184
-Από τα άλογα στις κουμπίνες!
Οι μνήμες της κοινωνίας δεν σβήνουν!
Ανάμνηση των βαλμάδων (αλογάρηδων) σαρακατσάνων, που νοίκιαζαν άλογα (αναπαράσταση 3 πρώτες φωτο) στους τοπικούς αλωνάρηδες οροπεδίου της Φλώρινας στη Σιταριά το 2015, με τον τοπικό Σύλλογο, Γιώργο Λιούλιο και Παντελή Σερίδη) και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Λαγκαδά “Τα Σταυραδέλφια” (Γιώργος Μπάρμπας και Γιώργος Τερζόγλου), στα πλαίσια εκδήλωσης για τον Πατροκοσμά, βοήθεια μας!!
Ομοίως γινόταν σε Ιτέα,Παπαγιάννη,Τριπόταμο κι αλλού, με το “ξάει” δικαίωμα ανταλλαγής με σακκιά γεννήματα που παράγονταν από το αλώνισμα (σε είδος, κοινωνία της ανταλλαγής), μέχρι το 1950 περίπου, ήρθε εποχή που άλλαξε η τεχνολογία και οι όροι! Ιδιοι τόποι, ίδιοι άνθρωποι!
-Περίπου τις δεκαετίες 1970 και 1980 οι νεότεροι γόνοι των σαρακατσάνων ερχόταν με κουμπίνες (5η φωτο), αντί με άλογα και αλωνίζανε τα ίδια χωράφια, (που κάποτε αλώνιζαν τα άλογά τους) και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο: παίρναν ξανά γεννήματα, ως πληρωμή σε είδος για την εργασία τους, γεμίζοντας τώρα κινητά σιλό, όσα διαπραγματεύονταν! Μάλιστα, η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τρόπο, ένα καλό τσίπουρο με μεζέ (4η φωτο) και μια έντιμη χειραψία: τόσα σιλό για τόσα χωράφια!
Ο παππούς μου Κώστας στα νιάτα του ήταν βαλμάς (αλογάρης) κι έκανε αυτή την δουλειά, μεταξύ άλλων!
Προσωπικά πρόλαβα τον θείο (πρώτο ξάδελφο πατρός) Σωτήριο Μπομπότα του Δημητρίου (του τσέλιγκα μπαρμπα Τάκου), που ερχόταν με κουμπίνες στον Τριπόταμο Φλώρινας (σαν αυτή της φωτο) και (τιμής ένεκεν) αλώνιζε πρώτα τα χωράφια του συμπέθερου Αρσένιου Παπασωτηρίου (πατέρα της μητέρας μου) και των λοιπών συγγενών,έ ναντι ανταλλαγής σε είδος!
ΥΓ:Τους ευχαριστούμε όλους για τη συμβολή τους στην Παράδοση!
Κώστας Μπομπότας