banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ( παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

0 comment 4 minutes read

1Καθώς οι εργασίες για την αποπεράτωση του εξωκλησιού του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού συνεχίζονται τελέσαμε (6-10-2014) στη μνήμη και γιορτή του Αγίου Αποστόλου Θωμά (του και Διδύμου) εκ των Δώδεκα (με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου) το δεύτερο Αγιασμό με Αρτοκλασία με την παρουσία μελών της σημερινής ‘’Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Εξωκλησιού’’, μελών της πρώτης Επιτροπής θεμελίωσης του Εξωκλησιού (το έτος 2005) και του (τότε) Προέδρου του ‘’Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού’’, στο πανηγυρίζον (6 Οκτ.) εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού, προστάτη των οικοδόμων.

2 Διάβασα την Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού, ψάλαμε όλοι μαζί τα δύο Απολυτίκια και το Μεγαλυνάριο του Αγίου Αποστόλου Θωμά, ευλόγησα και μοίρασα τους άρτους της Αρτοκλασίας στους αδελφούς

Ήταν μια σύντομη Ακολουθία, ως συνέχεια της πρώτης του Επισκόπου, για το γιορτασμό της ημέρας στη μνήμη του Αγίου και για ενίσχυση της χαράς και της προσπάθειας των μελών των Επιτροπών.

Στις 6η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου. Ο Θωμάς κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού ‘’Μήδοις και Πάρθοις, Πέρσες και Ινδοίς’’. Τελικά συλλαμβάνεται από το βασιλιά και οδηγείται στο μαρτύριο: ‘’.. και παραδίδοται πέντε στρατιώταις, οί τούτον επί τι όρος αναβιβάσαντες, λόγχαις κατέτρωσαν, και ούτω προς Κύριον εξεδήμησεν’’.

Την Κυριακή μετά το Πάσχα γιορτάζουμε το γεγονός της ψηλάφησης και της σωτήριας ομολογίας του Θωμά: ‘’Ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’.

Στη συνέχεια, παπάς και πιστοί, προσήλθαμε στο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού για τον καφέ και το εορταστικό κέρασμα. Έγινε και ενημερωτική συζήτηση για την πορεία των εργασιών.

Η ιδέα και η πρωτοβουλία για την ανέγερση εξωκλησιού αφιερωμένου στον Άγιο Απόστολο Θωμά προστάτη των οικοδόμων, ανήκει στο Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού και ο πρώτος Αγιασμός  θεμελίωσής του έγινε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο τον Ιούλιο του 2005.

Από τότε ως τα σήμερα οι εργασίες για την αποπεράτωση του ιερού Ναού συνεχίζονται με σταθερό και αδιάκοπο ρυθμό από όλες τις Επιτροπές με συνεργασία, αλλήλων-αναγνώριση και αλληλοεκτίμηση. Εύγε παίδες.

Αξίζει να σημειώσουμε με έμφαση το γεγονός ότι το χωράφι έκτασης 2700 τ.μ. είναι δωρεά της κ. Μαρίας Καραγιάννη του Νικολάου. ‘’Τη στιγμή που άλλοι σκοτώνονται για μια σπιθαμή γης, η γυναίκα αυτή δωρίζει το χωράφι της όλο, στην εκκλησιά. Είναι πολύ μεγάλο αυτό που κάνει’’ παρατηρεί ο Πρόεδρος του Συνδικάτου κ. Δημήτριος Παραλούκας.

Εφημέριο και Πρόεδρο της ‘’Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Εξωκλησιού Αγίου Θωμά Βελβεντού’’  (ύστερα και από αίτημα του Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού) ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, όρισε τον υποφαινόμενο.

Το Δ.Σ. του ‘’Παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Βελβεντού’’ του 2005 το αποτελούσαν οι: Παραλούκας Δημήτριος Πρόεδρος, Πολύζης Αντώνιος Αντιπρόεδρος και μέλη, Χατζηθαβώρης Αλέξανδρος, Μαλλούς Αργύριος, Μανώλας Βασίλειος, Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Τσιαπανίκας Γεώργιος.

Την πρώτη Επιτροπή θεμελίωσης του εξωκλησιού οι: Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Μαλλούς Αργύριος, Μαλλούς Θωμάς, Πουλιάνας Θωμάς και Γκαμπράνης Ιωάννης.

Τη σημερινή (διορισμένη από το Σεβασμ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο) ‘’Διαχειριστική Επιτροπής του Ι. Εξωκλησιού Αγίου Θωμά Βελβεντού’’ την αποτελούν οι: Πουλιάνας Θωμάς, Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Γκαμπράνης Ιωάννης, Αγοράτσιος Αθανάσιος, Γηραλέας Ευθύμιος και ο Κρήτος Τηλέμαχος.

Απολυτίκιον. Ήχος γ’.

Απόστολε, Άγιε Θωμά, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.  

Έτερον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ως θείος Απόστολος, θεολογίας κρουνούς, ενθέως εξήντλησας, εκ λογχονύκτου πλευράς, Χριστού του Θεού ημών. Όθεν της ευσεβείας, κατασπείρας τον λόγον, έλαμψας εν Ινδία, ως ακτίς ουρανία, Θωμά των Αποστόλων, το θείον αγλάϊσμα.

Μεγαλυνάριον.
Τη χειρί αψάμενος της πλευράς, του βλύσαντος κόσμω, αθανάτου ζωής κρουνούς, εξ αυτής εδέξω, δογμάτων θεία ρείθρα, δι’ ων ψυχάς αρδεύεις, Θωμά Απόστολε.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

6-10-2014

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00