banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

«Το φανάρι του Διογένη» ………….. (σχολιασμοί και επισημάνσεις)…Αποχαιρέτα τη ΔΕΗ που χάνεται….

0 comment 6 minutes read

ορυχειο μεγάλο

Αποχαιρέτα… την ΔΕΗ που χάνεται!

 

Λίγες εικόνες από την ΔΕΗ… που χάνεται καταθέτουμε εδώ με λίγες αράδες στο χαρτί και λίγες εικόνες από το ορυχείο «Ν.Π», με φόντο την γύρω περιοχή.

Βέβαια το ότι η ΔΕΗ «χάνεται» δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ηλεκτροπαραγωγή. Χάνεται όμως το μοντέλο εξόρυξης-παραγωγής και διανομής που γνωρίζαμε έως τώρα. Ηλεκτρικό ρεύμα κάτω από άλλες συνθήκες και άλλες τιμολογιακές προοπτικές για τους καταναλωτές… Όχι πάντως καλύτερες τιμές ανά KW από αυτές που παρέχει η σημερινή ΔΕΗ!

Το 2015 η ΔΕΗ έκλεισε με αρνητικό ισολογισμό και με έναν δεύτερο αρνητικό το 2016 – που θεωρείται σίγουρος – θα αρχίσουν να βαράνε τα όργανα!

Αν συνυπολογίσουμε στα «μείον» της ΔΕΗ την υποχρεωτική παράδοση-απώλεια του 50% μεριδίου της προς ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ρεύματος, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ!

Οι λιγνιτικές μονάδες είναι υπό διωγμόν – όχι τυχαία – και το «πακέτο» που διεκδικούν, και θα το πάρουν, τα γνωστά συμφέροντα, είναι το γνωστό σενάριο της «μικρής ΔΕΗ», τα υδροηλεκτρικά και κυρίως τα «δίκτυα» Τα «δίκτυα» και τα υδροηλεκτρικά είναι το «φιλέτο» ΔΕΗ και γι αυτό δεν θα παραιτηθούν έως να το κατοχυρώσουν. Μια κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε χαλεπούς κατοχικούς καιρούς!

Ας δούμε όμως και κάποιες εικόνες από την ΔΕΗ που χάνεται.. πριν αυτή χαθεί!…

Ο Ε8 στο "μπούκερ" του Ν.Π. και στο βάθος η παλαιά Χαραυγή και η εκκλησια της Παναγίας

Ο Ε8 στο “μπούκερ” του Ν.Π. και στο βάθος η παλαιά Χαραυγή και η εκκλησια της Παναγίας

Από τον Α3 του Ν.Π. και στο βάθος ο ΑΗΣ Καρδιάς

Από τον Α3 του Ν.Π. και στο βάθος ο ΑΗΣ Καρδιάς

ΑΗΣ Καρδιάς....την ώρα που ξεκινάει μονάδα

ΑΗΣ Καρδιάς….την ώρα που ξεκινάει μονάδα

Την ώρα που χαράζει ο ήλιος πίσω από τις καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς

Την ώρα που χαράζει ο ήλιος πίσω από τις καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς

Ο Α3 σε λειτουργία στο Ν.Π. και στο βάθος ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Ο Α3 σε λειτουργία στο Ν.Π. και στο βάθος ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

και ο  ουρανός σκοτεινιάζει από τα φουγάρα των ΑΗΣ

και ο ουρανός σκοτεινιάζει από τα φουγάρα των ΑΗΣ

ο Α3 και στο βάθος ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου την ώρα που χαράζει

ο Α3 και στο βάθος ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου την ώρα που χαράζει

 

Μια διαχρονική αναφορά στην «ευθύνη…»!

 

Την Ελλάδα έχουν κυβερνήσει πάμπολλες συμμορίες και ο λαός έχει στηρίξει αυτές τις καταστάσεις με τα χεράκια του, διά της ψήφου του!

Ο «τύπος» από την άλλη πλευρά έχει παίξει τον βρώμικο ρόλο στήριξης όλης αυτής της ανομίας και φυσικά με το αζημίωτο. Τελευταίο παράδειγμα ο βρώμικος ρόλος των ΜΜΕ στην στήριξη των μνημονιακών πολιτικών.

Να πως μιλάει ο Βασίλης Ραφαηλίδης για τον «τύπο»: «Καλά κάνετε, λοιπόν, και είστε δύσπιστοι προς εμάς τους δημοσιογράφους. Ούτε μπορείτε να υποπτευθείτε πόσο μεγάλα καθίκια είμαστε μερικοί από μας… Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι τόσο ανθυγιεινό, όσο κι αυτό του βοθροκαθαριστή…».

Όπως και να έχει όμως, ο λαός έχει ευθύνη, διότι αυτός ψηφίζει. Ας καταθέσουμε εδώ και την άποψη του μεγάλου Κορνήλιου Καστοριάδη για την ευθύνη των πολιτών για όσα συμβαίνουν: «Σύμφωνα με την παραδοσιακή «αριστερή» άποψη, όλα αυτά τα επέβαλλαν η Δεξιά, οι κυρίαρχες τάξεις και η μαύρη αντίδραση. Μπορούμε όμως να πούμε, πως όλα αυτά τα επέβαλλαν στον ελληνικό λαό ερήμην του ελληνικού λαού; Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μην μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε ας τον ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός, όπως και κάθε λαός, είναι υπεύθυνος για την ιστορία του. Συνεπώς είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «πώς εννοείτε την ευθύνη;» ο Καστοριάδης λέει «δεν δικάζουμε κανέναν. Μιλάμε για ιστορική και πολιτική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε έως τώρα να δημιουργήσει μια στοιχειώδη πολιτική κοινωνία. Μια πολιτική κοινωνία, στην οποία, ως ένα μίνιμουμ, να θεσπισθούν και να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα τόσο των ατόμων όσο και των συλλογικοτήτων».

Υπάρχει ακόμα απορία για την συλλογική ευθύνη και πώς η Ελλάδα έφτασε στα μνημόνια; Για το πως η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο προτεκτοράτο;

 

 

Ατάκες της εβδομάδας για την «αξιοπρέπεια»

 

  • «Ο δανειστής είναι χειρότερος από τον ιδιοκτήτη  σκλάβων. Γιατί ο δουλοκτήμονας κατέχει μόνο το άτομό σου, αλλά ο δανειστής κατέχει την αξιοπρέπειά σου και την ορίζει»…Βίκτωρ Ουγκώ (Γάλλος συγγραφέας)
  • «Μετά από μια ζωή που δούλευαν, ανάθρεψαν οικογένειες και συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτού του έθνους με αμέτρητους άλλους τρόπους, οι ηλικιωμένοι πολίτες δικαιούνται, τουλάχιστον, να συνταξιοδοτούνται με αξιοπρέπεια»…Τσάρλι Γκονζάλες  (Αμερικανός πολιτικός)
  • «Η αξιοπρέπειά σου μπορεί να δεχτεί επίθεση, βανδαλισμό και σκληρή κοροϊδία, αλλά δεν μπορούν να σου την πάρουν αν δεν την παραδώσεις»…Μάϊκλ Τζ. Φοξ (Καναδός ηθοποιός)

 

 

Το ποίημα της εβδομάδας

 

«Όχι σ’ αυτούς που τύφλωσαν τον ουρανό

και κάνανε τον ήλιο μας ζητιάνο.

Όχι  σ’ αυτούς που τραγουδούν τον πόνο μας

πάνω σε χαλασμένο πιάνο»

Αργύρης Μαρνέρος – «ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ»

 

Φίλοι του Διογένη

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00