Το τοπικό χρέος δεν ήταν τόσο κακό από τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Συλλογικά, τα 195 έθνη-κράτη του κόσμου οφείλουν χρέος σχεδόν στο 100% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Και πολλά από αυτά έχουν ήδη περάσει αυτό το οριακό σημείο.
Συνολικά, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών . αλλά τα υψηλά επίπεδα χρέους στη Γαλλία προκαλούν πολλούς να ανησυχούν για μια ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους. Η Γαλλία έχει χρέος της τάξης των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι περισσότερο από το 110 τοις εκατό του ακαθάριστου ΑΕΠ της χώρας . Ωστόσο, το Παρίσι συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια ελλείμματα.
Στις 10 Ιουνίου, η διαφορά μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκε στο μεγαλύτερο εύρος της από το 2011, την έναρξη της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα κέρδη του Εθνικού Συλλαλητηρίου της Μαρίν Λεπέν στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Αυτό το υπερεθνικιστικό κόμμα έχει δεσμευτεί να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας, να δημιουργήσει εμπόδια στις εισαγωγές και να αρχίσει να μοιράζει πολυτελείς κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, όλες αυτές οι κινήσεις θα αύξαναν περαιτέρω το εθνικό χρέος της Γαλλίας, επομένως οι επενδυτές απαιτούν υψηλά επιτόκια σε επικίνδυνα γαλλικά ομόλογα σε περίπτωση που η Γαλλία χρεοκοπήσει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ ) επέπληξε το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν στα κράτη μέλη να έχουν ελλείμματα πέραν του 3% του ΑΕΠ . Αλλά περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος του Frances θέλει να φύγει από την ευρωζώνη. Επομένως, δεν ανησυχεί πολύ για τις συνέπειες της παραβίασης των κανονισμών της ΕΕ από την αστρονομική αύξηση του εθνικού χρέους.
Ωστόσο, ενώ το Εθνικό Ράλι δεν ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές ελίτ ανησυχούν σίγουρα. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μπόρεσε να σώσει το ευρώ από την κρίση του δημόσιου χρέους του 2011 με ένα πρόγραμμα διάσωσης 524 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά τα 524 δισεκατομμύρια δολάρια δεν πάνε πολύ μακριά για τη διάσωση μιας οικονομίας που έχει χρέος 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η γαλλική οικονομία είναι σχεδόν 13 φορές το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, οι ευρωκράτες θα χρειαστούν διαφορετικές λύσεις για μια γαλλική κρίση.
Όταν έλαβε το Βραβείο Αυτοκράτορα Καρόλου Ε’ στο ιστορικό μοναστήρι του Γιούστε της Ισπανίας, στις 14 Ιουνίου, ο Ντράγκι είπε στο ακροατήριό του ότι η επίλυση των οικονομικών δεινών της Ευρώπης θα απαιτήσει «έναν επαναπροσδιορισμό της ένωσής μας που δεν είναι λιγότερο φιλόδοξος από αυτό που έκαναν οι ιδρυτές πατέρες 70 χρόνια πριν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα».
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα μετέτρεψε την Ευρώπη σε μια γιγάντια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών και έθεσε τα θεμέλια για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το ελεύθερο εμπόριο, ένα τυποποιημένο επιτόκιο και ένα κοινό νόμισμα δεν εμποδίζουν τους Γάλλους να ξοδεύουν πάρα πολλά.
Γι’ αυτό ο Ντράγκι ζητά θεμελιώδη μετασχηματισμό.
Σε συνέντευξή του στον Economist, ο Ντράγκι κάλεσε την ευρωζώνη να συγχωνευθεί σε μια δημοσιονομική ένωση.
Δεν αρκεί δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ορίζει επιτόκια. Η ΕΕ χρειάζεται την εξουσία να ελέγχει τόσο τις φορολογικές πολιτικές όσο και τις πολιτικές δαπανών των κρατών μελών της
«Οι πιο φεντεραλιστικές πολιτικές είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει η ένωση αξιοσέβαστη πολιτική και οικονομική δύναμη στις σημερινές περίπλοκες γεωπολιτικές πραγματικότητες», είπε. «Χωρίς δράση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ευρώπη να μην ικανοποιήσει τους στόχους της για το κλίμα, να αποτύχει να παράσχει ασφάλεια που ζητούν οι πολίτες της και να χάσει τη βιομηχανική της βάση σε περιοχές που επιβάλλουν λιγότερους περιορισμούς στον εαυτό τους».