Διάβασα προ ημερών στο διαδίκτυο, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της νορβηγικής εταιρίας PGS, η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες σε αποθέματα φυσικού αερίου. Πρώτη δύναμη είναι η Ρωσία, ενώ ακολουθεί το Ιράν και το Κατάρ. Η Ελλάδα βρίσκεται αμέσως μετά στη λίστα, ενώ αμέσως μετά είναι το Τουρκμενιστάν και οι ΗΠΑ.
Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και φυσικών πόρων, οι μελέτες φανέρωσαν πως η Ελλάδα διαθέτει 20 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία κοστίζουν περισσότερο από 3 τρις Ευρώ!!!!
Ίσως λοιπόν τώρα καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνουν τόσα πολλά δεινά στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται πάνω από ένα χρυσορυχείο φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου, για το οποίο διαγκωνίζονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις…
Είναι ξεκάθαρο πως το διακύβευμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δεν είναι άλλο από το μοίρασμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε Αιγαίο και Ιόνιο… Για το «big deal» στο Αιγαίο υπήρχαν προτάσεις από εταιρείες της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Νορβηγίας και των ΗΠΑ. Οι τρεις πρώτες, όμως «έμειναν απέξω», αφού στην συμφωνία της χαρτοπετσέτας, της Ελλάδας της «έλαχε» να ανήκει εις την Δύσιν. Δηλαδή εις τις ΗΠΑ… Εσχάτως και οι Γερμανοί «ανακάλυψαν» ότι έχουμε πετρέλαια… Άργησαν καμιά εκατοστή χρόνια, αλλά τελικά το πήραν χαμπάρι… Μόνο που τα συγκεκριμένα πετρέλαια «ανήκουν» αλλού, όπως γράψαμε παραπάνω…
Κάπου εκεί στο 2009 με αφορμή τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είχα πάρει πέντε συνεντεύξεις από καθηγητές πανεπιστημίου του Δημοκρίτειου, οι οποίοι ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, μου μίλησαν για τα πετρέλαια της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Αιγαίου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, τον πολυδιαφημισμένο μέχρι τότε αγωγό…
Μου είχαν επισημάνει όλοι τους, πως τα πετρέλαια στο Αιγαίο βρίσκονται σε μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα το κόστος εξόρυξης να είναι πολύ υψηλό και να απαιτούνται τεχνολογικά εξελιγμένα γεωτρύπανα. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλή, η εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Αιγαίο ήταν ασύμφορη. Επειδή όμως επίκειται ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, συνακόλουθα και των τιμών, λόγω και της ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας, η τιμή του κυμαίνεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. καθιστώντας πλέον την άντληση υδρογονανθράκων από μεγάλο βάθος κερδοφόρα.
Μάλιστα σε μεταγενέστερες συζητήσεις, μου είχαν αποκαλύψει πως αποφασίστηκε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Αιγαίο να το αντλήσει ένα αμερικάνικο κονσόρτσιουμ σε συνεργασία με Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι θα προμηθεύσουν τα απαραίτητα για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση πλοία.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν τους συγκεκριμένους καθηγητές του Δημοκρίτειου και για ακόμα έναν λόγο… Μου είχαν επισημάνει πως σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν πολύ Πετρέλαιο, οι λαοί δυστυχούν και οι καθεστωτικοί ζουν ζωή χαρισάμενη…