banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

«Το φανάρι του Διογένη» ………….. (σχολιασμοί και επισημάνσεις)…

0 comment 5 minutes read

Γρεβενά και Βόιο στο επίκεντρο για τοξικά απόβλητα! Ένα γεγονός που συνέβη πριν 18 χρόνια!

 

Όπου φτωχός κι η μοίρα του κι αυτό δεν αφορά μόνο ανθρώπους. Μπορεί να αφορά πόλεις και χωριά, ολόκληρες περιοχές, ακόμα και χώρες. Αυτή η κακιά μοίρα που μπορεί να σημαδέψει άσχημα όλα αυτά, μπορεί να είναι και ένας γενικευμένος πόλεμος ή ένας εμφύλιος.

Μπορεί να είναι ένας σεισμός, μια καταστροφική πυρκαγιά (όπως αυτή στο Μάτι Αττικής), μια πλημμύρα (όπως στην Αν. Αττική) κλπ. Μπορεί η κακιά μοίρα να είναι πολιτική και να φέρει τα τόσα γνώριμα μνημόνια. Πολλά μπορεί να φέρει μια κακισμένη μοίρα, που να οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης έναν ολόκληρο λαό!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σταθούμε σε μια παλιά ιστορία που την ανακαλύπτουμε σε παλιά δημοσίευση εφημερίδας, από ερώτηση βουλευτίνας στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ. Η Ελευθεροτυπία στο φύλλο της 20ης Μαΐου 2000 γράφει: «Γρεβενά και Βόιο στο επίκεντρο για τοξικά απόβλητα».

 

Το άρθρο αναφέρεται στην ερώτηση της κ. Κανέλλη προς τη Βουλή ότι «Γρεβενά και Βόιο μετατρέπονται σε χωματερή υψηλού κινδύνου τοξικών αποβλήτων από υλικά, είτε των εδώ πολυεθνικών εταιρειών είτε των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων που κατέχουν σήμερα το Κοσσυφοπέδιο».

Υφυπουργός Περιβάλλοντος στην τότε κυβέρνηση Σημίτη ήταν ο Νάσος Αλευράς και στο άρθρο της η εφημερίδα παραθέτει και την καθησυχαστική του απάντηση, ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, γιατί δεν τίθεται θέμα αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων, τη χωροθέτηση του οποίου αναλαμβάνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα σχετικό αίτημα».

Παρόλη την καθησυχαστική δήλωση του υφυπουργού Ν. Αλευρά, η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη επιμένει στο γεγονός. Λέει πως από την εταιρεία CINAR ΑΕ «αίτημα δυστυχώς έχει υποβληθεί και έχει διαβιβασθεί από την αρμόδια νομαρχία στο επιμελητήριο Γρεβενών, για να ορισθεί από ’κει εκπρόσωπος», προφανώς σε επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα.

Ο υφυπουργός Ν. Αλευράς απαντά πως η εταιρεία αυτή δεν ζητά χώρο για να αποθηκεύσει τα τοξικά απόβλητα, αλλά να τα συλλέξει από τους συγκεκριμένους νομούς, να τα συσκευάσει και να τα αποθηκεύσει στη Γερμανία!!!

 

Άρα πλέον γίνεται παραδοχή για την ενδιαφερόμενη εταιρεία και για την ύπαρξη τοξικών αποβλήτων. Το ερώτημα είναι, πώς και γιατί τα τοξικά αυτά απόβλητα βρέθηκαν σε Γρεβενά και Βόιο και πώς προέκυψε μετά η εταιρεία να τα παραλάβει από εκεί.

Τα τοξικά αυτά απόβλητα πώς και από πού ήρθαν στις περιοχές αυτές, αφού τα Γρεβενά και το Βόιο είναι γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές και όχι βιομηχανικές. Ποιος και γιατί έφερε αυτά τα τοξικά απόβλητα σε αυτές τις περιοχές και μάλιστα με πλήρη μυστικότητα;

Καθησυχαστικός ο υφυπουργός, αλλά το γεγονός αποδεικνύεται αληθινό και το αποκάλυψε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Αρχικά διαψεύστηκε αρμοδίως, αλλά μετά ήρθε η παραδοχή του γεγονότος… πως θα φύγουν για τη Γερμανία. Ένα γεγονός που αποκρύφτηκε από την τοπική κοινωνία και το φανέρωσε η ερώτηση στη Βουλή!

Αφού το γεγονός είναι υπαρκτό, να δούμε και γιατί επιλέχθηκαν τα Γρεβενά και το Βόιο. Στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν πολλοί κάτοικοι και σκέφθηκαν οι «εγκέφαλοι», πως εδώ αυτό μπορεί να γίνει εύκολα. Λίγοι οι κάτοικοι, κυρίως μεγάλης ηλικίας και δύσκολα θα αντιδράσουν. Απλά θα το συζητούν στο καφενείο και η διαμαρτυρία θα είναι «του καναπέ»!

Λίγοι λοιπόν οι κάτοικοι και μεγάλης ηλικίας, φιλήσυχοι, αλλά σε ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον. Αν πραγματικά επιλέχτηκαν οι περιοχές για χωματερές τοξικών αποβλήτων, τότε καταστρέφεται το καθαρό περιβάλλον, το μόνο που έχουν!

Οι περιοχές αυτές είναι φτωχές λόγω έλλειψης εργοστασίων, αλλά έχουν το πλεονέκτημα του καθαρού περιβάλλοντος, της ομορφιάς του φυσικού τοπίου (Βάλια Κάλντα, Άνω Βόιο, Αλιάκμονας), τα Βυζαντινά μοναστήρια κλπ. Ο τουρισμός, που είναι και το μόνο που απομένει στις περιοχές αυτές, «δολοφονείται», αν είναι αληθινό το γεγονός των τοξικών αποβλήτων. Τουρισμός και τοξικά απόβλητα δεν πάνε ποτέ μαζί.

 

ΥΓ (1): Το γεγονός αναφέρθηκε στη 2η σελίδα της εφημερίδας ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ Κοζάνης σε άρθρο του Γιάννη Γουσιόπουλου, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2000.

 

ΥΓ (2): Επειδή τα τοξικά απόβλητα του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα πραγματικό γεγονός και αυτά κάπου πήγαν, ας γίνει και τώρα αρμοδίως μια προσπάθεια για να δούμε τι έγινε πραγματικά και αν υπήρξε συγκάλυψη. Αν τότε έφυγαν για Γερμανία ή έμειναν σε Γρεβενά και Βόιο.

 

ΥΓ (3): Μία είδηση που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά σε Γρεβενά και Βόιο. Στη FYROM, σε συγκεκριμένη περιοχή κοντά στα Ελληνικά σύνορα, άρχισαν ξαφνικά να αρρωσταίνουν τα πρόβατα. Είναι η ίδια χρονική περίοδος με τα τοξικά απόβλητα σε Γρεβενά και Βόιο. Ξαφνικά το χορτάρι έγινε δηλητηριώδες; Το κακό άρχισε να προχωρά στα σκυλιά των κοπαδιών και στους τσοπάνηδες. Τι συνέβη;

Ανακαλύφθηκε πως σε υπόγειες στοές είχαν θαφτεί (εποχή Γκλιγκόροφ) τοξικά απόβλητα από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Το θέμα «έπαιξε» για λίγο και στον ελληνικό τύπο, αλλά γρήγορα εξαφανίστηκε. Λες και κάποια αόρατη δύναμη έβαλε το χέρι της!

Επισημάνθηκε πως τα τοξικά απόβλητα εύκολα περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα (λίμνες, ποτάμια, πηγές) και απ’ εκεί στην τροφική αλυσίδα. Είναι κάτι ανάλογο με τα τοξικά απόβλητα σε Γρεβενά και Βόιο. Τι συνέβη απ’ όλα αυτά;

Θα παρακαλούσαμε τους αρμοδίους παράγοντες, σε τοπικό επίπεδο κυρίως, να διερευνήσουν για το τι συνέβη τότε, ώστε να αποκλειστεί το γεγονός πως αυτά τα τοξικά απόβλητα δεν βρίσκονται θαμμένα σε κάποια τοξική λεκάνη των Γρεβενών ή του Βοΐου. Κάποιοι θα γνωρίζουν…

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00