Ο κ. Τάσος Τάμης είναι ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και Ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς στο πανεπιστήμιο Λα-Τροπ της Μελβούρνης. Εκεί ίδρυσε το Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών και κάθε τέσσερα χρόνια οργάνωνε παγκόσμιο συνέδριο για τη Μακεδονία, με χορηγό τον αείμνηστο Ζήση Δαρδάλη. Το 1993, όταν επισκέφτηκα την Αυστραλία, γνωρίστηκα με τον κ. Τάμη, ενώ το 1995 με προσεκάλεσε στο συνέδριο, το οποίο και παρακολούθησα. Άλλωστε, από την προηγούμενη επίσκεψή μου με είχαν ανακηρύξει επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου. Με τον φιλέλληνα πρύτανη του πανεπιστημίου Λα-Τροπ δημιούργησαν Ινστιτούτο Ελληνικών Ερευνών. Ο ίδιος ο κ. Τάμης επισκέφθηκε τις παρακάτω περιοχές όπου είχαν μεταναστεύσει Έλληνες: Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, Ανατολική και Νότια Ασία, και Ωκεανία, συγκέντρωσε 400 συνεντεύξεις και 2.000 χιλιάδες φωτογραφίες και με άλλους πέντε καθηγητές και ερευνητές, διερεύνησαν άλλες γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου. Εντέλει, εξέδωσαν ένα βιβλίο 500 σελίδων και με πολλές φωτογραφίες με τίτλο «Οι Δρόμοι των Ελλήνων (Η ιστορία των Ελληνικών κοινοτήτων στις πέντε Ηπείρους)».Η ΕΡΤ 1, το παρουσιάζει σε ειδική εκπομπή.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη), με πρόεδρο τον Νίκο Μέρτζο, παρουσίασε το τεράστιο ερευνητικό έργο του κ.Τάμη στη Θεσσαλονίκη το 2012, εκδήλωση στην οποία και παρευρέθηκα. Ο Τάσος Τάμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ η σύζυγός του Πόπη Ζήκου κατάγεται από την Εράτυρα Κοζάνης. Μάλιστα, το ζεύγος επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο την Ελλάδα, και μαζί πηγαίνουμε και στην Εράτυρα και σε άλλα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας.
Μία φωτογραφία με το Ζεύγος Τάμη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, δίπλα ο αείμνηστος Κώστας Σιαμπανόπουλος, ιδρυτής του Μουσείου και ο Δήμαρχος Αιανής Στέφανός Βαβλιάρας. Προηγουμένως είχαν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό μουσείου Αιανής . Έτος 1998.
Στις 17 Ιουλίου παρουσιάζεται το βιβλίο του κ. Τάμη «The Aegisof Hellas: The Continuing Vigourof Philhellenism» (624 σελίδες), έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα, με εξέχοντες ομιλητές. Το βιβλίο αναφέρεται σε πρόσωπα και ιδρύματα μη ελληνικής καταγωγής που ασπάσθηκαν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και συνέβαλαν στην προώθηση της διαχρονικής ιστορίας των Ελλήνων.
Παραθέτω παρακάτω το πρόγραμμα της εκδήλωσης.