banner
banner
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Επιμελητήριο Κοζάνης: Συνέδριο «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»

0 comment 5 minutes read
 Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία σημαντικών τοπικών στελεχών της πολιτικής και οικονομικής ζωής, πραγματοποιήθηκε, στις 12 & 13 Φεβρουαρίου στην πόλη της Κοζάνης το συνέδριο «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του «Νέου Επιχειρηματικού Προτύπου και του Μοντέλου Ανάπτυξης», που θα επανεκκινήσει την τοπική οικονομία και θα αφυπνίσει όλες τις δημιουργικές φωνές και δυνάμεις που νοιάζονται και αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής.

Οι επιχειρηματίες και οι φορείς της περιοχής επεδίωξαν να αποτελέσει την αρχή για ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο που γρήγορα θα μετουσιωθεί σε πράξη.

Η παρεμβατικότητα  η αποφασιστικότητα και ο ρόλος των τοπικών φορέων ήταν στο επίκεντρο της προσπάθειας του πρώτου συνεδρίου « Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης στη Δυτική Μακεδονία».

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου ήταν:

«Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Εθνική Προτεραιότητα και Περιφερειακές Ιδιομορφίες»

Τοπική Αυτοδιοίκηση & Δημόσια Διοίκηση: Οι εποχές άλλαξαν, εμείς; Το νέο μοντέλο χάραξης & άσκησης περιφερειακής πολιτικής. Ο ρόλος και οι προκλήσεις της Δημόσιας Διοίκησης στην υποβοήθηση του επιχειρείν.

Χρηματοδότηση/Επενδύσεις: Εργαλεία ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενέργεια & Διαχείριση Απορριμμάτων: H συμβολή και η σημασία τους στην ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας

Πόροι

Περίπου 2,5 εκατομμύρια από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης δίνονται κατά προτεραιότητα στην «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος. Δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό ταμείο από το τέλος λιγνίτη, το οποίο δόθηκε ανταλλακτικά στην τοπική κοινωνία και τώρα επιστρέφει στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις.

Τα χρήματα φτάνουν στις επιχειρήσεις με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, ένα τοπικό ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να επανεκκινήσουν. Με άτοκο τρόπο με την εποπτεία και τη διαδικασία που προβλέπεται τόσο από τον τοπικό πόρο και κυρίως μέσω ενός
πιστωτικού ιδρύματος.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Κυριακίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Λόγω της σοβαρότητας των κινδύνων που εγκυμονούν θα πρέπει να μεταλλαχθούμε με ρυθμούς Fast Track. Να αφήσουμε κατά μέρος τους μεγαλοϊδεατισμούς, τους αυθορμητισμούς και τους υπερφίαλους σχεδιασμούς. Με κόπο, με προσπάθεια, έχοντας ως προμετωπίδα τη γνώση, με επιστημονικό σχεδιασμό, χωρίς κραυγές, χωρίς ακρότητες, να στραφούμε σε μια σταθερή και απαρέγκλιτη πορεία προς την ανάδειξη και δημιουργία ενός ρεαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης.

Το μοντέλο αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχει έναν εθνικό χαρακτήρα ο οποίος θα ενσωματώσει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, τα προτερήματα τα προσόντα και τα πλεονεκτήματα των περιφερειακών υποσυνόλων. Θα πρέπει δηλαδή να αποτελείται από ένα πλέγμα αναπτυξιακών σχεδίων που θα τα διακρίνει ο τοπικός χαρακτήρας και η ιδιαίτερη ταυτότητα τους.

Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά μια τέτοια σύνθεση απαιτεί συντονισμό, συνέργειες, χρόνο ωρίμανσης, αλλά και αποφασιστικότητα κατά την εφαρμογή της.

Ευθύνη δική μας και όλων των φορέων είναι να προσδιορίσουμε και να αναδείξουμε εκείνα τα τοπικά χαρακτηριστικά και τη μοναδικότητα, που μας χαρακτηρίζουν και δίνουν προβάδισμα στην τοπική μας κοινωνία έναντι άλλων τοπικών κοινωνιών.

Ευθύνη όμως του πολιτικού προσωπικού της χώρας αφού επιτέλους αφουγκραστεί τις προτάσεις μας, είναι να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές και να βρει τον κοινό τόπο που θα συναντηθούμε όλοι. Όχι όμως όπως στο παρελθόν διεκδικώντας το αλάθητο του Πάπα. Όχι ως αυθεντία που επιβάλλει την άποψή της, χωρίς να την ενδιαφέρουν η γνώμη, οι θέσεις και οι αγωνίες των ανθρώπων που αγαπούν και στηρίζουν τον τόπο τους, που επέλεξαν να ζήσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν στην περιφέρεια.

Και δεν τα λέω αυτά χωρίς να έχουν δοθεί αφορμές. Την άποψή μου για την ελληνική πολιτική τάξη την έχω εκφράσει ευθαρσώς και δημόσια πολλές φορές στο παρελθόν.

Μαγικές λύσεις από την πολιτική δεν περιμένω. Ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες όμως ναι.

Πρέπει εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η σχέση πολιτείας και επιχειρηματικότητας και να καταλάβουν όλοι οι πολιτικοί μας ότι μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και το επιχειρείν θα έχουμε αναπτυξιακή προοπτική .

Και όχι μέσα από τη σκληρότητα των μέτρων που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια και κάνει έμενα και όλους τους συναδέλφους μου να αγανακτούμε και να πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί μας συνεχώς συντηρούν μια κατάσταση που θυμίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό κατεστημένο του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης»

Η ομιλία του κ. Κυριακίδη

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης στην αναλυτική του ομιλία στάθηκε στην «μεταλιγνιτική εποχή» της περιοχής, στις επιπτώσεις από την περίοδο του λιγνίτη και στο τι πρέπει να γίνει.

Διαβάστε την ομιλία του κ.Ιωαννίδη

 

 

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, χαρακτήρισε σπουδαία και τολμηρή την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κοζάνης, να μπει στα «βαθιά νερά» των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της οικονομίας και να προτείνει λύσεις, σε μια περιοχή που μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία.

Ο Γιώργος Καββαθάς , πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) σε συνέντευξη στα πλαίσια του συνεδρίου χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας: «Το συνέδριο της Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης που οργανώνει το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των παραγωγικών φορέων και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της τοπικής επιχειρηματικότητας. Άλλωστε το ινστιτούτο της ΓΣΒΕΕ έχει κάνει σε όλες τις ομοσπονδίες της χώρας μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης και έχει βρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως έναυσμα για επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να προχωρήσουμε και στη δημιουργία παραγωγής και σε νέες θέσεις εργασίας στη βιοτεχνία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες».

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00