Κύριοι,
όπως ανέφερα και στην επιστολή – Πρόσκληση που σας απέστειλα προ ημερών, το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες σημαντικής κινητικότητας σε ότι αφορά στα θέματα της ενέργειας.
Νέες προκλήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, θέματα περιβάλλοντος (Ειδικό Ταμείο Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης), Ειδικό Τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αξιοποίηση ύπαρξης της ΔΕΗ στην περιοχή σχετικά με την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, το μέλλον της περιοχής υπό το πρίσμα της μεταλιγνιτικής περιόδου, το μεγάλο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων οικισμών λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, οι εργολαβίες και η απασχόληση, η αξιοποίηση του βιομηχανικού αποθέματος των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ για ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού, το ολοκληρωμένο κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού στα ορυχεία και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, η αξιοποίηση των θερμών νερών τηλεθέρμανσης για παράλληλες παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. θερμοκήπια), η αξιοποίηση των παραλίμνιων περιοχών των τεχνητών λιμνών, οι προσλήψεις (μόνιμες και οκτάμηνα), η εντοπιότητα, η Μονάδα Πτολεμαίδα 5 και η διέλευση του φυσικού αερίου από την περιοχή είναι ενδεικτικά θέματα που μας απασχολούν.
Πολλά από τα ανωτέρω ζητήματα δεν μπορούν να «ελεγχθούν» από τους Φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κάποια από αυτά επηρεάζονται από διεθνείς παράγοντες και άλλα από τον εθνικό σχεδιασμό.
Όσα αφορούν στην Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς της περιοχής μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ στα θέματα που επηρεάζονται από άλλους Κεντρικούς Φορείς και Υπηρεσίες, παρατηρείται υστέρηση.
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και αντίστοιχα της ΔΕΗ όπου τέθηκαν με έμφαση τα προβλήματα – ζητήματα που μας απασχολούν και διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις συνοδευόμενες από τεκμηρίωση, για θέματα :
θεσμικού χαρακτήρα
ενέργειας, περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, επιχειρηματικότητας κλπ,
Ταυτόχρονα μας απασχολούν και μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως :
Το Ειδικό Τιμολόγιο, όπως προανέφερα, για το οποίο συνεδριάζει άμεσα τεχνική ομάδα εργασίας.
Η υιοθέτηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη μεταλιγνιτική περίοδο, ως Εθνική προτεραιότητα.
Η αξιοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP
Η ανάγκη πολιτικής υποστήριξης για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και στη χώρα μας, κάτι που θα δώσει προοπτική στη λιγνιτική παραγωγή για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ήταν ατυχές όταν τον Οκτώβρη 2014 δεν διαφωνήσαμε σαν χώρα στην ψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξαιρεθούμε και να έχουμε δωρεάν πιστοποιητικό CO2 την ίδια στιγμή που αποφασίζονταν η υλοποίηση της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5.
Η διακοπή χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ των επώνυμων εδρών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η εφαρμογή των ΝΟΜΕ που θα οδηγήσει σε άνοιγμα της λιανικής αγοράς, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ από 91% σήμερα σε κάτω από το 50% στο τέλος 2019, με την υποχρέωση να παρέχει την παραγωγή της στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους.
Ας μη μας διαφεύγει όμως ότι, η ΔΕΗ κάνει ταυτόχρονα κοινωνική, αγροτική και φορολογική πολιτική, συμπιέζοντας με τον τρόπο αυτό την οικονομική της θέση.
Την ίδια ώρα μη ελκυστικοί καταναλωτές είναι προσδεδεμένοι μαζί της και, λόγω της ασυνέπειάς τους, ενισχύουν τη δυσχερή της θέση.
Το μίγμα ΝΟΜΕ – μη ελκυστικών καταναλωτών «πνίγει» τη ΔΕΗ, τις προοπτικές της και τελικά την εθνική οικονομία.
Η σχεδιαζόμενη δημιουργία εταιρείας λιανικής θα πρέπει να αξιολογηθεί ως προς τη συμβολή της στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ σε συνθήκες απρόβλεπτων απειλών.
Η μεταφορά ποσοστού 34% μετοχών της στο Υπερταμείο.
Η προδιαγραφείσα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.
Ο Περιφερειακός Ενεργειακός Σχεδιασμός.
Η συνεργασία της ΔΕΗ με τις επιχειρήσεις της περιοχής
Η προετοιμασία του αναγκαίου πλαισίου για τη βελτίωση της ελκυστικότητας και τη δημιουργία φορέα διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση έχοντας μεγάλες οφειλές σε προμηθευτές και εργολάβους, σταματώντας τις εργολαβίες και την απασχόληση, την παραγωγή και τη δημιουργία εσόδων.
Το ανωτέρω γίνεται πιο έντονο λόγω και των υπέρογκων οφειλών των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για την περιοχή μας.
Συμπερασματικά :
Με τους εργολάβους να μην πληρώνονται από τη ΔΕΗ και να μειώνουν το προσωπικό τους.
Με την αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, λόγω και του παραπάνω γεγονότος.
Με τη μείωση συμμετοχής του λιγνίτη στο καύσιμο μίγμα και κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση της περιοχής μας ως λιγνιτικού και ενεργειακού κέντρου της χώρας.
Με τη μη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 για τη χώρα μας.
Με την υφιστάμενη επιβάρυνση της λιγνιτικής παραγωγής από τον Ειδικό Φόρο Λιγνίτη, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο όπου ο αντίστοιχος φόρος έχει καταργηθεί.
Με τη μεταφορά ποσοστού μετοχών στο Υπερταμείο.
και με όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα για τη ΔΕΗ, το μέλλον της προδιαγράφει και το μέλλον της περιοχής μας.
Η πάγια άποψή μας ότι τα νερά και η ενέργεια αποτελούν περιουσία της περιοχής – των πολιτών μας και δεν τα διαπραγματευόμαστε είναι επίκαιρη και θα πρέπει να αποτυπωθεί με έργα και ενέργειες του συνόλου της κοινωνίας και των Φορέων.
Ζητούμενο είναι η διατύπωση απόψεων και η σύνθεση προς μία κοινή πρόταση ενεργειών και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συμφωνίας μας
Εκτιμώντας ότι με την πρότασή μου αποτυπώνω τη βούληση του συνόλου των παρευρισκομένων στην παρούσα σύσκεψη, προτείνω τις παρακάτω ενέργειες και είμαι στη διάθεση όλων για βελτίωση – συμπλήρωσή τους :
Τοποθέτηση, στη βάση των ανωτέρω, στην αυριανή Ημερίδα.
Ενημέρωση του Υπουργού ΥΠΕΝ και στη συνέχεια του Πρωθυπουργού της χώρας, από αντιπροσωπεία μας.
Ενδυνάμωση και δημοσιοποίηση της απόφασής μας, με κάθε μέσο και ένταση.
Αποτίμηση του αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ελλείμματος της περιοχής, διεκδίκηση ειδικού προγράμματος για τη μεταλιγνιτική περίοδο (όπως προανέφερα) και προσαρμογή σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με αισθητή την παρουσία του κλάδου της ενέργειας και τη στήριξη της απασχόλησης.
Κοζάνη, 08/07/2016
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Καρυπίδης Θεόδωρος