Ο «Διογένης» έχει γενέθλια
Ο «Διογένης» της στήλης μας τον Μάρτιο αυτό γιορτάζει. Κλείνει αισίως ένα χρόνο. Και επειδή τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής μας απασχολούν συνεχώς και φθείρουν τον ψυχικό μας κόσμο, είπαμε σήμερα να μην μιλήσουμε για δυσάρεστα. Να σας πούμε ευχάριστα. Να διακωμωδήσουμε γεγονότα και ίσως η μόνη σωτηρία στα δύσκολα που περνάμε, είναι να τα αντιμετωπίσουμε με διάθεση αστειότητας.
Ίσως εφόδιο στη ζωή είναι πάντα να γελάμε. Μπορεί να γίνει αυτό; Ας το προσπαθήσουμε. Κάποιοι λένε πως όταν όλα χάνονται και διατηρείς την αίσθηση του αστείου και στις δύσκολες καταστάσεις, τότε αντιμετωπίζεις καλύτερα τις δυσκολίες και είσαι πιο αξιοπρεπής
Έτσι κάπως λειτουργούσε και ο Διογένης στην εποχή του. Να μην ξεχνάμε πως ο «γέλως» ήταν στο DNA των αρχαίων Ελλήνων και λατρευόταν ως θεός στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Πλούταρχος μας λέει πως πρώτος ο Λυκούργος ανήγειρε άγαλμα της θεότητας του Γέλωτος στη Σπάρτη. Έλληνας λοιπόν και ο θεός Γέλως, όπως και το λογοπαίγνιο. Τι ήταν αυτό; Μεταχειρίζονταν την ίδια λέξη με διαφορετική σημασία. Ένα παράδειγμα. Ο Διογένης βλέποντας τον οφθαλμίατρο Διδύμωνα, γνωστό γυναικά, να εξετάζει τον οφθαλμό ωραίας νέας, του είπε «πρόσεχε Διδύμων, μήπως εξετάζων τον οφθαλμόν πειράξεις την κόρην».
Για τον αστεϊσμό των αρχαίων Ελλήνων έχουν γραφεί πολλά, αλλά εμπεριστατωμένη αναφορά γίνεται από τον Κων. Πλεύρη σε δύο βιβλία του «Ο Γέλως στην Αρχαία Ελλάδα» και «Η λογική αστειεύεται». Ας δούμε μερικά από τα γραφόμενα εκεί.
Ο ιδρυτής της κυνικής φιλοσοφίας Αντισθένης ερωτηθείς, τι είναι καλλίτερο… να νυμφευθεί κάποια ωραία γυναίκα ή κάποια άσχημη, απάντησε «αν πάρεις ωραίαν έχεις κοινήν, αν πάρεις άσχημον έχεις ποινήν».
Σε άλλο σημείο διαβάζουμε πως ο Αντισθένης χαρακτήρισε την σύζυγο του Σωκράτη Ξανθίππη ως την πλέον δύστροπη από τις γυναίκες που υπάρχουν, που υπήρξαν και θα υπάρξουν. Στον Αντισθένη απάντησε ο Σωκράτης, λέγοντας πως «όσοι επιθυμούν να γίνουν καλοί ιππείς, δεν χρησιμοποιούν ήμερα άλογα, αλλά δύστροπα. Τα οποία όμως εάν δαμάσουν, θα δύνανται ευκόλως να εξουσιάζουν όλα τα άλογα. Έτσι κι εγώ επιθυμών να συναναστρέφομαι με ανθρώπους, έλαβα αυτήν την δύστροπον γυναίκα, διότι γνωρίζω εάν την υποφέρω, τότε ευκόλως θα συναναστρέφομαι όλους τους άλλους ανθρώπους»!
Ο Αντισθένης ερωτηθείς από τον Σωκράτη «πώς ενώ έχεις τόσο ολίγα υπερηφανεύεσαι πως είσαι πλούσιος», έδωσε την έξοχον απάντηση «εγώ πιστεύω πως οι άνδρες δεν έχουν τον πλούτον και την πενίαν στην οικίαν των, αλλά στην ψυχήν των».
Όταν κατηγόρησαν τον Αντισθένη ότι κάνει συντροφιά με κακούς (πονηρούς), είπε «και οι γιατροί συναναστρέφονται αρρώστους, αλλά δεν έχουν πυρετόν».
Ο ίδιος πάλι όταν επαινεθείς από «φαύλους», ανησύχησε και είπε «αγωνιώ, μήπως έπραξα κάτι κακό». Είπε ακόμη πως είναι «βασιλικό προνόμιο να πράττεις το καλό και να σε κακολογούν». Και ο ίδιος συμβούλεψε να προσέχουμε τι λένε οι εχθροί μας, διότι αυτοί πρώτοι επισημαίνουν τα σφάλματά μας.
Η φιλοσοφία των αρχαίων προγόνων μας είναι ένας μεγάλος θησαυρός και τι να πρωτοδείς. Είναι μια φιλοσοφία εφόδιο ζωής για όποιον την ακολουθήσει. Οι αρχαιοελληνικοί αστεϊσμοί είναι ακόμη μια απόδειξη της Ελληνικής υπεροχής, κάτι που δεν βρίσκουμε σε άλλους λαούς.
Επειδή όμως είναι πολλά, θα αρκεστούμε σε ένα ακόμη και το οποίο αναφέρεται στον Θαλή. Η μητέρα του τον πίεζε να παντρευτεί. «Δεν ήλθε ακόμη ο καιρός» της έλεγε και συνέχιζε «ουδέποτε καιρός» και αργότερα «επέρασε ο καιρός» και «ουκέτι καιρός».
Είναι τόσα πολλά και ενδιαφέροντα, που δείχνουν πώς οι αρχαίοι μας πρόγονοι αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις της ζωής. Πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την ανάλυση του «γέλωτος» των Αρχαίων Ελλήνων.
Αστεία λόγω της ημέρας
Επειδή στο όνομα της λογικής δόθηκαν οι χειρότερες συμβουλές, συνεχίζουμε τα αστεία.
Πολλές φορές καταλαβαίνουμε λάθος κάτι και δίνουμε λάθος απάντηση, η οποία όμως βγάζει γέλιο. Από το βιβλίο του Κων. Πλεύρη «Η λογική αστειεύεται» μερικά απ’ αυτά
Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος κάποτε επισκεφθείς το Αγρίνιο ρώτησε τον δήμαρχο «πώς πάει ο Δήμος». Ο δήμαρχος νομίζοντας πως τον ρωτάει για τον αδελφό του που ήταν μέθυσος, απαντά «τα μάθατε κι εσείς μεγαλειότατε; Μπεκρολογάει όλη τη μέρα».
Ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάποτε πήγαινε στη Λαμία. Στην εθνική οδό ο οδηγός του πήγαινε με χαμηλή ταχύτητα και ο Χριστόδουλος του έλεγε να τρέξει πιο γρήγορα. Ο οδηγός όμως συνέχισε να μην τρέχει και ο αρχιεπίσκοπος παίρνει ο ίδιος το τιμόνι και τρέχει με 200 χιλιόμετρα. Η τροχαία όμως τους σταματά. Ο τροχονόμος κοιτάζει τους δύο επιβάτες και με τον ασύρματο αναφέρει στον προϊστάμενό του «σταμάτησα ένα σημαντικό πρόσωπο να οδηγεί με 200». Είναι πολιτικός, τον ρωτάνε. «Όχι, πιο σημαντικός»
– Μήπως είναι στρατηγός ή κάποιος οικονομικός παράγοντας;
– Όχι δεν τον ξέρω, αλλά πρέπει να είναι πολύ σημαντικός, διότι έχει οδηγό τον Χριστόδουλο».
Ένας φιλότεχνος επισκέπτεται έκθεση ζωγραφικής. Στον κατάλογο πινάκων που του δώσανε, διαβάζει «16. Ο Λένιν στο Παρίσι». Πηγαίνει στον πίνακα «16» και βλέπει έναν άνδρα και μια γυναίκα να κάνουν έρωτα.
– Εδώ υπάρχει κάποιο λάθος, λέει στον υπεύθυνο.
– Όχι, δεν υπάρχει λάθος, αυτός είναι ο πίνακας.
Και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος.
– Ποια είναι η κυρία;
– Η γυναίκα του Λένιν.
– Και ο κύριος με τον οποίο κάνει έρωτα;
– Ο εραστής της
– Και ο Λένιν πού είναι;
– Ο Λένιν είναι στο Παρίσι.
Το ζεύγος περπατά στην εξοχή και βλέπει ένα κοπάδι από κότες. Η γυναίκα ρωτά τον βοσκό τους
– Ο κόκορας πόσες φορές κάνει έρωτα την ημέρα;
– Πολλές φορές, μπορεί και δέκα
– Τα βλέπεις, λέει στον άντρα της
– Μια στιγμή, ρωτά ο σύζυγος τον βοσκό. Ο κόκορας που κάνει δέκα φορές έρωτα την ημέρα, το κάνει με την ίδια κότα;
Το παράνομο ζευγάρι κάνει έρωτα, όταν κουδουνίζει το τηλέφωνο. Το σηκώνει η γυναίκα και μιλά για λίγο.
– Ποιος ήταν, ρωτά ο εραστής
– Ο άντρας μου…
– Τότε πρέπει να φύγω
– Όχι. Μου είπε πως είναι μαζί σου και θ’ αργήσει.
Ένας κύριος πηγαίνει σε οίκο ανοχής πολυτελείας και ζητά τη Νατάσα.
– Η Νατάσα, του λένε, είναι πολύ ακριβή. Παίρνει 1000 ευρώ
– Δεν πειράζει, εγώ αυτήν θέλω.
Πράγματι κάνει έρωτα με την Νατάσα, της δίνει 1000 ευρώ και φεύγει. Την επομένη ο ίδιος κύριος πηγαίνει πάλι στον οίκο ανοχής και ξαναζητά τη Νατάσα.
– Σας είπαμε και χθες, η Νατάσα είναι πολύ ακριβή, μήπως να πάτε με μια άλλη;
– Όχι τη Νατάσα θέλω.
Η Νατάσα του προσφέρει τις υπηρεσίες της, πληρώνει τα 1000 ευρώ και ο κύριος φεύγει. Μετά δύο μέρες νάτον πάλι στον οίκο ανοχής.
– Ήρθατε για τη Νατάσα;
– Μάλιστα.
Τώρα η Νατάσα που την επισκέπτεται για τρίτη φορά, τον έχει συμπαθήσει και μετά τον έρωτα και αφού πήρε τα 1000 ευρώ ανοίγει μαζί του συζήτηση.
– Από πού είσαι;
– Είμαι από το Κίεβο
– Τι λες κι εγώ από εκεί είμαι
– Το ξέρω. Μάλιστα γνωρίζω και τον πατέρα σου, ο οποίος μου έδωσε 3000 ευρώ για να σου τα φέρω!
Ο παππούς ζητάει από τον εγγονό του να τον προμηθεύσει κάποιο διεγερτικό και του υπόσχεται 100 ευρώ, αν είναι αποτελεσματικό. Ο εγγονός του φέρνει ένα χάπι και την άλλη μέρα ο παππούς δίνει στον εγγονό 200 ευρώ.
– Παππού μου είπες 100 ευρώ, αλλά μου δίνεις 200, γιατί;
– Τα άλλα 100 ευρώ είναι από τη γιαγιά.
Κι άλλα λόγω της ημέρας θα μπορούσαμε να γράψουμε, διατηρώντας την αίσθηση του αστείου στις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά αφήνουμε τη συνέχεια σε εσάς. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ
Κάποιοι… κάποιες τα είπαν και βγάζουν πολύ γέλιο
Βίκυ Κουλιανού: Οχτώ στους δέκα πιστεύουν πως τα μοντέλα είναι χαζά. Τους υπόλοιπους τρεις όμως που πιστεύουν πως είμαστε έξυπνες δεν τους ακούνε.
Νίκος Χατζηνικολάου: Το πρωτοφανές αυτό γεγονός συμβαίνει για δεύτερη φορά!
Μανώλης Μαυρομάτης: Ο Ρονάλντο ξεχύνεται σαν εμετός στην επίθεση.
Ελένη Δήμου: Η ηχογράφηση έγινε στο σπήλαιο των Πετραλώνων όπου βρέθηκε ο πρώτος εν ζωή σκελετός!
Άννα Βίσση: Ο Αντώνης Σαμαράς με βοήθησε να ξεπεράσω το χωρισμό μου με τον Νταλάρα. Πώς ήταν οι μέρες μου με τον Νταλάρα; Αν σας πω ότι δεν θυμάμαι, θα με πιστέψετε;
Ράνια Λυκούδη: Θα θεωρούσα αγένεια αν ένας άνδρας από το πρώτο ραντεβού μου ζητούσε να κάνουμε πρωκτικό σεξ!
Τόλης Βοσκόπουλος (σε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου): Όταν τους ζήτησα την ανάγκη τους, δεν μου την έδωσε κανείς.
Άντζελα Δημητρίου: Εγώ τρώω μόνο είδη υγιεινής!
Βέρα Λάμπρου (σε ερώτηση αν θα αφιέρωνε κάποιο τραγούδι της στη «φίλη» της Στέλλα Μπεζεντάκου): Δε νομίζω ότι θα έριχνα το επίπεδό μου για να της αφιερώσω κάποιο τραγούδι μου.
Σχολιαστής στίβου στην ΕΡΤ κατά τη διάρκεια αγώνα ανωμάλου δρόμου γυναικών: Και οι ανώμαλες μπαίνουν στα τελευταία 1000 μέτρα.
Άννα Φόνσου: Δόξα τω Θεώ, είμαι άθεη
Εκφωνητής ποδοσφαιρικού αγώνα στην τηλεόραση: Και ναι, μπαίνει στη μεγάλη περιοχή, την βγάζει και την παίζει!
Εκφωνητής στο MEGA: Ρεάλ-Λάτσιο 2-2 υπέρ της Ρεάλ
Ρεπόρτερ του TEMPO σε κάποιο ακριτικό χωριό: Εκτός από ανθρώπους, περνάνε και Ρουμάνοι τα σύνορα
Και πού βρίσκεσαι τώρα; – Στα Τρίκαλα. – Α, ωραία, κοντά στη θάλασσα (Νίκη Κάρτσωνα)
Ρούλα Κορομηλά: Και τώρα ο ζωντανός καλεσμένος μας!
Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ: Ποιος όμως θα διαδεχθεί τον κ. Κλίντον στο ρόλο του κλανητάρχη;
Κ. Καπάταης σε περιγραφή ανόργανης γυμναστικής: Οι αθλήτριες αποφάσισαν επιτέλους να ανοίξουν τα πόδια τους!
Χάρης Αλευρόπουλος, θέλοντας να πει πως το παιχνίδι βόλλεϊ θα είναι μαγνητοσκοπημένο, διαβεβαιώνει: Όχι κυρίες και κύριοι, αύριο δεν θα βγούμε ζωντανοί από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!
Άννα-Μαρία Λογοθέτη: Και τώρα μαζί μας η πασίγνωστη τραγουδίστρια… πώς είπαμε πως σε λένε;
Κώστας Μπάνιας-Άρτα tv: Ο αγώνας τέλειωσε με τρία γκολ, ένα για κάθε ομάδα! Και σε άλλη φορά ο ίδιος είπε: Η πρωτοπόρος Αναγέννηση Άρτας είναι δεύτερη!
Θα κλείσουμε με Διογένη τον Κυνικό… Όταν ρωτήθηκε ποιανού ζώου το δάγκωμα είναι το χειρότερο, λέγεται πως απάντησε «ανάμεσα στα άγρια, του συκοφάντη και ανάμεσα στα ήμερα, του κόλακα». Συμπέρασμα: Αποφεύγετε τα δαγκώματα…
…και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε. Το χαμόγελο δίνει ζωή!