Χρόνια τώρα, οι γέροντες σήμερα το ξέρουν καλά, παρακυκλώματα παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων εξεχόντων προσώπων. Φαινόμενο θλιβερό, που πλήττει καίρια το δημοκρατικό πολίτευμα. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι καινοφανές, έχει τη δική του ιστορία. Καλόν είναι να τη θυμηθούμε:
1984 – 1989: Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Γενικός Δ/ντής του κρατικού τότε ΟΤΕ ο Θεοφάνης Τόμπρας, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού΄. Αποκαλύπτονται ουκ ολίγες παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών της ΝΔ κυρίως και άλλων εξεχόντων προσώπων του πολιτικού στίβου. Ο εν λόγω γενικός Δ/ντής παραμένει στη θέση του ακλόνητος ως το 1989, που άλλαξε η Κυβέρνηση. Κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, “στυλοβάτες” της Δημοκρατίας σήμερα, που κατείχαν τότε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, τηρούσαν “σιγήν ιχθύος”.
2004 – 2009: Πρωθυπουργός της χώρας ο Κώστας Καραμανλής. Αποδεικνύεται ότι εξωθεσμικά Κέντρα παγίδευσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ίδιου του Πρωθυπουργού. Λέγεται ότι τα κέντρα αυτά είχαν τη βάση τους στην Αμερική και ότι απειλούσαν ακόμα και τη ζωή του τότε Πρωθυπουργού.. Δυστυχώς, και οι δυο προαναφερθείσες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να εκλείψει, επιτέλους, το φαινόμενο αυτό.
Σήμερα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρουλάκης, πρέπει να τονίσουμε αξιοπρεπώς, καταγγέλλει ως όφειλε στη Δικαιοσύνη, απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του, επισημαίνοντας εμφατικά, ορθότατα κατά τη γνώμη μου, ότι το θλιβερό αυτό φαινόμενο ξεπερνά τα κόμματα, αφορά στην ουσία και ποιότητα της Δημοκρατίας μας και πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως. Ο Πρωθυπουργός αντιδρά άμεσα, με τη δέουσα ευαισθησία και θετικά. Δε μένει παρά να σοβαρευτούμε και να αναμείνουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, χωρίς κραυγές και “κορώνες υποκριτικής”, κατά κανόνα, “δημοκρατικής ευαισθησίας’, κυρίως εκ μέρους εκείνων που ετήρησαν κάποτε ένοχη σιγή.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ανέκδοτο σχετικό με παγιδεύσεις τηλεφώνων, που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980:
Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός, στον Κουτσόγιωργα: Πάρε στο τηλέφωνο τον Τόμπρα και πες του να έλθει αμέσως.
Κουτσόγιωργας: Μάλιστα, κύριε Πρωθυπουργέ, αλλά σε ποιο νούμερο;
Α. Παπανδρέου: πάρε τυχαία ένα νούμερο, αυτός θα σ’ ακούσει..
Παγιδεύσεις τηλεφώνων: φαινόμενο θλιβερό, που τραυματίζει καίρια τη Δημοκρατία: Θεόδωρου Κωνσταντινίδη
139