banner
banner
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
banner
banner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΟΓΚΑΣ. ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙEΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝEΣ ΚΟΖΑΝΗΣ. ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ.

0 comment 6 minutes read

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ (45)

 

Έφυγε προ 40 περίπου ημερών ένας βαθύς γνώστης των επαγγελματικών θεμάτων , ένας εξαίρετος άνθρωπος , και βαθιά Κοζανίτης, ο Γιώργος Σιόγκας.

 

Οι μεγάλες ώρες της ανθρώπινης μοίρας λυγίζουν την ψυχή μας και τραυματίζουν το Είναι μας, ιδιαίτερα όταν αξιόλογοι άνθρωποι της κοινωνίας μας φεύγουν για το αιώνιο ταξίδι και αφήνουν δυσαναπλήρωτο κενό.

 

Ο αείμνηστος φίλος Γιώργος γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1928 , από μεγάλη Κοζανίτικη οικογένεια, γονείς του ήταν οι Θεόδωρος και Αγνή. Eίχε έξι αδέρφια. Τελευταία εν ζωή μία αδερφή του .

 

Αποφοίτησε από την εμπορική σχολή Κοζάνης και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Ασχολήθηκε όμως και με τα κοινά και η προσφορά του ήταν μακρόχρονη και αξιόλογη.

 

Έκαναν μια θαυμάσια οικογένεια με τη γυναίκα του Σωτηρία , και απέκτησαν δύο παιδιά , το Θοδωρή ,Γεωπόνο και τον Νίκο, Δ. υπάλληλο, και τέσσερα εγγόνια.

 

Ο Γιώργος ήταν « παλιούκιρους Κουζιανιότσ’» και θιασώτης της προσφοράς προς τον άνθρωπο και την κοινωνία.

 

Το 1950 ήταν ποδοσφαιριστής στην ομάδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ» Κοζάνης, που τότε ανασυγκροτούνταν οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Κοζάνης μετά τον πόλεμο, και βοήθησε πάρα πολύ στην ανάπτυξη της ομάδας του Μακεδονικού. Με τις επιτυχίες του Μακεδονικού εδραιώθηκε το ποδόσφαιρο της Κοζάνης, παρά τις δυσκολίες της εποχής, χωρίς τα υλικά και τεχνικά μέσα που διαθέτουν σήμερα οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες. Πίστευαν και αγωνιζότανε όλοι για τη Φανέλα και για τους φιλάθλους τους, που ήσαν πάρα πολλοί. Να θυμίσω τις συγκεντρώσεις των φιλάθλων Μακεδονικού και Ολυμπιακού την περίοδο εκείνη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, σε αντικριστές θέσεις και έκαναν ατέλειωτες συζητήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα με ευπρέπεια και πειράγματα. Όμορφες εποχές., που τις έζησε ο Γιώργος. Είχε συμπαίκτες ποδοσφαιριστές με πολλά προσόντα-ταλαντούχους, που δόξασαν την ομάδα, όπως η τριπλέτα: Κυράνος, Καλώτας, Κυρατούς Ηλίας . Μια γενιά ποδοσφαιριστών που στερέωσε και προέβαλε το ποδόσφαιρο της Κοζάνης. Ο Γιώργος έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι το 1959 . Η αγάπη του όμως για το ποδόσφαιρο δεν τον απομάκρυνε από το περιβάλλον του. Ασχολήθηκε ως διαιτητής και προπονητής σε ομάδες της επαρχίας. Τότε ήμασταν αντίπαλοι , εγώ, ήμουνα παράγοντας του Ολυμπιακού. Η συνεργασία μας όμως, ήταν πάρα πολύ καλή. Μάλιστα το 1998 συνεργαστήκαμε στις εκδηλώσεις –γιορτές, που κάναμε για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή των ομάδων Μακεδονικού και Ολυμπιακού.

 

Μετά, ως άνθρωπος που τον ενδιέφεραν τα κοινά , δεν έμεινε αδρανής, αλλά αφοσιώθηκε στους επαγγελματικούς συλλόγους. Έγινε μέλος του Επιμελητηρίου για 14 περίπου χρόνια, εκπροσωπώντας τους επαγγελματίες και παράλληλα εκλέχτηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κοζάνης που η θητεία του διήρκησε 20 χρόνια. Ανάλωση τη ζωή του στην προβολή και στα θέματα της επαγγελματικής τάξης. Το 2005 εκλέχτηκε πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων «ΤΕΒΕ», νυν ΟΑΕΕ, μέχρι το 2014 , διάρκεια εννέα (9) χρόνων , συνεχίζοντας με την γόνιμη παρουσία του να προσφέρει.

 

Το Φεβρουάριο του 1994 σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας επαγγελματιών και βιοτεχνών Κοζάνης, ο τότε πρόεδρος Σάκης Γκιάτας , αείμνηστος, που είχε διατελέσει και ποδοσφαιριστής του Μακεδονικού. Ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ότι ανακηρύσσουν Επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον Γεώργιο Σιόγκα, που διετέλεσε πολλά χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας με θετικό έργο.

 

Για την εκδήλωση αυτή είχα τότε γράψει ένα άρθρο και το δημοσίευσα στον τοπικό τύπο.

 

Επίσης ήταν μέλος σε θεσμικές επιτροπές που εξέταζαν προβλήματα του επαγγελματικού κόσμου.

 

Ήταν Κύριος , έντιμος και αξιοπρεπείς, διαδραματίζοντας μια σπουδαία διαδρομή στις τάξεις των επαγγελματιών. Ως πρόεδρος εκπροσωπούσε την Ομοσπονδία Κοζάνης στις γενικές συνελεύσεις της Γενικής συνομοσπονδίας επαγγελματιών και βιοτεχνών Ελλάδος, Θέτοντας τα θέματα της περιοχής και τις ανάγκες των επαγγελματιών και βιοτεχνών που τα γνώριζε καλά.

 

Ήταν ενήμερος όλων των θεμάτων που αφορούσαν τους επαγγελματίες και προσέτρεχαν όλοι να ενημερωθούν και να τους ετοιμάσει τα χαρτιά που χρειάζονταν οι συνταξιούχοι για να λάβουν τη σύνταξη .Ότι πρόβλημα προέκυπτε πήγαιναν στο Γιώργο για να πάρουν οδηγίες τακτοποίησή του. Ήταν ένας «Μύστης», ως βαθύς γνώστης, των επαγγελματιών και των συνταξιούχων. Ένας ακάματος εργάτης της μεγάλης επαγγελματικής τάξης .

 

Ως πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, π. «ΤΕΒΕ» μαζί με τα μέλη της διοίκησης διοργάνωναν πολλές εκδηλώσεις, όπως: κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, λειτουργία στο εξωκκλήσι της Παναγίας κάθε έτος, συνεστιάσεις, πολυήμερες εκδρομές με μεγάλη συμμετοχή των μελών και άλλα πολλά, φέρνοντας έτσι, ποιο κοντά, τους συνταξιούχους για να γνωριστούν και να αναπτυχθούν οι σχέσεις τους. Με τις γιορτές και επαφές των συνταξιούχων εκφράζετο ποιοτικά, ένα νόημα στη ζωή των απόμαχων επαγγελματιών , συμμετέχοντες στα δρώμενα της κοινωνίας και της ζωής των συμπολιτών.

 

Καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες του-συμβούλους του Δ.Σ. των συνταξιούχων, βρίσκονταν στα γραφεία του συλλόγου στην οδό Αρχελάου, πρόθυμοι για κάθε εξυπηρέτηση. Με την παρουσία τους παρείχαν πνεύμα αισιοδοξίας, διακηρύσσοντας ότι « υπάρχουμε , είμαστε εδώ», και συμβάλουμε ως απόμαχοι επαγγελματίες στη κοινωνική ζωή τη πόλης.

 

Με τον πράο χαρακτήρα , το ήθος και με των χαμηλών του τόνων στις συνομιλίες , έχαιρε εκτιμήσεως και αναγνωρίσεως του έργο του. Οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχου και γενικά ο κόσμος του εμπορίου είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον Γιώργο. Είχε φίλους και μόνο φίλους. Είχαμε μια πολύ καλή φιλική σχέση και συνομιλούσαμε ταχτικά εκτιμώντας το πολύπλευρο έργο του.

 

Ήταν ένας Κοζανίτης καλοκάγαθος, σεμνός , μετριόφρων και συνεργάσιμος, που διέθετε τον εαυτόν του στην υπηρεσία των συμπατριωτών και στην ανάπτυξη της πόλης . φκιαγμένος από τη στόφα των παραδοσιακών Κοζανιτών .

 

Άφησε μεγάλη παρακαταθήκη και θα μνημονεύεται πάντοτε . Υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος των επαγγελματιών και της μικρής μας πολιτείας.

 

Τιμούμε τη μνήμη του με τη γραφίδα αυτή και ευχόμαστε η Κοζανίτικη γη που δέχεται τα εκλεκτά και γνήσια παιδιά της να είναι απαλή και δροσερή .

 

Πορεύσου αγαπητέ Γιώργο στην αιωνιότητα του σύμπαντος και της ιστορίας.

 

Η Μνήμη σου αιώνια.

 

Γιάννης Κορκάς

 

Φωτογραφία πρώτη, ως ποδοσφαιριστής , Αρχηγός της ομάδας και τα ονόματα των συμπαικτών του. Από αριστερά: Γιώργος Σιόγκας, Αρμάνδος Τζιούτζιος, Γιάννης Τριανταφύλλου με το προσωνύμιο «Ριντζουσ’», Τέλης Διάφας, Γκάζης Χρήστος, Τάκης Κυρατσούς, με το προσωνύμιο « Σιρέτσ’», Γιώργος Κουντουράς. Γιάννης Στεφανίδης, Βασίλης Σαμπανόπουλος, Κώστας Κυράνος, Ηλίας Κυρατσούς και Κουκουμπέσης Μάκης.

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00