Σε κατάληξη μέσα στον επόμενο μήνα στοχεύει το υπουργείο Ενέργειας, σε ό,τι αφορά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, που θα ανοίξει το δρόμο για standalone μπαταρίες ή μπαταρίες πίσω από μετρητές σε συγκεκριμένα πάρκα, τα χαρακτηριστικά των οποίων θα περιγράφονται λεπτομερώς.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας στο energygame.gr βασικό κριτήριο για τη συμπερίληψη των προαναφερόμενων πάρκων θα είναι η γρήγορη ηλέκτρισή τους, ενώ θα υπάρχουν αυστηροί όροι ως προς της εγγυητική επιστολή. Τα έργα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα λάβουν στήριξη σε CAPEX και OPEX, με εξαίρεση τις standalone μπαταρίες που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία.
Πρόθεση του υπουργείου είναι να βγει τον Ιούλιο η υπουργική απόφαση, όμως για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη Δυτική Μακεδονία θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάποιες εβδομάδες για την προετοιμασία του. Η προκήρυξη θα αφορά μονάδες διάρκειας τεσσάρων ωρών, ισχύος 300MW, ενώ η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες. Μένει βέβαια να φανεί αν τα έργα θα αφορούν μόνο τη Δυτική Μακεδονία ή θα συμπεριληφθούν και άλλες περιοχές.
Πριν μερικούς μήνες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας είχε προτείνει την τοποθέτηση συστημάτων αποθήκευσης behind the meter σε υφιστάμενους εξαιρούμενους φωτοβολταϊκούς Σταθμούς Επιπλέον, ζητούσε την άμεση δημιουργία πλαισίου για αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης με κατάθεση αιτημάτων στο ΔΕΔΔΗΕ. Όπως τόνιζε, «η αποθήκευση δεν μπορεί να είναι ζήτημα των λίγων ομίλων, όπως τείνει να διαμορφωθεί. Πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και των μικρομεσαίων επενδυτών, διαφορετικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις όπως συνέβη και με το φυσικό αέριο». Το ερώτημα είναι αν αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει μέσω διαγωνισμού.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τον διαγωνισμό, που είχε εξαγγελθεί πριν από μερικούς μήνες, για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με προσθήκη μπαταρίας, ισχύος 200MW. Από την όλη διαδικασία υπήρχε η εκτίμηση πως θα μπορούσαν να κλειδώσουν λειτουργική ενίσχυση αρκετά έργα.
Με τα συγκεκριμένα έργα αποθήκευσης θα μπορούσε να δοθεί μια λύση στο ζήτημα των περικοπών που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα τις περιόδους χαμηλής ζήτησης. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Green Tank που επικαλείται στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το πρώτο τετράμηνο του έτους περικόπηκαν 308 GWh ΑΠΕ. Επίσης, 49 GWh απορρίφθηκαν τον Μάρτιο, ενώ 259 GWh τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι περικοπές του Απριλίου να ξεπεράσουν τις συνολικές απορρίψεις του 2023. Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και ο ΕΣΗΑΠΕ (Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της υπογράμμιζε πως «οι περικοπές πράσινης ενέργειας πρέπει να είναι το έσχατο μέσο για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Η Πολιτεία πρέπει να οριστικοποιήσει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις για το μόνιμο πλαίσιο των κανόνων περικοπών, με βάση τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943 για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
energygame.gr