους του Σκαραμαγκά), χάριν των συμβάσεων της ντροπής, στον δε Έβρο έχουμε ένα Σώμα Στρατού απέναντι σε μια τουρκική στρατιά.

Παρόλα αυτά ο Ελληνικός Στρατός θα κάνει το καθήκον του και είμαι σίγουρος ότι η σύμπραξη λαού και στρατού θα καλύψει τις τυχόν αδυναμίες που δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Ο Στρατόλαος ενωμένος θα αντιταχτεί σε κάθε επιβολή, μέσα στην λογική «Ότι απολεσθεί σε θέματα οικονομίας, είναι δυνατό να ανακτηθεί, ότι όμως χαθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής κυριαρχίας, δυστυχώς είναι αδύνατο να ξανακερδηθεί».

Νίκος Καρατουλιώτης Υποστράτηγος ε.α. – συγγραφέας


[1] ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00