Οι αδελφοί Κοβεντάροι χρηματοδότησαν τον Κοβεντάρειο χώρο εξ ολοκλήρου γι αυτό εδόθη και δικαίως το όνομά τους σ’ αυτόν που βρίσκεται στην οδό Κοβεντάρων. Τη Βιβλιοθήκη χρηματοδότησαν (όπως αναφέρει ο Ν. Π. Δελιαλής) με 300.000 δρχ. οι οποίες ήρθαν και προστέθηκαν στο 1. 000. 000 δρχ. που υπήρχε στο Δήμο για την ανέγερση Βιβλιοθήκης, αρχές του1960. Δεν ήταν όπως οι αδελφοί Βαλταδώροι που έκτισαν το Γυμνάσιο εξ ολοκλήρου και του εδόθη το όνομά τους.
Βέβαια είναι άξιες επαίνου οι πράξεις τους ως δωρητές αλλά δεν μπορεί τώρα μια ιστορία 350 χρόνων της Βιβλιοθήκης να την αγκαλιάζουν ονοματολογικά. Μια πινακίδα αρκεί για να θυμίζει τη θεάρεστη πράξη τους.
Η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης άλλαξε πολλά ονόματα στην πορεία της: Σχολική, Εκκλησιαστική, Οίκος Βελτιώσεως, Αναγνωστήριον Κοζάνης, Δημοτική Βιβλιοθήκη και από τα Δ.Σ. της πέρασαν κορυφαίες προσωπικότητες της πόλης. Οταν ήμουν στην διεύθυνσή της επί μία 8ετία σχεδόν, χρησιμοποιούσαμε την ιστορική της ονομασία «Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης».
Οταν έφυγα όσοι ακολούθησαν είτε ως ανιστόρητοι είτε από άγνοια (το πιθανότερον) είτε για πολιτικούς ψηφοθηρικούς λόγους, επέστρεψαν στην πεπατημένη της διαστρέβλωσης της ιστορίας της Βιβλιοθήκης.
Μ’ αυτή τη λογική σήμερα θα έπρεπε να ονομάζεται ΕΣΠΑ-Βιβλιοθήκη Κοζάνης αφού χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα αυτά.
Σχόλιο στο προφιλ του στο fb του Βασίλη Καραγιάνη