Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Θεόδωρος Κωφίδης, ο Πόντιος καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, πρωτοπόρος επιστήμονας που εφηύρε νέου τύπου καρδιακή βαλβίδα!

0 comment 9 minutes read

Θεόδωρος Κωφίδης, ο Πόντιος από την Κομοτηνή, κορυφαίος διεθνούς φήμης καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο ΥΓΕΙΑ.

Με στόχο την έρευνα και την ιατρική εκπαίδευση.

Πρωτοπόρος επιστήμονας που εφηύρε νέου τύπου καρδιακή βαλβίδα!

 

Την αποκλειστική συνεργασία με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης Θεόδωρο Κωφίδη ανακοίνωσε πρόσφατα το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG).

Πρόκειται για μία αποκλειστική συνεργασία που σηματοδοτεί σημαντικές όσο και ουσιαστικές εξελίξεις στην ιατρική, την έρευνα και την εκπαίδευση στην Ελλάδα – «Επιστρέφω για να υπηρετήσω την υγεία στην Ελλάδα», είπε ο διακεκριμένος, παγκόσμια, καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης.

 

Πρόκειται για μία συνεργασία που σηματοδοτεί σημαντικές όσο και ουσιαστικές εξελίξεις στην ιατρική, την έρευνα και την εκπαίδευση στην Ελλάδα, με το επιστημονικό αποτύπωμα που Ομίλου HHG. Ωστόσο, και για τον κ. Κωφίδη είναι μία συνεργασία ζωής, καθώς όπως είπε κατά τον χαιρετισμό του στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου «ολοκληρώνεται μια επιστημονική Οδύσσεια σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών με την επιστροφή μου στην πατρίδα μου για να συνδράμω σε ένα φιλόδοξο όραμα».

Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Καρδιάς Ελλάδος ΥΓΕΙΑ, του οποίου θα ηγείται ο κ. Κωφίδης, στοχεύει στην ανάδειξη της χώρας μας ως Κέντρου Αναφοράς για θεραπείες καρδιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές στο πεδίο των καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών παθήσεων, το πρωτοποριακό Διεθνές Κέντρο Καρδιάς Ελλάδας ΥΓΕΙΑ θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσίες καρδιοχειρουργικής του Ομίλου. Παράλληλα, θα εδράζεται και στους δύο κομβικούς πυλώνες της έρευνας και της εκπαίδευσης, στους οποίους εισέρχεται δυναμικά ο Όμιλος HHG.

Συνεργασία – ορόσημο στην καινοτομία, την έρευνα, την εκπαίδευση

Επιπλέον, μέσω συνεργασιών με διεθνή επιστημονικά κέντρα το Διεθνές Κέντρο Καρδιάς Ελλάδας ΥΓΕΙΑ αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα και να προωθήσει διεθνείς συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Καρδιολογίας και της Καρδιοχειρουργικής.

Ο Θεόδωρος Κωφίδης είναι καθηγητής της Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σιγκαπούρης, όπου εκτελούνται 2.800 επεμβάσεις ετησίως!

Είναι  πρωτοπόρος επιστήμονας που έχει εφεύρει νέου τύπου καρδιακή βαλβίδα, έτοιμος να προσφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στην Ελλάδα.

Με λαμπρές σπουδές Ιατρικής – με υποτροφία αριστείας της Γερμανίας στο ιδιαίτερης ακαδημαϊκής παράδοσης Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου – ειδίκευση στο Hannover Medical School, και πρακτική στο University of Stanford στην Καλιφόρνια, έχει ακόμη εκπαιδευτεί σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως Rochester NY, Texas Heart, Huston, Annover Medical School, Stanford CA, HPA.

Είναι μέλος των American Heart Association, International Society of Heartand Lung Transplantation, European Society of Cardiothoracic Surgery, AATS νοτιοανατολικής Ασίας.

Είναι πρόεδρος του I.R.I.S. (Πρωτοβουλία για την Έρευνα και την Καινοτομία στη Χειρουργική), και έχει εισάγει διάφορες νέες τεχνολογίες σχετικά με την ελάχιστη επεμβατότητα χειρουργικής.

Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και διακρίσεις  και έχει να επιδείξει διδακτικό έργο σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο όπως και στην Αμερικανική Ιατρική Ένωση, το FDA, το Ινστιτούτο Έρευνας BillGates κ.ά.

Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος καρδιοχειρουργικής προσφέρει την τεχνογνωσία του σε γιατρούς και ασθενείς παγκόσμια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Σιγκαπούρη έχει καθιερώσει το πρωτοποριακό και προηγμένο πρόγραμμα Minimally Invasive Heart Surgery και έχει δημιουργήσει το σύγχρονο ερευνητικό εργαστήριο και Καρδιοχειρουργικό Κέντρο / Simulation Center (Κέντρο Εκπαίδευσης & Προσομοίωσης στην Καρδιο-Θωρακο-Αγγειοχειρουργική που θεωρείται πρότυπο διεθνώς, με το όνομα ΑΘΗΝΑΙΟΝ), διαχειριζόμενος εκατομμύρια δολάρια κρατικής επιχορήγησης για την έρευνα της ομάδας του και έχοντας προσελκύσει τη συνεργασία μεγάλων σχετικών εταιρειών όπως οι Medronic, Johnson & Johnson, Abbot, Livanovaetc, κ.ά. Ταυτόχρονα διδάσκει ως Καθηγητής, Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική και Καρδιοχειρουργική Ελάχιστης Επεμβατότητας, διευρύνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και όραμά του στην Ευρώπη και στην Αυστραλία.

“Στη Σιγκαπούρη υπάρχει υψηλού επιπέδου ιατρικό δυναμικό”, υπογραμμίζει, και συμπληρώνει: “Το “Μόντε Κάρλο” της Ασίας αποτελεί πολυεθνική, πολυθρησκευτική κοινωνία, σε υψηλό οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, και με εξαιρετική επένδυση στην έρευνα. Παρ’ ότι ο άπω-ασιατικός πολιτισμός με ενδιέφερε πάντοτε – δίχως όμως να με γοητεύει για να είμαι ειλικρινής – στον χώρο που κινούμαι η νοοτροπία έχει δυτικοποιηθεί· θα λέγαμε παγκοσμιοποιηθεί. Ωστόσο στο προσωπικό επιστημονικό πεδίο, η τάξη και η οργάνωση της γερμανικής επιστημονικής κοινότητας είναι το μοντέλο που ακολούθησα στον τρόπο σκέψης και πράξης μου”.

Εφευρέτης νέου τύπου καρδιακής βαλβίδας

 

Ο επιφανής Έλληνας επιστήμονας είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας KardiaPteLtD με σκοπό την ανάπτυξη μιας νέας καρδιακής βαλβίδας και της ελάχιστης επεμβατικής τεχνολογίας στην καρδιοχειρουργική. Αφοσιωμένος αξιοπρόσεκτα στη φιλόδοξη καριέρα του ως κλινικός καρδιοχειρουργός και ερευνητής, με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στοχευμένη πρωτοποριακή αντίληψη, έχει σχεδιάσει μια νέου τύπου βαλβίδα, διαφορετική από τις υπάρχουσες στην αγορά, που όπως επισημαίνει «η πρότυπη αυτή βαλβίδα είναι τελείως διαφορετικά σχεδιασμένη, παρόμοια με την υγιή ανθρώπινη βαλβίδα, και έχει καταφέρει ανώτερα αποτελέσματα στα ζωικά πειράματα εν συγκρίσει με τις καλύτερες της αγοράς. Προσβλέπουμε σε μακροβιότερους και ικανότερους ασθενείς, με λιγότερα φάρμακα, καλύτερη ανάρρωση της καρδιάς. Όσον αφορά την παραγωγή της, είναι η πρώτη βαλβίδα στην ιστορία που δεν την παίρνουμε από το ράφι όπως οι βιομηχανικές, και ταιριάζει καλύτερα στον ασθενή. Συλλέγουμε τα προεγχειρητικά στοιχεία του ασθενούς, και με ειδικούς αλγόριθμους (πατέντες μου), ετοιμάζουμε τη βαλβίδα που ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Κόβουμε λοιπόν και ράβουμε τη βαλβίδα στα μέτρα – και τη λειτουργία – της καρδιάς του συγκεκριμένου ασθενούς. Παράγουμε τη βαλβίδα του Γιώργου, του Γιάννη, του Μήτσου, του Θοδωρή… Την πακετάρουμε αποστειρωμένα και τη στέλνουμε στον χειρουργό τους σε δύο μόνο μέρες! Το σλόγκαν μας λοιπόν: Βάλε τη δική σου βαλβίδα! Αυτή που ταιριάζει στη δική σου καρδιά. Πρόκειται για ένα τελείως νέο και καινοτομικό Marketing Concept”.

 

Μια παλαιότερη συνέντευξή του

 

  • Αναδράμοντας στη σταδιοδρομία του, δε λησμονεί τους γεννήτορές του:

 

“Δεν θα παραλείψω ποτέ να αναφέρομαι στις θυσίες των γονιών μου για να με στηρίξουν οικονομικά στις σπουδές μου, όπως και στο ότι το πρώτο μου PC το ’93 όταν έκανα τη διατριβή μου, ήταν το δώρο της αείμνηστης γιαγιάς μου από τη σύνταξη του παππού μου Θόδωρου – η αδιαπραγμάτευτη αγάπη της ήταν η ισχυρότερη σταθερά μου”.

 

  • Ενθυμούμενος, δε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τον ανταγωνισμό για τον επιστημονικό νεωτερισμό του, ανασύρει τις διηγήσεις των γονιών του:

 

“Έχοντας ξεπεράσει αντίξοες συνθήκες, με πλούτιζαν με άθλους, μύθους και φαντασία. Έτσι, η δική μου φαντασία, παρ’ ότι δρω με ρεαλιστικά μέσα, υπερβαίνει και τη φιλοδοξία μου. Χρειάστηκε πολλές φορές να επιβιώσω σε σκληρά ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, αλλά δεν υποχώρησα, αντιμετώπισα ακόμη και τον χλευασμό ή την υποβάθμιση που μπορεί ένας Έλληνας να υποστεί σε ελίτ καρδιοχειρουργική κλινική της Γερμανίας. Αυτές οι ζυμώσεις με ενδυνάμωσαν όμως, με έκαναν να επιτύχω περισσότερα. Με έμαθαν να προσδιορίζω τις συντεταγμένες μου και να ασχολούμαι με τη λύση του προβλήματος, παρά με τη συνειδητοποίησή του. Οι αρχές μου συνοψίζονται στο “καθαρή καρδιά και πνεύμα σταθερό”, στον σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου και τη φιλοκαρδία».

 

  • Ερωτώμενος για τα ελαττώματά του, απαντά:

 

“Είμαι ανυπόμονος άνθρωπος, και ως Πόντιος έχω το στοιχείο της υπερβολής. Επίσης με έλκει το αδύναμο, μου δημιουργεί αισθήματα προστασίας και ολοκλήρωσης”.

 

  • Απαντώντας στο ερώτημα για το πως ορίζει ο ίδιος το επιστημονικό ήθος, αναπτύσσει την προσωπική του φιλοσοφία:

 

“Συνέπεια και εφαρμογή βασικών ανθρωποκεντρικών αρχών, με εστίαση στο πρωτογενές όφελος του ασθενούς, η/και τη βελτίωση των συνθηκών ύπαρξης και διαβίωσης του ανθρώπου. Το φιλοσοφικό και νομικό περιεχόμενο και η οριοθέτηση του «επιστημονικού» ήθους μπορεί να μεταβάλλονται στο διάβα των αιώνων, όμως ο σεβασμός των βασικών ανθρωπιστικών αξιών, όπως η ειρηνική συμβίωση, η παιδεία, η υγεία, η δίκαιη κατανομή αγαθών, και ο αυτοπροσδιορισμός του ανθρώπου, οφείλουν να είναι στο επίκεντρο της προσέγγισής μας. Η αλήθεια, η διαφάνεια, η συγκριτική επαλήθευση και η πειραματική πιστοποίηση ενός οποιουδήποτε επιστημονικού εγχειρήματος, αποτελούν αδιαμφισβήτητες αρχές επιστημονικού ήθους.  Ο χειρότερος ιός που απειλεί το επιστημονικό ήθος, είναι – διαχρονικά – το αθέμιτο κέρδος, ο μαγνητισμός του χρήματος”.

 

Τι χαρακτηρίζει έναν άριστο καρδιοχειρουργό, κατά τον ίδιο:

 

«Ένας καρδιοχειρουργός πώς να χειρουργεί. Ένας έμπειρος καρδιοχειρουργός ξέρει πότε να χειρουργεί. Ένας άριστος καρδιοχειρουργός ξέρει πότε να μη χειρουργεί. Η λεπτή ισορροπία μεταξύ φιλοδοξίας, ανάγκης και αυτοσυγκράτησης, σε συνδυασμό με τη σπουδή και εφαρμογή διεθνών προδιαγραφών, καθορίζουν τη σοφία στην πράξη του άριστου καρδιοχειρουργού».

 

  • Σχετικά με την έννοια της Ελληνικότητας, σημειώνει:

“Ο καθείς οφείλει να γνωρίσει το «Γιατί» στη ζωή του, και όχι απλά το τι και το πως. Ομοίως και η κοινωνία και η χώρα μας. Η Ελληνικότητα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ορθολογικά και να μην αφομοιωθεί από την Ελληνικούρα. Οι ασπάλαθοι, το Ιχώρ, οι ενίοτε δοξασίες μας, πρέπει να αντισταθμίζονται με ήθος και όραμα και αποστολή. Η Ελλάδα και το DNA της, αν θέλετε, η Ελληνικότητα, προσδιορίζονται από χίλια-μύρια στοιχεία και εξίσου πληθωρικές θεωρίες. Η Ελληνικότητά μας, πιστεύω, χρήζει επαναπροσδιορισμού με θεμέλιο την παιδεία και τον άνθρωπο”. 

 

  • Όσο για το τι θα έκανε ο ίδιος για την πατρίδα του την Ελλάδα τι απαντά;

 

Περισσότερα από ότι έκανε αυτή για μένα. Θα πρόσφερα τις γνώσεις και την εμπειρία μου για τη σωστή εφαρμογή του τρίπτυχου Κλινικής πρωτοπορίας – Υβριδικής  Καρδιοχειρουργικής εκπαίδευσης – Έρευνας, προς ανάδειξη του τομέα αυτού στη χώρα μας. Πρώτιστα όμως θα έδινα έμφαση στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και θέασης στην Ιατρική (αμφοτεροβαρώς με την πολιτεία), διότι «Culture eats Strategy for breakfast everyday”. Η κουλτούρα είναι το παν, όχι η στρατηγική”.

 

  • Τέλος, όταν ερωτάται για το πως σκέφτεται την Ελλάδα, στο “γύρισμα της σελίδας”, απαντά:

 

Ως μια χώρα που δικαιώνει την ετυμολογία του ονόματος της: Ελ-λας, άρα «οι εκ του φωτός», η φωτοδότης. Η φιλόδοξη όμως αυτή θέαση δεν συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα, ούτε με ορισμένες σταθερές της σημερινής ελληνικότητας. Η προκοπή μας θα περάσει από εξελικτικά στάδια, πλην όμως η ομαδική κατανόηση του «γιατί» μας, του στόχου μας, πρέπει να αποσαφηνιστεί και να διαπνεύσει την παιδεία του τόπου. Ελπίζω η μετάλλαξή μας να γίνει συνειδητά και εθελοντικά, καλοσχεδιασμένη, και όχι ως απότοκος ενός επόμενου, τραγικού κοσμοϊστορικού γεγονότος – ελπίζω με γνώση”.

πηγή: huffingtonpost.gr

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00