473
ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ «ΤΥΡΙΣΣΑ (1600 π.Χ.-395 μ.Χ.) ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ» .
Παρουσίαση στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ «ΤΥΡΙΣΣΑ (1600 π.Χ.-395 μ.Χ.) ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ» .
Του Ιδιάζοντος Πονήματος… ιχνηλατώντας την Αρχαία Ιστορία της Κοζάνης
Ήταν μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, το βράδυ της Τετάρτης 9 Απριλίου, καθότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη, μα και την ευκαιρία, να γνωρίσουν σχεδόν άγνωστες πτυχές της αρχαίας Κοζάνης! Και όλα αυτά, μέσα από το βιβλίο που συνέγραψε ο Σταύρος Καπλάνογλου με την θυγατέρα του Μάρθα. Ενός ιδιάζοντος πονήματος, που συνέθεσαν πολύς χρόνος, κόπος και υπομονή.
Στην παρουσίαση του βιβλίου προλόγισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Πολυνείκης Αγγέλης.
Ο συγγράψας το βιβλίο Σταύρος Καπλάνογλου, στις αναφορές του, τεκμηριωμένα και δομημένα, σεβόμενος την ιστορική ακρίβεια, αναφέρθηκε στον αείμνηστο διευθυντή της Βιβλιοθήκης Κοζάνης Νικόλαο Δελιαλή και τον πρωτεργάτη του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, αλλά και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (στο Χρώμιο Κοζάνης) Κώστα Σιαμπανόπουλο, δυο σημαντικών προσωπικοτήτων, ο ρόλος των οποίων υπήρξε καθοριστικός για την ανάδειξη και διατήρηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της περιοχής!
Με το πολύτιμο αυτό βιβλίο τους, ο Σταύρος και η Μάρθα Καπλάνογλου, προσκαλούν τους πολίτες-κατοίκους της Κοζάνης να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να γνωρίσουν το παρελθόν τους και να κατανοήσουν τις διαχρονικές και σπάνιες αξίες του τόπου τους, διαφωτίζοντας έτσι τις σκοτεινές, αλλά και τόσο συναρπαστικές πτυχές της αρχαίας ιστορίας του τόπου τους.
Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Καπλάνογλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πόλη που προϋπήρχε στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Κοζάνη από το 1600 π.Χ μέχρι το 395 μ.Χ. ονόματι Τύρισσα.
Η εξαφάνιση δε αυτής της πόλης επήλθε μετά την επιδρομή βαρβάρων, που την ισοπέδωσαν και σκότωσαν τους κατοίκους, όσοι δε επέζησαν σκορπίστηκαν στα γύρω χωριά
1000 χρόνια περίπου πέρασαν, για να κατοικηθεί πάλι αυτός ο όμορφος τόπος, παίρνοντας το όνομα Κόζιανη ή Κόσδιανη που κατέληξε Κοζάνη, τόνισε ο κ. Καπλάνογλου.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σταύρος Καπλάνογλου αναφέρθηκε στις ανασκαφές της οδού Φιλίππου στην Κοζάνη το 1948 και 1955, όπου αποκαλύφθηκε οργανωμένο νεκροταφείο που τα πιο παλιά ευρήματα ανήκουν στη Μυκηναϊκή εποχή, η δε χρονολόγησή τους έδειξε το 1600 π.Χ.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου, η κόρη του Σταύρου Καπλάνογλου Μάρθα έκανε μια σύντομη αναφορά, ευθυγραμμιζόμενη με τα λεχθέντα του πατέρα της.
Η επιμονή του συγγραφέα, η εμπεριστατωμένη πολύχρονη έρευνά του, ο κόπος και μόχθος, ο σεβασμός στην αρχαία ιστορία της Κοζάνης, πάντως, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη αυτών που υπάρχουν και αυτών που θα έρθουν.
Ο Σταύρος Καπλάνογλου μαζί την κόρη του Μάρθα, αποτελούν ξεχωριστέ μορφές στον χώρο της τοπικής ιστορικής έρευνας και της συγγραφής.
Με πολυετή ενασχόληση γύρω από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, ο Σταύρος Καπλάνογλου, έχει προσφέρει πολύτιμο έργο που αναδεικνύει πτυχές του ελληνισμού.
Τα βιβλία του δεν είναι απλώς ιστορικές καταγραφές· είναι γέφυρες μνήμης, σύνδεσμοι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, εργαλεία αυτογνωσίας για τις επόμενες γενιές.
Η βαθιά του γνώση, το πάθος για την έρευνα και η αγάπη για τον τόπο μας, καθιστούν το έργο του ανεκτίμητο.
Το έργο του αποτελεί πολύτιμη συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις περιοχές της Μικράς Ασίας και της Κοζάνης.