Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ τέθηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist, τόσο από τους εκπροσώπους της επιχείρησης όσο και από την αγορά. Το ζήτημα της μετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές έθεσε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης, Γιώργος Ανδριώτης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ είχε τεθεί και στο παρελθόν, αλλά είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, πριν από λίγες εβδομάδες ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε προειδοποιήσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι στα σχέδια της ΝΔ, εφόσον γινόταν κυβέρνηση, ήταν «να ξανα-αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-50%». Ταυτόχρονα, σημείωνε πως ο σχεδιασμός περιλάμβανε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρηση μέσω του μοντέλου της «μικρής ΔΕΗ».
Είναι εμφανές πάντως πως το σχέδιο πλήρους απαξίωσης της ΔΕΗ, που είδαμε το προηγούμενο διάστημα από τη ΝΔ και φιλικά προς αυτή ΜΜΕ, αποτελεί μέρος του σχεδίου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για του ιδιώτες, με κύριο στόχο την εκποίηση των υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και του δικτύου της ΔΕΗ. Άνθρωποι μάλιστα με γνώση των δεδομένων σημείωναν μιλωντας στο tvxs πως ακόμη κι η αύξηση των τιμολογίων έρχεται για να ευνοήσει τους ιδιώτες, καθώς αυτοί θα φανούν πιο ελκυστικοί προσφέροντας χαμηλότερες τιμές.
«Καταλαβαίνω την κυβέρνηση, τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα που δεν θέλουν να μετακυλιστεί η αύξηση του κόστους στους καταναλωτές. Αν είχε γίνει αυτό στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο με ικανοποιητικούς όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης. «Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ηλεκτροπαραγωγής της «Μυτιληναίος», Ντίνος Μπενρουμπή, ανέφερε ότι αν μια επιχείρηση χάνει χρήματα, θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων. «Δεν υπάρχουν, τόνισε, ανώδυνες λύσεις. Τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνονται υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν ξέρω πώς θα διαχειριστεί η ΔΕΗ το 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες, χρειάζεται όμως κοστοστρέφεια». Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί μία ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, δεν έχουμε ανοιχτή αγορά και το εργαλείο των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) έφθασε στο τέλος του καθώς στη σημερινή δημοπρασία έμειναν αδιάθετα τα 200 από τα 700 μεγαβάτ.