Να προστατέψουμε τον τόπο από μία κακή φήμη!
Να τιμούμε τους ευεργέτες όπως οφείλουμε σύμφωνα με την παράδοση του έθνους μας!
Να αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία.
Εδώ στεγάζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια το Νοσοκομείο του Νομού Γρεβενών. Οι μνήμες πολλών συμπολιτών μας γυρίζουν στα δύσκολα χρόνια όταν ένα μικρό νοσοκομείο περιέθαλπε διπλάσιο πληθυσμό από τον σημερινό. Δίπλα στον χειμαζόμενο πληθυσμό των Γρεβενών στάθηκαν άξιοι ευεργέτες, που πρέπει να τους τιμούμε με τις πράξεις μας και όχι υποκριτικά.
Μία συνοπτική ιστορική αναφορά.
Αρχικά το Νοσοκομείο Γρεβενών στεγάζονταν μέσα στην πόλη (στη θέση περίπου όπου σήμερα είναι η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών κοντά στο 1ο Δημοτικό)
Το 1958 γίνεται μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου σε νέο κτιριακό συγκρότημα και λειτουργεί με τη δημιουργία τριών κλινικών, της παθολογικής, της χειρουργικής και της μαιευτικής-γυναικολογικής σε έναν όροφο και με αριθμό κλινών 30 και με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών. Το 1978 με δωρεά της Αλεξάνδρας και Κων/νου Ταλιαδούρη γίνεται προσθήκη ενός ορόφου και τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού, όπου ο αριθμός κλινών αυξάνεται στις 60. Το 1985 δημιουργούνται νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, που στην ουσία αποτελούν προσθήκες με σκοπό το διαχωρισμό των κλινικών. Το 1992 ο αριθμός των κλινών αυξάνεται στις 75, ενώ ταυτόχρονα ιδρύεται Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή διετούς φοιτήσεως η οποία αποτελεί Παράρτημα του Γ. Ν. Γρεβενών.
Το 2003 το Νοσοκομείο μεταφέρεται στο καινούργιο κτίριο το οποίο εγκαινιάζεται από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.
Την ίδια χρονιά το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι το υπάρχον κτίριο θα γίνει Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής για ολόκληρη την Δυτ. Μακεδονία[1]!
Σήμερα
Αυτό το ιστορικό κτίριο που για ορισμένους αποτελεί την αποτύπωση της σύγχρονης μετεξέλιξης της κοινωνίας μας και του τόπου μας, έχει αφεθεί στην πλήρη εγκατάλειψη.
Βρίσκεται όμως στην είσοδο της πόλης και τα τελευταία χρόνια η κατάστασή του και η εικόνα του αποτελεί ντροπή για την πόλη.
Αλλά δεν είναι δυστυχώς μόνο αυτό.
Το κτίριο φέρει στην μετώπη του σημαντικά στοιχεία που μας υπενθυμίζουν βασανιστικά την ταυτότητά του «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ». Η εικόνα του είναι όνειδος και για την ίδια την Πολιτεία, όπως εκπροσωπείται στο Νομό, από τις εκάστοτε αρχές εξουσίας.
Επιπλέον μία τεράστια πινακίδα στην μετώπη του υπενθυμίζει σε όλους, βασανιστικά πάλι, ότι εδώ έχει δοθεί ένα μεγάλο ευεργέτημα στην πόλη και στον Νομό : «ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ & ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΗ». Το ερώτημα σε κάθε απλό επισκέπτη, σε κάθε απλό πολίτη είναι αμείλικτο: ‘‘έτσι μεταχειριζόμαστε ευεργετήματα που δωρήθηκαν για το καλό των κατοίκων και της κοινωνίας; Τι θα απαντήσουμε άραγε σε αυθόρμητες ερωτήσεις στα παιδιά μας: Γιατί αφέθηκε έτσι αυτή η δωρεά;’’
Σίγουρο βέβαια είναι κάποιος τρίτος να κάνει τις εξής σκέψεις, αντικρίζοντας όλα αυτά : ‘‘ (α). Εδώ, αυτό είναι το κατάντημα μιας ευγενούς δωρεάς!
(β). Έτσι πιθανόν θα καταντήσει σε αυτή την πόλη και οποιαδήποτε επόμενη δωρεά.
(γ). Είναι ανώφελο να κάνεις δωρεά ή χορηγία εδώ!
Ιδού, για όλα αυτά, μία άλλη ακόμη απόδειξη : Μπαίνοντας στο ορθάνοιχτο, λεηλατημένο κτίριο σε καλωσορίζει η πρώτη μαρμάρινη αναμνηστική πινακίδα ‘‘Ανεγέρθη εν έτει 1959 δαπάναις του Υπουργείου Κοιν. Πρόνοιας και των Εν Αμερική Ομογενών της Παμμακεδονικής Ένωσεως». Αλήθεια, πόση ντροπή αισθάνεσαι, όταν στέκεσαι μπροστά της και τη διαβάζεις !…
Το άλλο πρόσωπο της πόλης
Ωστόσο, ο ευεργέτης και δωρητής πτέρυγας του Νοσοκομείου φιγουράρει κορνιζωμένος στα γραφεία των τοπικών αρχόντων και της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου ! Αναλογισθείτε αυτό το κοντράστ, αυτές τις αντικρουόμενες εικόνες : ο ευργέτης τιμώμενος σε κορνίζες, η δωρέα – το ευεργέτημα μου σε πλήρη εγκατάλειψη , σε απαξίωση κατάρρευσης ! Υποκρισία και αγνωμοσύνη… Η διπλοπροσωπία : «να αναφέρομαι στον Ταλιαδούρη, αλλά να μην μ’ ενδιαφέρει η τύχη των δωρεών του».
Τους, δε, ομογενείς ‘‘ΔΩΡΗΤΕΣ εξ Αμερικής’’ δεν έχουμε να πούμε κάτι, αφού τους έχουμε ξεχάσει. Η πινακίδα, όμως, της δωρεάς στο παλιό Νοσοκομείο μας διαψεύδει ! Δεν αξίζει καμία τιμητική διάκριση δημόσια σε αυτούς ; Νομίζουμε ότι δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον τόπο μας ; Δεν έχουν, όπως έδειξαν τα πράγματα, καμία θέση στο Συνέδριο των Απανταχού Γρεβενιωτών, εκτός από τότε που μία συμπατριώτισσά μας -εξέχουσα προσωπικότητα των Η.Π.Α.- προσεκλήθη και τιμήθηκε, το 2003, επί δημαρχίας Δ. Σιόβα…
Είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε, έτσι, καλή εικόνα, καλή φήμη, καλό BRAND NAME;
ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ – Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ & το ΤΑΙΠΕΔ.
Όμως το θέμα θα έχει σίγουρα και συνέχεια. Η τακτική αυτή της αδιαφορίας, όπως φαίνεται, μάλλον θα συνεχισθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων.
Πριν από λίγο καιρό διαβάζαμε επείγουσες εκκλήσεις δημόσιου προσώπου[2] για την περιουσία του Δήμου και του Κράτους, που βρίσκεται εντός του Νομού και έχει περάσει αμετάκλητα στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια. Χάνεται έτσι μία περιουσία του Δήμου που δεν μπορεί πλέον να την δώσει ούτε σαν εγγύηση για να πάρει ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ!
Μέσα σε αυτήν την λίστα είναι και το παλιό Νοσοκομείο; Κατά πάσα πιθανότητα, μάλλον. Εκείνοι που χειρίζονται τις υποθέσεις του Δήμου, του Δημοσίου οφείλουν να κάνουν δημόσια τέτοια δήλωση και να πληροφορήσουν τους δημότες των Γρεβενών.
Πέραν βέβαια αυτών είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και άλλη εμπλοκή.
Ακόμη και αν το ακίνητο (αλήθεια ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ;) έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, επειδή εμπεριέχει δωρεές, δεν πρόκειται ποτέ να ξεμπλοκαριστεί. Νομίζετε ότι υπάρχει τρόπος να σταματήσει η καταστροφή του;
Θα βρίσκεται εκεί, μπλοκαρισμένο, καταρρέον, για όλα τα μετέπειτα χρόνια !
ΟΧΙ, εμείς δεν το θέλουμε μια τέτοια εξέλιξη! Η εικόνα αυτή δεν μας ταιριάζει. ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ δεν μπορεί να έχουν αυτή την εικόνα !!
Πρέπει αυτό να αλλάξει, πρέπει να βρεθεί λύση!
Πρέπει πρωτίστως οι υπεύθυνοι, και οι πολίτες (στο μέτρο των δικών τους δυνάμεων και της αναγκαίας συμμετοχής τους στα κοινά) να ασχοληθούν αποφασιστικά με το ζήτημα !
[1] Βλέπε σχετική καταχώρηση το 2003 εδώ : https://www.scribd.com/document/376473892/
[2] Βλ. Ελευθέριος ΤΖΙΟΛΑΣ δηλώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ