Καθηγητής Γουργουλιάνης: Ο κίνδυνος για όσους νοσούν πολύ ελαφριά με Όμικρον που ελάχιστοι γνωρίζουν
Τα ενδεικτικά ποσοστά ανοσίας που θα συζητηθούν.
Στα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης της Πνευμονολογικής κλινικής του Παν. Θεσσαλίας για τα ποσοστά ανοσίας στον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο καθηγητής Γουργουλιάνης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
O καθηγητής Ιατρικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδωσε ιδιαίτερη βάση στη δημιουργία αντισωμάτων ύστερα από τον εμβολιασμό, ύστερα από βαριά νόσηση αλλά και μετά από ασυμπτωματική νόσηση.
Υπογράμμισε μάλιστα το σημείο που αφορά στους ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου οι οποίοι έχουν την…ψευδαίσθηση όπως αποδεικνύεται ότι αποκτούν φυσική ανοσία. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι και ο κίνδυνος να πιστέψουν επί της ουσίας ότι… καθάρισαν χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει είναι μεγάλος. Διαβάστε τι στα αλήθεια συμβαίνει…
Η συζήτηση για την φυσική ανοσία
Η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελετάει τον τελευταίο χρόνο την εξέλιξη της πανδημίας στη Δεσκάτη. Εκεί, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, η θετικότητα των τεστ μηδενίστηκε. Αυτό το ισχυρό πανδημικό κύμα που χαρακτηρίσθηκε από πολλές νοσηλείες αλλά και θανάτους άφησε φυσική ανοσία στο 46% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί που ακολούθησαν, ανοσοποίησαν επιπρόσθετα το 48% του πληθυσμού. Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων βρέθηκαν σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως και ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή νόσο που τους οδήγησε σε νοσηλεία.
Συμπερασματικά τα γρήγορης έναρξης πανδημικά κύματα εξαντλούνται γρήγορα, αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν φυσική ανοσία, ενώ τα εμβόλια προσφέρουν αποτελεσματική ανοσοποίηση. Αυτή η μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε https://doi.org/10.3390/ijerph19010407 απαντάει σε συχνά ερωτήματα για τη σχέση ανοσίας από εμβολιασμούς ή και από νόσο. Ίσως τα αποτελέσματά της μπορεί να αξιοποιηθούν στη διαχείριση και του πανδημικού κύματος της Όμικρον που χαρακτηρίζεται από πολλούς ασυμπτωματικούς ή ήπια νοσούντες.