Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε ενεργά στο 2ο Διαπεριφερειακό Σεμινάριο του έργου REGIO-MOB στη Σλοβενία, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κυκλοφορίας και Μεταφορών Λιουμπλιάνας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές στον τομέα των μετακινήσεων κατά την πανδημία από τη Σλοβενία και την Ελλάδα και συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς από όλους τους εταίρους του έργου REGIO-MOB.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στελέχη της Ομάδας Έργου REGIO-MOB, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και εκπρόσωπος της Αναδόχου Εταιρείας DOTSFOT A.E., η οποία αποτελεί Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης του έργου REGIO-MOB (5th Call Interreg Europe).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλητές και εκπροσώπους του Ινστιτούτου Κυκλοφορίας και Μεταφορών της Λιουμπλιάνας, οι οποίοι παρουσίασαν καλές πρακτικές και νέα έργα της χώρας τους. Συνοπτικά, οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:
– Αύξηση δρομολογίων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στο Δήμο και στα 16 Δημοτικά Διαμερίσματα. Η εφαρμογή της πρακτικής αυτής ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της περιοχής καθώς μπορούσαν να ταξιδεύουν τηρώντας τις αποστάσεις που έπρεπε να τηρηθούν λόγω της πανδημίας.
– Δυνατότητα παροχής οικογενειακών εισιτηρίων Σαββατοκύριακου και έκπτωση σε όλα τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Το οικογενειακό εισιτήριο επιτρέπει σε οικογένειες ή ομάδες επιβατών (5 έως 10 άτομα), συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός παιδιού κάτω των 14 ετών, απεριόριστο αριθμό ταξιδιών με λεωφορείο τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες.
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, το λόγο πήρε η κα Καλλιόπη Κυριακίδου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ως συντονίστρια του έργου παρουσίασε το σχεδιασμό των προτεραιοτήτων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας. Στη συνέχεια η κα Παρασκευή Χριστοπούλου Δρ. Συγκοινωνιολόγος και Υπεύθυνη του έργου REGIO-MOB, παρουσίασε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τις επιλεγμένες ελληνικές καλές πρακτικές, που στη συνέχεια αναλύθηκαν περαιτέρω από εκπρόσωπο του Σύμβουλου Τεχνικής Υποστήριξης του έργου REGIO-MOB και είναι οι εξής: εφαρμογή προσωποποιημένης καμπάνιας για την αύξηση της αναγνώρισης της συμβολής των ΜΜΜ (Δήμος Λαγκαδά), εφαρμογή για την ενδυνάμωση του θεσμού του car-pooling (SMARTA – Δήμος Τρικκαίων) και εφαρμογή για έξυπνες μεταφορές που ανταποκρίνονται στη ζήτηση για δημόσια μέσα μεταφοράς και ταξί (SMARTA 2 – Δήμος Τρικκαίων). Τέλος, παρουσιάστηκε online μία πολύ ενδιαφέρουσα καλή πρακτική εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης σε online delivery (Mobility as a Service – MaaS), από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Talos Mobility, κ. Μάνο Πολιούδη.
Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη σε Σιδηροδρομικούς Σταθμούς της Σλοβενίας, με στόχο την επίδειξη των νέων επιβατικών τρένων, μετακίνηση στην πόλη Grosuplje της οποίας ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός περιλαμβάνει σύστημα Park and Ride εξοπλισμένο κατάλληλα για ηλεκτρικά οχήματα και για ηλεκτρικά ποδήλατα καθώς και επίσκεψη στον προαστιακό σταθμό της Λιουμπλιάνας για την επίδειξη των νέων λεωφορείων του.
* Το έργο REGIO-MOB χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στόχος του είναι να εξασφαλίσει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν, επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.
Ιστότοπος έργου:
www.interregeurope.eu/regio-mob/
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τηλ. 2461052726, email: p.christopoulou@pdm.gov.gr