Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προγράμματος DESUR στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 2 και 3 Απριλίου 2014. Οι εταίροι του έργου από την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας και να πραγματοποιήσουν συζητήσεις με φορείς επιχειρηματικότητας της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν η μεταφορά καλών πρακτικών και η δημιουργία πιθανών συνεργασιών.
Η περιήγηση ξεκίνησε από την περιοχή του Αμυνταίου και το Κτήμα Καρανίκα. Το Κτήμα Καρανίκα παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, με γνώμονα το σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο. Οι αμπελώνες βρίσκονται στο οροπέδιο του Αμύνταιου, όπου καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους οι ποικιλίες κρασιών, αποφεύγοντας τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και επιθετικών χημικών φυτοφαρμάκων.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Άλφα. Το Κτήμα Άλφα δίνει έμφαση στο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα και ήπιες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης που βασίζονται στα πλέον σύγχρονα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Η διαχείριση του οινοποιείου απλουστεύεται με την εφαρμογή και λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης (building management system).
Η επόμενη επιχείρηση που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του προγράμματος ήταν η μεταποιητική μονάδα Ναουμίδης. Οι εταίροι ξεναγήθηκαν στο εργαστήρι παραγωγής της πιπεριάς Φλωρίνης και πληροφορήθηκαν για τις δράσεις της όσον αφορά την ανάδειξη και την προώθησή της.
Στη συνέχεια οι εταίροι του προγράμματος πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σαπαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία ‘Πάω Φλώρινα – Πάω Πρέβεζα’ που αφορά την προώθηση τοπικών επιχειρήσεων. Η κοινή πρωτοβουλία με το Επιμελητήριο της Πρέβεζας αφορά την έκδοση κάρτας που προσφέρει κίνητρα και ελκυστικές προσφορές στις 2 περιοχές. Η κάρτα συνεργασίας δίνει την δυνατότητα σε κάθε κάτοχο της να απολαμβάνει ειδικές μειωμένες τιμές σε τουριστικά καταλύματα και των δυο νομών καθώς και σε καταστήματα εστίασης. Η κάρτα αυτή διανέμεται δωρεάν και σε πολίτες και άλλων νομών, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από εκπτώσεις 30- 40% σε ό,τι αφορά τη διαμονή σε τουριστικές μονάδες και 10% σε ό,τι αφορά τοπικά προϊόντα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ‘Πελεκάνος’ που επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία στην συνέχεια, έχει ως στόχο την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση του προϊόντος της περιοχής. Στο Συνεταιρισμό εφαρμόζεται Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας στα φασόλια Πρεσπών. Τα φασόλια Πρεσπών καλλιεργούνται ακολουθώντας ένα σύστημα σύγχρονης γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον.
Κατά την δεύτερη μέρα η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και συγκεκριμένα με τον Αναπληρωτή καθηγητή και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τεχνολογίας (MATER), κ. Μπακούρο, για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Παρουσιάστηκαν οι βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο και στη συνέχειαεξετάστηκαν πιθανές συνεργασίες μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Kaunas.
Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ). Οι εταίροι του προγράμματος DESUR, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΒΕ Κοζάνης και της ΑΝΚΟ, παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στις χώρες τους. Στη συνέχεια συζήτησαν για την εφαρμογή των πρακτικών αυτών σε επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς και οργανισμούς της περιοχής.
Η τελευταία επίσκεψη έγινε στην Εταιρία Αφοί Πιτένης ΑΒΕΕ, όπου έγινε ξενάγηση σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η επιχείρηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικές πρώτες ύλες, ενώ δεν γίνεται καθόλου χρήση συντηρητικών. Η εταιρία Πιτένης εφαρμόζει Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας σε όλες τις διαδικασίες της παραγωγής, της συσκευασίας και της διανομής των προϊόντων. Όλες οι διεργασίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον (βιολογική επεξεργασία αποβλήτων, φωτοβολταϊκά, ανακύκλωση).
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει την ευθύνη υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, θα εξετάσει και θα προωθήσει στο πλαίσιο του έργου DESUR την Εταιρική Υπευθυνότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Επιπλέον θα αναδείξει τις Καλές Πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη από Επιχειρήσεις της περιοχής, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις άριστες πρακτικές που έχουν προσδιοριστεί σε άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος DESUR.