Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

 ΣΑΪΤΑ (DERVEN H ΔΕΡΒΕΝΙ),  ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ, ΤΡΙΑΝΟΒΟ, ΔΡΥΑΝΟΒΟ, ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ. ΤΑ ΝΤΡΙΑΝΟΒΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

0 comment 85 minutes read

 ΣΑΪΤΑ (DERVEN H ΔΕΡΒΕΝΙ),  ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ, ΤΡΙΑΝΟΒΟ, ΔΡΥΑΝΟΒΟ, ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ.

ΤΑ ΝΤΡΙΑΝΟΒΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

Μέρος 2ο

Γράφει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος

 

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ  ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

 

ΟΝΟΜΑ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΘΕΣΗ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

 

 

ΓΗΓΕΝΕΙΝΕΙΣ

ΣΑΪΤΑ

Αρχές 1ης χιλιετίας και σίγουρα πολύ νωρίτερα , σε βάθος χρόνου αρχαιότητας, αλλά και μεταγενέστερα έως την καταστροφή

Ενά περίπου χιλιόμετρο ανατολικά της σημερινής θέσης του χωριού, στην περιοχή μεταξύ του γήλοφου «καρτσλίνα» και της στενωπού μεταξύ των βουνών Αγιου Γεωργίου και Ριζού . Η πραγματική χωροταξική διάσταση όμως αγνοείται.

Μαρτυρίες, διηγήσεις, πολλά αρχαιολογικα ευρήματα, παράδοση αλλά και σύγγραμα και βιβλίο που αναζητείται , μετά την αξιόπιστη συνδρομή και ποιότητα των μαρτυρούντων . Ανασκαφές & συγγράματα καθηγητή ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΣΑΪΤΑ

ΝΤΕΡΒΕΝ η ΔΕΡΒΕΝΙ

Τουρκοκρατία

Ενά περίπου χιλιόμετρο ανατολικά της σημερινής θέσης του χωριού, στην περιοχή μεταξύ του γήλοφου «καρτσλίνα» και της στενωπού μεταξύ των βουνών Αγιου Γεωργίου και Ριζού . Η πραγματική χωροταξική διάσταση όμως αγνοείται.

Μαρτυρίες, διηγήσεις, πολλά αρχαιολογικα ευρήματα, παράδοση αλλά και σύγγραμα και βιβλίο που αναζητούνται , μετά την αξιόπιστη συνδρομή και ποιότητα των μαρτυρούντων . Ανασκαφές & συγγράματα καθηγητή ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΝΤΕΡΒΕΝΙ Η ΔΕΡΒΕΝΙ

ΤΡΙΑΝΟΒΟ η ΤΡΑΝΟΒΩ

Πολύ πριν το 1509 έως και αρκετα μετά του  1593

Σημερινή Θέση χωριού Δρυοβούνου

1)κώδικας της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορα (Ζάβορδας) του έτους 1534μ.χ

2) πρόθεση 421 της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου σε χειρόγραφο 114 σελίδων αναφέρονται ονόματα διαφόρων συνδρομητών της Επισκοπής Σισανίου κατά τα έτη 1592/93 μ.Χ.

3) 18/4/1509 Θυρανοίξια Ι Ν Αγίου Δημητρίου Δρυοβούνου  (νυν Αγίου Μηνά)

 

 

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ

ΔΡΥΑΝΟΒΟ

Μετά το 1593 , σίγουρα το 1797  έως και το 1927

Σημερινή Θέση χωριού Δρυοβούνου

1)Δριάνοβον αναφέρεται και στον κατάλογο του Μητροπολίτη Σισανίου Νεόφυτου κατά το έτος 1797 μ.Χ..,

2) Κοινότης ΔΡΥΑΝΟΒΟΥ Β.Δ. 19-12-1918, ΦΕΚ Α 260/1918

 

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ

ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ

ΑΠΟ 20-05-1927

Σημερινή Θέση χωριού Δρυοβούνου

Με το Διάταγμα της 20-05-1927 ΦΕΚ Α 179/1927 ο συνοικισμός-κοινότης μετονομάστηκε σε ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ έως και σήμερα.

 

ΔΡΥΑΝΟΒΟ & ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ

 

 

ΤΑ ΝΤΡΙΑΝΟΒΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

Επειδή , θεωρώ μεν ότι ως ΝΤΡΙΑΝΟΒΝΟΙ είμαστε                   « Ντριανοβνόν  Γένος Ανάδελφον», από την άλλη όμως κάτι με ώθησε να ψάξω λίγο μέσω της ονοματολογίας, να δώ είμαστε οι μόνοι με το όνομα Ντριάνοβο σ αυτή την περιοχή;;Υπάρχουν άλλοι οικισμοί με το όνομα Ντριάνοβο;  Αν ναι σχετίζονται σε κάτι;; Δείτε τι βρήκα:

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ 1   ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ Ν ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Δρυόβουνο είναι ημιορεινό χωριο του Δήμου Βοϊου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800μέτρων και οι κάτοικοι του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχονται στους 251. Το όνομα του χωριού βγαίνει από την αρχαία Ελληνική λέξη ”Δρυς” που σημαίνει βελανιδιά  κλπ. κλπ κλπ. (Τα ανέφερα και σε άλλο κείμενο, αλλά και κάποια στοιχεία-πληροφορίες τα ανέφερα παραπάνω….με την πορεία μάλιστα από τη Σαϊτα στο Τριάνοβο ή Τράνοβο ή Ντριάνοβο, στο Δρυάνοβο και στο Δρυόβουνο )  

 

ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΗΣ κας ΣΙΑΚΑΤΗ ΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΤΙΤΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛHΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ» ( έως 1805), ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

 

 Ως «Δριάνοβο» καταγράφεται στον κώδικα Ζωσιμά. ΚΑΛΙΝΔΕΡΗΣ, Κώδιξ, 122. Στον κώδικα της μονής Ζάβορδας του 16ου αιώνα, μνημονεύεται ως: «Τριάνοβον». ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, Ιστορική εξέλιξη, 178. Η ονομασία «Ντριάνοβο» ίσως προέρχεται από τη λατινική λέξη Dryas ή από την αντίστοιχη ελληνική Δρυάς, με την διαφορά ότι δεν τηρήθηκε πιστά η ορθογραφία της λέξης. Η ισχύουσα ονομασία Δρυόβουνο προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων δρύς και βουνό, δηλαδή βουνό γεμάτο δέντρα βελανιδιάς. (ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δρυόβουνο, 19. )                                                     

 

Ο Δημήτρης Λιθοξόου στο έργο του με τίτλο «Τα χωριά της Μακεδονίας κατά θρησκεία και γλώσσα στις αρχές του 20ου αιώνα» αναφέρει : «Δριάνοβο ή Ντριάνοβο [Дрјаново / Δρυόβουνο] | Drjanovo. Δριάνοβο(ν) και Δρυάνοβο(ν) στις ελληνικές πηγές. Χωριό του καζά του καζά Ανασελίτσας. Οι κάτοικοί του ήταν πατριαρχικοί Ρωμιοί. (Ρουμ μιλλέτ (τουρκmillet-i Rûm, «έθνος των Ρωμαίων») ονομαζόταντο μιλλέτ των Ορθόδοξων Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ρουμ είναι η τουρκική μορφή της ελληνικής λέξης «Ρωμιός» που αναφερόταν σε όσους προέρχονταν από την ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και μέχρι το 19ο αιώνα ήταν ισοδύναμη με την έννοια του Ορθόδοξου Χριστιανού. ( Δηλ. Έλληνες ορθόδοξοι Χριστιανοι της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανήκοντες στο «έθνος των Ρωμαίων», υπαγόμενοι απευθείας στο Πατριαρχείο).

Το 1912 ζούσαν εδώ περίπου 660 άτομα. Το 1927 ο οικισμός μετονομάζεται Δρυόβουνο και το 1940 Δρυόβουνον.

 

ΣΗΜ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΤΣΙ Η ΟΧΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΝΤΡΙΑΝΟΒΝΩΝ –ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ;; (Σε άλλο σύγγραμμα και πολλές άλλες αποδείξεις..)

 

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ 2  Ν.ΣΕΡΡΡΩΝ

Ο αγαπητός φίλος και συμπατριώτης μου, Στέλιος Κοντονικόλας,  μου ανέφερε ότι και στο Ν Σερρών υπάρχει (υπήρχε ) Ντριάνοβο και διασώζεται μόνο η εκκλησια του πρώην χωριού. Συγκεκριμένα μου είπε: «Ειναι ενα παλιο χωριο πανω απο το Εμμανουηλ Παππά εδω στις Σέρρες που λέγεται Δριανοβο  και δεν ειναι κατοικισιμο μονον η εκκλησια του εμεινε.Απο οτι ξερω ισως λαθος το ντρια σημαινει κρυο ενω το νοβο σημαίνει καινουργιο».

Ψάχνοντάς το και εγώ στις γραφές του κυρίου Λιθοξόου βρήκα: «Ντρένοβο [Дреново / Δράνοβον] | Drenovo ή Drjanovo ή Dovišta.  Στις ελληνικές πηγές αναφέρεται σαν Δριάνοβα, Δράνοβο(ν) και Δράνοβα. Χωριό του καζά Σερρών. Το 1912 ζούσαν εδώ περίπου 400 εξαρχικοί μακεδόνες και 20 μουσουλμάνοι Τσερκέζοι. Ο ελληνικός στρατός έκαψε το χωριό στο δεύτερο βαλκανικό πόλεμο. Τον Αύγουστο του 1915 το χωριό ήταν εγκαταλειμμένο. Οι περισσότεροι εξαρχικοί κάτοικοί του μετανάστευσαν στη Βουλγαρία, κυρίως στη Stanimaka (Asenovgrad). Όλοι οι μουσουλμάνοι έφυγαν υποχρεωτικά στην Τουρκία. Το 1928 απογράφηκαν 78 άτομα, 12 εκ των οποίων ήταν προσφυγικής καταγωγής. Στη συνέχεια ο οικισμός ερήμωσε.»

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ 3 ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ Η ΔΡΥΑΝΟΒΟ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Στα Γραμμοχώρια του Ν. Καστοριας, υπάρχει  (υπήρχε εγκαταλείφθηκε εδώ και χρόνια), το χωριό Γλυκονέρι (πρώην Δρυάνοβο η Ντριάνοβο). Φωλιάζει σε ένα επικλινές λιβάδι, που εποπτεύει από απόσταση ασφαλείας την οδική διακλάδωση της πύλης, των εσωτερικών κοιλάδων του Αλιάκμωνα. Το χωριό είχε 200 κατοίκους προπολεμικά , σήμερα είναι εγκατελειμένο και σώζονται μόνο 3 κτίσματα.

Σε βιβλίο του κου Λιθοξόου με θέμα «Βουλγαρικά τοπωνύμια: Οικισμοί Νομού Καστοριάς, Български топоними: Ном Касторя (Костурско) αναφέρεται το χωριο Ντριάνοβο (Дряново) → Γλυκονέρι (ερειπ.)

ΜΗΠΩΣ , ΠΡΑΓΜΑΤΙ  ΤΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ , ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ  «ΓΛΥΚΟΝΕΡΙ» ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΟ;;

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ 4 ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Στο  επίσημο έντυπο του Ελληνικού Στρατού «ΣΤΡΑΤΟΣ. & Ενημέρωση. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Άρµα Μάχης κλπ , στις 10/04/2023 αναφέρεται:  ΕΦ ΧΟΥΡΜΟΥΛΗ ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ Το ΕΦ «ΧΟΥΡΜΟΥΛΗ» βρίσκεται εγγύς των ελληνοαλβανικών συνόρων, στα Β. του οικισµού Άγιοι Πάντες, στη θέση Ντριάνοβο του υψώµατος Χουρµούλη. Στα 1925, ανεγέρθηκαν εγκαταστάσεις 2.304 τ.µ. Έπαυσε η λειτουργία του σε άγνωστη χρονική στιγµή.

 

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ 5  ΔΡΥΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ    

1) Link για το Δρυμό https://www.facebook.com/MESDRYMOU/?locale=el_GR

             

2)Διμηνιαία εφημερίδα του Δρυμού

Δρυμοτυπία
Διμηνιαία Εφημερίδα του ΜΕΣΔΕ, Δρυμός Ελασσόνας

 ΜΕΣΔΕ, ΤΘ 612, ΤΚ 40200, Δρυμός Ελασσόνας

 694 77 27 674

w

 http://www.drimos.net/

 

3

) Βασικά στοιχεία – photo για το Δρυμό.

 

Δρυμός Ελασσόνας(Δριάνοβο / Ντριάνοβο)

 Παλαιότερη ονομασία Ντριάνοβο, Δριάνοβο.  Δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου Ελασσόνας. Απέχει μόλις 8 χιλ από την Ελασσόνα και 48 χιλ από τη Λάρισα.

Name of Community or Municipality : Drymos. Κωδικός οικισμού : 42211301. Code of settlement : 42211301. Παλαιά ονομασία : Δριάνοβο. Old name : Drianovo.

      

Πρόκειται για ιδανικό μέρος ανάπαυσης και αναψυχής, λόγω του ξηρού και δροσερού κλίματος αλλά και της φυσικής του θέσης, καθώς απέναντι έχει το πανέμορφο και ξακουστό μυθικό βουνό των δώδεκα θεών τον γέρο Όλυμπο.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του ανέρχονται περίπου στους 600 ενώ τους θερινούς μήνες, γιορτές, Σαββατοκύριακα αυξάνεται αισθητά διότι επιστρέφουν οι κοντινοί αλλά και οι πιο μακρινοί χωριανοί μας. Κλπ κλπ κλπ….

Πληροφορίες για το χωριό μας μπορούμε να αντλήσουμε από την τοπική εφημερίδα “Δρυμοτυπία” αλλά και “Τα Νέα του Δρυμού Ελασσόνας” που εκδόθηκαν κατά διαστήματα, από το λογαριασμό στο Facebook του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας, από τις καταχωρήσεις στις Ιστοσελίδες του Δήμου Ελασσόνας www.dimoselassonas.gr, www.elassona.com.gr, www.diktioelassonas.gr απο τον Ιστότοπο της Λευκής Πόλης www.leukipoli.com αλλά και από τις τοπικές εφημερίδες  “Αναγνώστης” και “Έκδοση που συχνά δημοσιεύουν την ειδησιογραφία του χωριού μας .

Από τους ιδανικότερους χώρους αναψυχής και ξεχωριστής θέας είναι η τοποθεσία των κορυφογραμμών “Οφανός”, “Κλαδιά-Σημείο” (όπου λειτουργεί πίστα απογείωσης αλεξίπτωτων πλαγιάς), “Γκουμπές” που βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χωριό και μπορείς ν΄ αγναντέψεις τόσο τον επιβλητικό Όλυμπο με τα σκαρφαλωμένα στις κλπ. κλπ κλπ

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι το χωριό μας περιστοιχίζεται από δάσος με δρυς και πεύκα προσφέροντας φυσικό κάλλος στην περιοχή μας (εξού και η σημερινή ονομασία Δρυμός).

 

1)ΓΚΟΥΜΠΕΣ  ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΗ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΩΜΑ ΓΙΑ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ (ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΜΙ ΓΚΟΥΜΠΕ ΕΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ πχ ΦΟΡΤΩΜΑ  ΣΕ ΚΑΡΟΤΣΑ ΞΕΧΕΙΛΟ , ΣΑΝ ΒΟΥΝΟ, ΤΟ ΛΕΜΕ «ΜΕ ΓΚΟΥΜΠΕ»

2) ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΡΥΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΕ ΔΡΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ.

3) ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ , ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ,  ΔΡΥΑΝΟΒΟ  ,ΔΡΥΜΟΣ (ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΟΥ)

 

ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ 6  ΠΟΛΗ ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΚΑΜΠΡΟΒΟ.

Το ΝΤΡΙΑΝΟΒΟ είναι βουλγαρική πόλη που βρίσκεται στο βόρειο άκρο των βαλκανικών βουνών στην επαρχία gabrovo αμφιθεατρικά κατά μήκος των δύο όχθων του ποταμού ντριάνοβο, ένας παραπόταμος του ποταμού γιάντρα.

 

Α) Dryanovo

Το Dryanovo ( βουλγαρικά : Дряново , [ˈdrʲanovo] ) είναι μια βουλγαρική πόλη που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες των Βαλκανικών βουνών στην επαρχία Γκάμπροβο . αμφιθεατρικά κατά μήκος των δύο όχθες του ποταμού Dryanovo , παραπόταμου του ποταμού Yantra . Η πόλη είναι το κέντρο του ομώνυμου Δήμου Dryanovo , ο οποίος αποτελείται από 62 χωριά, χωριουδάκια και καλύβες που απλώνονται γραφικά στις βουνοπλαγιές. Από το 2015, έχει πληθυσμό 7.968 κατοίκους. [1] Το 2009, ήταν 8.043. [2]

Β) Γεωγραφία 

Το Dryanovo έχει ευνοϊκή γεωγραφική θέση, καθώς βρίσκεται 20 χλμ μακριά από το Γκάμπροβο , 24 χλμ από το Βέλικο Τάρνοβο , 17 χλμ από την Τριάβνα και περίπου 30 χλμ από το Σεβλιέβο . Η πόλη βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Rousse – Veliko Tarnovo – Gabrovo – Shipka – Kazanlak – Stara Zagora και είναι σταθμός της κύριας σιδηροδρομικής οδού, που συνδέει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Βουλγαρίας .

 

 Γ) Ιστορία 

Όπως όλοι οι ορεινοί οικισμοί των Βαλκανίων, έτσι και το Dryanovo άνθισε την εποχή της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης . Το 1883 ανακηρύχθηκε πόλη. Τέκτονες και ξυλογλύπτες διέδωσαν τη φήμη της πόλης σε όλη τη Βουλγαρία και πολύ μακριά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία .

Τα παλαιότερα ίχνη ζωής στη Βαλκανική Χερσόνησο ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, αποδείξεις ανθρώπινης παρουσίας από την Παλαιολιθική ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Bacho Kiro κοντά στο μοναστήρι Dryanovo , που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Andaka. Εκεί ανακαλύφθηκαν πολυάριθμα λείψανα αρχαίων χωριών, φρούρια, κίονες με επιγραφές και στολίδια Θρακικών και Ρωμαϊκών χρόνων (φρούρια Boruna και Diskoduratera).

Το Dryanovo αναφέρεται μερικές φορές ως “πόλη των αιωνόβιων ” για τις υγιείς κλιματικές συνθήκες που παρατείνουν τη ζωή των ανθρώπων. Η πόλη είναι επίσης γνωστή ως η γενέτειρα του διάσημου αρχιτέκτονα Kolyu Ficheto .

Δ) Μουσεία 

·         Το Μουσείο Kolyu Ficheto – το μουσείο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, στην πλατεία Kolyu Ficheto. Ακριβώς δίπλα στην είσοδό του, υπάρχει ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα φτιαγμένο από τον Βούλγαρο καλλιτέχνη Boris Gondov, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα Kolyu Ficheto , ή τον Δάσκαλο όπως ήταν επίσης δημοφιλής. Το μουσείο φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση με το όνομα “Kolyu Ficheto – ζωή και τέχνη”, που αποτελείται από διάφορα έγγραφα και αντικείμενα σχετικά με τον Master : σχέδια κτιρίων, εικόνες από παλιά αρχεία και νέα, εργαλεία από την περίοδο που ήταν ενεργός, καθώς και μερικά προσωπικά αντικείμενα μεταξύ άλλων.

·         Στο Ιστορικό Μουσείο Dryanovo  μπορείτε να απολαύσετε διάφορες εκθέσεις όπως “Αστικοί τρόποι από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα”, που μπορείτε να δείτε στα ιστορικά κτίρια Lafchieva και Perevi. “Εικόνες και ξυλουργεία εκκλησιών από την περιοχή Dryanovo, από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα”, που βρίσκεται στην επίσημη γκαλερί τέχνης της πόλης. και “Αρχαιολογία και Εθνική Αναγέννηση”, που εκτίθενται στο μοναστήρι Dryanovo .

Τα ύψη Dryanovo στο νησί Γκρίνουιτς στα νότια νησιά Shetland , η Ανταρκτική πήρε το όνομά του από το Dryanovo.

Ε) Μοναστήρι

Βουλγαρία, περιοχή Gabrovo, πόλη Ντριάνοβο Μοναστήρι του Ντριάνοβο, ιστορικό μέρος, βουνά της στάρα πλάνινα Το μοναστήρι Δρυανόβου (βουλγάρικα: Дряновски манастир) είναι ιστορικό μοναστήρι και μνημείο της Βουλγαρίας. Ανήκει στον κατάλογο των 100 Τουριστικών Αξιοθέατων της Βουλγαρίας. Βρίσκεται στην οροσειρά του Αίμου, 5 χιλιόμετρα από την πόλη Δρυάνοβο στην επαρχία του Γκαμπρόβου.

Η μονή ιδρύθηκε στα χρόνια του βασιλιά Καλογιάν, (11971207) και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η αρχική του τοποθεσία ήταν 2 χιλιόμετρα από τη σημερινή του θέση. Ζούσαν σε αυτό πολλοί μοναχοί και λειτούργησε ως κέντρο του ησυχασμού. Καταστράφηκε από τους Οθωμανούς εισβολείς στα τέλη του 14ου αιώνα και κατασκευάστηκε νέο σε καινούργια τοποθεσία, για να καταστραφεί και αυτό το 16ο αιώνα. Στη σημερινή του τοποθεσία χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Τότε λειτουργούσε εκεί και σχολείο και ήταν από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Βουλγαρίας. Το μοναστήρι κάηκε και πάλι μετά από επιδρομή κιρτζαλήδων ληστών και ανακαινίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Η νέα εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1845 επί ηγουμένου Ραφαήλ. Το μοναστήρι έγινε θρησκευτικό, πολιτιστικό και επαναστατικό κέντρο της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Απριλίου το 1876 η μονή σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως κέντρο εφοδιασμού των Βούλγαρων επαναστατών της περιοχής και για αυτό πολιορκήθηκε από τους Τούρκους. Μετά από δέκα μέρες αντίστασης των Βουλγάρων έναντι των αριθμητικά πολύ ισχυρότερων Οθωμανών, η μονή κατελήφθη και καταστράφηκε.

Τη σημερινή του μορφή την έχει από το 1880 μετά την ανακατασκευή του. Μόνο το καθολικό της μονής είχε επιζήσει από την καταστροφή. Από τους τρεις τρούλους που είχε, μόνο ο ένας διατηρείται σήμερα. Τη δεκαετία του ’30 χτίστηκε καμπαναριό και αψιδωτός νάρθηκας. Στη μονή λειτουργεί μουσείο με εκθέματα από τη Νεολιθική εποχή από κοντινές σπηλιές έως τη νεότερη ιστορία του μοναστηριού και της περιοχής με έμφαση στην εξέγερση του Απριλίου.

ΣΤ) Links

https://gr.dreamstime.com/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE-gabrovo-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-image157101730

https://gr.dreamstime.com/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE-gabrovo-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-image157101712

 

Ζ) Σχολείο

Σε σχολείο της πόλης Ντριάνοβο θα διδάσκονται μαθήματα τεχνολογιών πληροφορικής

Η) Ποδοσφαιρική ομάδα

Λοκομοτίφ Ντριάνοβο

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ3η Κατηγορία – Βορράς-Δύση

Βαθμολογία

03.06. 18:00

Λοκομοτίφ Ντριάνοβο

Ακαντέμικ Σβιστόφ

2

1

(0)

(1)

Ν

27.05. 18:00

Ντρένοβετς

Λοκομοτίφ Ντριάνοβο

3

Θ) Βαλκανικη Μουσικη / Βουλγαρια – Τουρκια 1930 – 1945 : CD

 

 

Εταιρία:

 FM RECORDS

Κωδικός:

 5201364707078

Τύπος:

 CD

Κατηγορία:

 Ελληνικά Παραδοσιακά – Μακεδονία

 

 

 

 

Περιεχόμενα / Λίστα Τραγουδιών:

www.studio52.gr

VOULGARIA:
1.  S’ ENA MAKRY SOFRA
2.  MANA STI ZLATOUNKA ELEGE [MORI ZLATONKE]
3.  HOROS TIS PERIOHIS BRESTNITSA
4.  STO PRASINO HORTARI [NA ZELENA MORAVA] 
www.studio52.gr
5.  HOROS TIS PERIOHIS BERKOVITSA
6.  I MANA STO GIORGO ELEGE [MAMA NA GEORGE DUMASHE]
  7.  HOROS TOU NTRIANOVO
8.  TO XYRISMA TOU GABROU
9.  ANOIXE, LEYKI LENIO, TIN PORTA [OTVORI MI BELO LENCHE VRATATA]
10.  HOROS TIE PERIOHIS VLANTAIA TIS VOULGARIAS
TOURKIA:
11.  ARAP OGIOUN HAVASI
12.  MEKNOUNOUM LE
ΪLAMI GKIORNTOUM
13.  TSIFTETELLI
14.  TAXIMI ME VIOLI
15.  KARSILAMAS
16.  RAST NEVA GKAZEL “SEVNTA NTOLOU”
17.  TSIFTETELLI BAHRIGIE
18.  RAST GKAZEL “BEKLENTIM KATS GKETSE”
19.  KARSILAMAS
20.  ASGKER AGAM

ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ «ΧΟΡΟ ΤΟΥ DRIANOVO» ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΤΟΥ DRIANOVO.

Dance from Drianovo

https://www.youtube.com/watch?v=6QxgC9grzlg&ab_channel=VariousArtists-Topic

Dance from the Drianovo Region (Bulgaria)

https://www.youtube.com/watch?v=L0qSZmuE3WE&ab_channel=VariousArtists-Topic

Drjanovska Râčenica II (Bulgaria)

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με μία μικρή έρευνα κάποιων ημερών, συνέλεξα αυτά τα στοιχεία και με λύπη μου διαπίστωσα ότι κανένας απολύτως ουσιαστικά δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Προφανώς και υπάρχουν ειδικότεροι εμού, νέα παιδιά με σπουδές με πολιτισμικές κατατομές..με δυνατότητες και πολλοί άλλοι. Αρκεί να ασχοληθούν.

Ακόμη και αυτά τα λιγοστά, θεωρώ ότι προοιωνίζουν, καλή τη πίστη, κάποιες δράσεις που μπορούν να είναι ένα εφαλτήριο ή ένα εργαλείο τουλάχιστον, για τη γενικότερη ανέλιξη, αναζωογόνηση και την επανανάπτυξη του χωριού μας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος κατ’ αρχήν..μπορεί να ρθεί σε επαφή τόσο με τους φορείς πολιτισμού του Δρυμού της Ελασσόνας και γιατί όχι, και με τους πολιτιστικούς φορείς του Ντριανόβου της Βουλγαρίας. Να αναπτυχθούν κοινές δράσεις-εκδηλώσεις..να γίνει αδελφοποίηση, να ανταλαγούν απόψεις κλπ-κλπ.

Η νέα Δημοτική – Κοινοτική αρχή προφανώς και θα πρέπει , όχι μόνο να συνδράμει τις προσπάθειες του συλλόγου αλλά και να αναπτύξει και η ίδια πλήν των πολιτισμικών και σχέσεις οικονομικές, (πχ μεταξύ των επιχειρήσεων των Δήμων), διοικητικές συνεργασίες, αρωγής σε ακραία συμβάντα  κλπ.

Η Διοικητική Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση σε τέτοιες πρωτοβουλίες, τεχνογνωσία για τη διαδικασία και τους τρόπους των επαφών και των συνεργασιών κλπ.

Μπορούν να ειπωθούν..αλλά κυρίως να γίνουν πολλά…

Ας είναι αυτό το ξεκίνημα η θρυαλίδα εκίνησης..μια ρωγμή για το αύριο..για το μέλλον. 

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00