Η εικόνα του κόσμου μέσα από το μικροσκόπιο είναι συναρπαστική, σχεδόν μαγική.Οι εικόνες που προκύπτουν από τη μικροσκοπική μελέτη, πέραν της επιστημονικής τους αξίας, αποτελούν έργα τέχνης με την πρωτοτυπία και την αρμονία των χρωμάτων.
Tο μαστιχόδενδρο της Χίου που συμπεριλαμβάνεται από καιρό στις ερευνητικές δραστηριότητες του καθηγητή Θωμά Σαββίδη αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα. Στόχος των ερευνών είναι η μελέτη της μοναδικότητας του φαινομένου της έκκρισης της μαστίχας με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών οργάνων όπως οπτικά και ηλεκτρονικά μικροσκόπια. Τα αποτελέσματα της έρευνας αξιοποιήθηκαν δεόντως και δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η καλλιτεχνική αξία όμως της προσπάθειας αυτής παρουσιάστηκε ως έκθεση φωτογραφίας σε αρκετούς φορείς και οργανώσεις.
Με την πρωτότυπη αυτή έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται μία τελείως διαφορετική πλευρά του μυστηρίου της έκκρισης της μαστίχας Χίου. Με διάφορες τεχνικές χρώσης αλλά και των τεχνικών δυνατοτήτων των σύγχρονων μικροσκοπίων εκτός από την επιστημονική πληροφόρηση αναδεικνύεται η ομορφιά και η αρμονία των χρωμάτων του μικρόκοσμου του μαστιχόδενδρου. Στις εκθέσεις παρουσιάζεται το μυστήριο της έκκρισης της ρητίνης του μαστιχόδενδρου, η φιλοσοφία της οργάνωσης και η αισθητική τελειότητα και της κυτταρικής δομής των ιστών του. Ταυτόχρονα τονίζεται η αλληλεπιδραστική σχέση ανάμεσα στην επιστημονική έρευνα και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Ο Θωμάς Σαββίδης είναι καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Βοτανικής. Σπούδασε Βιολογία και Χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια Γκρατς (Αυστρία), Χαϊδελβέργης, Γκαίττιγκεν και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Καρλσρούης (Γερμανία). Η διδακτορική του διατριβή και το μετέπειτα ερευνητικό του έργο αναφέρεται στους εκκριτικούς μηχανισμούς των φυτών.
1 comment
Και καλλιτέχνης κ. Θωμά;