ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΟΖΑΝΗ. ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: (Γράφει η Άννα Μαμάτσιου)
200 γρμ.βούτυρο λιωμένο
100 γρμ φρέσκο βούτυρο
250 γρμ αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα με φρέσκο βούτυρο,
1/2 πιατάκι του καφέ ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
βανίλια
1/3 φ.κ χυμό λεμονιού
1/3 φ.κ κονιάκ
1/4 κ.γ αμμωνία
1 κ.γ μπέκιν άχνη ζάχαρη αλεύρι όσο πάρει.
Χτυπάμε τα βούτυρα με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Σβήνουμε την αμμωνία μέσα στον χυμό του λεμονιού, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι τμηματικά έως ότου η ζύμη δεν κολλάει στα τοιχώματα.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 180βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζουμε και όπως είναι καυτοί τους πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Αφού κρυώσουν τους τυλίγουμε με άχνη.