Γέμισε η κεντρική πλατεία στην Κοζάνη, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, από χορευτές που χόρεψαν πολλούς παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, υπό τους ήχους της γλυκόλαλης ποντιακής λύρας… ένα τόσο δα οργανάκι, που σε φέρνει όμως σε μεγάλο μεράκι!
Πόντιοι και μη ενώθηκαν στον τρανό χορό και τον απόλαυσαν, ακούγοντας τη λύρα να κελαηδάει!
Καθ’ όλη τη διάρκεια των χορών και μετά, εκεί οι Πόντιες νοικοκυρές μαγείρευαν και πρόσφεραν ποντιακά φαγητά, που παρασκευάζονται κατά την παράδοση και έχουν ως βάση τα όξινα κυρίως γαλακτοκομικά και τα προψημένα ζυμαρικά, υγιεινά και πολύ θρεπτικά!
Για την ποντιακή διατροφή και τις ιδιαιτερότητες παρασκευής τους μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο τρόπος παρασκευής των ποντιακών φαγητών διαφέρει από τις σύγχρονες τροφές. Τα οφέλη στο πεπτικό σύστημα είναι μεγάλα, ενώ παράλληλα προάγουν τη μακροζωία. Τα υλικά σίτου που π.χ. χρησιμοποιούνται, παρασκευάζονται χωρίς πολύπλοκες συνταγές και μαγειρεύονται διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες…»!