Σπηλιά Εράτυρας (Αγιότρυπα)
Το σπήλαιο της Εράτυρας, γνωστό και ως Δρακότρυπα, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Σινιάτσικου σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στην περιοχή που ονομάζεται Προφήτης Ηλίας, λόγω της μικρής εκκλησίας που βρίσκεται εκεί πάνω από το χωριό Εράτυρα.
Οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν εδώ και καιρό την ύπαρξη αυτής της τρύπας στο βουνό, αλλά κανείς δεν τολμούσε να την εξερευνήσει.
Το αρχικό της όνομα ήταν Δρακότρυπα, ένα όνομα που συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μετά την εξερεύνηση του Τάσου Χρόνη, οι κάτοικοι της Εράτυρας άλλαξαν το όνομα της τοποθεσίας σε “Αγιότρυπα”, καθώς θεώρησαν καλό σημάδι τη μέρα που ο Χρόνης κατάφερε να εισέλθει στο σπήλαιο.
Το σπήλαιο αποτελείται από έναν μοναδικό, κυκλικό θάλαμο με διάμετρο περίπου 25 μέτρων. Παρά το μικρό του μέγεθος, διαθέτει πλούσιο διάκοσμο και μεγάλη ποικιλία σε σταλακτιτικό υλικό. Εντός του σπηλαίου υπάρχει και μια μικρή λίμνη, η οποία είναι δύσκολο να παρατηρηθεί.
Σπηλιά Νάνου
Σπηλιά Βλάχου
Το σπήλαιο, γνωστό ως “τρύπα του Βλάχου” ή “τρύπα του Κωστάκη”, βρίσκεται στην περιοχή των Οντρίων, μεταξύ των νομών Καστοριάς και Κοζάνης, μεταξύ των χωριών Ζώνη και Δραγασιά. Για να προσεγγίσει κανείς το σπήλαιο, απαιτείται πεζοπορία μερικών ωρών, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη με γούρνες, μικρές φυσικές κοιλότητες που μπορούν εύκολα να μπερδέψουν τους επισκέπτες.
Η “Τρύπα του Βλάχου”, κρυμμένη στα βουνά του Βοΐου, αποτελεί ένα από τα πιο μυστηριώδη σπήλαια της περιοχής. Σύμφωνα με τους κατοίκους, το σπήλαιο διαθέτει διεξόδους που καταλήγουν σε διαφορετικές περιοχές: μία από αυτές οδηγεί σε μια περιοχή της Καστοριάς, ενώ η άλλη καταλήγει στην Καλαμπάκα. Ένας μύθος περιγράφει πώς ένας Βλάχος βοσκός έσφαξε ένα αρνί και έβαλε το κεφάλι του στη σπηλιά, και μετά από μέρες, το κεφάλι βρέθηκε στο Κεφαλόβρυσο Καλαμπάκας. Έτσι, η σπηλιά πήρε το όνομά της ως “Σπηλιά Βλάχου”.
φωτο cyberotsaka.gr