banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Η προσωπική μας ευθύνη. (Ηλίας Κ Μάρκου

by ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
0 comment 2 minutes read

 

Αν υπάρχει κάτι μέχρι στιγμής, που να καταγράφεται με θετικό πρόσημο στη σημερινή εποχή της πολυεπίπεδης κρίσης, είναι η όλο και περισσότερο διευρυνόμενη στα κοινωνικά στρώματα συνειδητοποίηση της κατάστασης.

Οι χαλεποί καιροί της οικονομικής κρίσης έφεραν στην επιφάνεια όλα τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα και όλα τα φαινόμενα της κοινωνικής παθολογίας που σκεπάζονταν από το πέπλο μιας κατ’ επίφαση ευδαιμονίας.

Τα σημάδια της πνευματικής παρακμής, της ηθικής διάβρωσης και της νόθευσης της ελληνικής συνείδησης είναι πλέον ευδιάκριτα και στον πλέον ανυποψίαστο. Η ζοφερότητα της πραγματικότητας του παρόντος και η διαγραφείσα αβεβαιότητα για το μέλλον οδηγεί πλέον τη συλλογική σκέψη των νεοελλήνων για αλλαγή πλεύσης. Για πορεία στο δρόμο της ελευθερίας με ευθύνη. Ο ελεύθερος άνθρωπος οφείλει και πρέπει να αισθάνεται ακέραια την ευθύνη απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στους άλλους δίπλα του και στην κοινωνία ευρύτερα. Η ευθύνη συνυφαίνεται με την ελευθερία. Η αίσθηση της προσωπικής ευθύνης θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε την εσωτερική μας ισορροπία ως άτομα και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια ως κοινωνία. Αυτή θα μας οδηγήσει στο δρόμο εξόδου από την κρίση και θα μας απομακρύνει από την απληστία για υλική ευδαιμονία, για δύναμη και προβολή. Η αλλαγή της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής πρέπει να κατατείνει στο να σταματήσει το κυνήγι ιδιοτελών συμφερόντων και να πάψει η κύρια μέριμνά μας να αφορά μόνον το ατομικό μας συμφέρον. Αν αντισταθούμε σθεναρά σε νοοτροπίες που μας πλήγωσαν και σε διαγωγές που μας άδειασαν εσωτερικά, θα δικαιωθούμε. Αν ανακαλύψουμε τον άνθρωπο μέσα μας τότε θα ξαναβρεί και η κοινωνία μας την ανθρωπιά της. Με ελευθερία και ευθύνη θα εξουδετερώσουμε την αβεβαιότητα του αύριο και την ανασφάλεια του παρόντος. Κοντολογίς θα λυτρωθούμε…

Ηλίας Κ Μάρκου

Από το βιβλίο ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00