Το απαιτεί η παράδοση, να συνοδεύουμε τα όσπρια και τις ρακές τον χειμώνα με ξυδάτες μελιτζάνες.
Σχίζουμε τις μελιτζάνες στην μέση και τις ζεματάμε στην κατσαρόλα με μπόλικο ξύδι και λίγο νερό.
Τις γεμίζουμε με τριμμένο λάχανο, καρότο, μπόλικο σκόρδο, σέλινο και κόκκινη πιπεριά (αν θέλουμε και λίγο αλάτι).
Αφού τις γεμίσουμε τις αφήνουμε στο ξύδι για 3 με 4 ώρες. Αδειάζουμε το ξύδι (αφήνουμε λίγο) και γεμίζουμε το τάπερ με ηλιέλαιο και τις βάζουμε στο ψυγείο.