banner
banner
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Ολοκληρώθηκε ο 8ος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό “

0 comment 4 minutes read

Ολοκληρώθηκε ο 8ος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό “

Η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.), ως ο επίσημος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία για 8η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό “. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2023-2024 και στόχευσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή των σχολείων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Συνολικά, 131 σχολικές μονάδες από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με 6.885 μαθητές και 536 εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ενεργά. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η επίσκεψη 17 σχολείων στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ, καθώς έδωσε τη δυνατότητα σε 715 μαθητές να αποκτήσουν μια πιο βιωματική εμπειρία.

Αναλυτικά στοιχεία του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από ειδικούς επιστήμονες, Περιβαλλοντολόγους της ΔΙΑΔΥΜΑ με την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας (Αρ. Πρωτ. 4621/03-07-2023). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσαρμόζεται ανάλογα με τις μαθησιακές τους ικανότητες. Υλοποιείται από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα στις σχολικές μονάδες της περιφέρειας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα υποδοχής των μαθητών στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το σύστημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (Διαλογή στην Πηγή) και η ενθάρρυνσή τους να συμμετάσχουν ενεργά στη χωριστή συλλογή υλικών όπως χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, βιοαπόβλητα, τηγανέλαια, μπαταρίες, κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: https://diadyma.gr/draseis/perivallontiki-ekpaidefsi/

Τα αναμνηστικά μας δώρα

Η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. μοίρασε αναμνηστικά δώρα σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Συνολικά διανεμήθηκαν:

 • 711 μαγνητάκια σε νήπια
 • 93 μολύβια, 367 κασετίνες και 3.249 σετ με 6 ξυλομπογιές από ανακυκλωμένο χαρτί σε μαθητές Δημοτικού
 • 184 τεμάχια του παραμυθιού “Ξεχύθηκαν στον δρόμο τα σκουπίδια…” της Λίλας Κύρου σχετικά με την ανακύκλωση σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
 • 1.873 υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
 • 4.881 φυλλάδια με οδηγίες ανακύκλωσης

Ενημερωτικές δράσεις εκτός του εκπαιδευτικού προγράμματος

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού, εκτός της ενημέρωσης των δημόσιων σχολικών μονάδων που υλοποιείται σε ετήσια βάση, ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν δράσεις και εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, δόθηκαν σχετικές οδηγίες στους πολίτες, ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά δώρα.

Συγκεκριμένα:

 • πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τη χωριστή συλλογή των Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων σε Βελβεντό, Σέρβια, Δεσκάτη, Αμύνταιο, Νεστόριο, Πρέσπες, Σιάτιστα και Καστοριά.
 • τέθηκε σε λειτουργία το πιλοτικό σύστημα ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων με ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Πύργους Εορδαίας και Μανιάκι Αμυνταίου και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας
 • έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) στο Αμύνταιο
 • τοποθετήθηκε ο πρώτος “Hungry Bin” στην Κοζάνη, για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ και τη Eurobank
 • επισκεφθήκαμε ΚΔΑΠ και ιδιωτικά νηπιαγωγεία
 • στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της εταιρείας, υποδεχθήκαμε στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) το ΕΝΕΓΥΛ Βέροιας, το Γυμνάσιο Πεύκων Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στην Καστοριά και τα Γρεβενά είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε το Γυμνάσιο Γιαννιτσών και το 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας αντίστοιχα. Όλοι οι επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις καινοτόμες μεθόδους μας.
 • Η ΔΙΑΔΥΜΑ συμμετείχε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στην Πτολεμαΐδα (24/5) και την Κέρκυρα (5/6) με διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων για τα παιδιά, εκπαιδευτικό υλικό, οδηγίες ανακύκλωσης και διάφορα αναμνηστικά δώρα, σε συνεργασία με τους Δήμους Εορδαίας και Κεντρικής Κέρκυρας.


Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι:

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00