banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Συνεχίζεται η συλλογή δηλώσεων κτηματογράφησης στους νομούς Κοζάνης, Αρκαδίας, Αργολίδας

0 comment 6 minutes read

Συνεχίζεται από Δευτέρα 7 Ιουλίου η συλλογή δηλώσεων Κτηματογράφησης,  μετά την απόφαση της ΕΚΧΑ ΑΕ (ΔΣ Νο 595/αποφάσεις 7 – 10/ 24.6.2014) με την οποία, καλεί όσους έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Δήμων της Π.Ε. Κοζάνης και των Π.Ε. Αργολίδας και Αρκαδίας, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές, η οποία είναι υποχρεωτική, λήγει στις 7 Οκτωβρίου 2014 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 7 Ιανουαρίου 2015 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΧΑ ΑΕ, Ηλίας Λιακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου και για τρείς μήνες θα συλλέγουμε δηλώσεις ιδιοκτησίας στην Κοζάνη, την Αρκαδία και την Αργολίδα. Καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στα γραφεία μας και να κατοχυρώσουν τη γη τους, γρήγορα και απλά. Το 2015 θα είναι σταθμός στην πορεία του έργου αφού θα κτηματογραφείται το υπόλοιπο 65% την χώρας με στόχο την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου το 2020. Ιδιαίτερα ο νομός Κοζάνης θα είναι ο πρώτος που θα έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο πολύ πριν το 2020»

Εκτός όμως από το πρώτο στάδιο κτηματογράφησης που είναι η συλλογή δηλώσεων σε νέες περιοχές, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κτηματογράφησης και έχουν ενταχθεί σε λειτουργία κτηματολογίου οι ΟΤΑ Άστρους και Παράλιου Άστρους, Δολιανών και Ξεροπήγαδου του Ν. Αρκαδίας, οι ΟΤΑ Ολυμπιάδας, Περδίκκας, Αγ. Χριστοφόρου και Φιλώτας του Ν. Κοζάνης και οι ΟΤΑ Κεφαλαρίου και Νέας Κίου της Αργολίδας.

Για τις περιοχές αυτές το 2015 – 2016 εκπνέει η προθεσμία μέσα στην οποία οι πολίτες μπορούν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας οι εγγραφές στο κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 08:00 με 16:00 (+ ΤΕΤΑΡΤΗ 08:00 με 20:00)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αγίας Σωτήρας, Αγιάσματος, Αγίων Αναργύρων, Αλιάκμονος, Αξιοκάστρου, Ασπρούλας, Αυγερινού, Βυθού, Γαλατινής, Δαμασκηνιάς, Δάφνης, Διλόφου, Διχειμάρρου, Δραγασιάς, Δρυοβούνου, Ερατύρας, Ζώνης, Καλονερίου, Κλεισωρίας, Κορυφής, Κριμηνίου, Λευκοθέας, Λικνάδων, Λούβρης, Μεσολόγγου, Μικροκάστρου, Μολόχας, Μορφής, Ναμάτων, Νεαπόλεως, Παλαιοκάστρου, Πελεκάνου, Πενταλόφου, Πλακίδας, Πλατανιάς, Πολυκαστάνου, Πολυλάκκου, Ροδοχωρίου, Σημάντρου, Σιατίστης, Σισανίου, Σκαλοχωρίου, Τραπεζίτσης, Τσοτυλίου, Χορηγού, Χρυσαυγής,

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

1. ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας (στην είσοδο της πόλης), Σιάτιστα,

2. Πρώην Δημαρχείο Τσοτυλίου, Τσοτύλι

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αναρράχης, Ανατολικού, Αρδάσσης, Ασβεστόπετρας, Βλάστης, Γαλατείας, Δροσερού, Εμπορίου, Ερμακίας, Καρδίας, Καρυοχωρίου, Κομανού, Κομνηνών, Μαυροπηγής, Μεσόβουνου, Μηλοχωρίου, Πενταβρύσου, Πτελέωνος, Πύργων, Σπηλιάς, Φούφας

ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Γουμεράς 29, Πτολεμαΐδα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιανής, Ακρινής, Αλωνακίων, Αμυγδαλέας, Ανθοτόπου, Άνω Κόμης, Βατερού, Δρεπάνου, Εξοχής, Καισαρείας, Καλαμιάς, Καπνοχωρίου, Κάτω Κόμης, Κερασέας, Κλείτου, Κοιλάδος, Κοντοβουνίου, Λευκοπηγής, Λιβερών, Λυγερής, Μαυροδενδρίου, Μεταμορφώσεως, Ξηρολίμνης, Οινόης, Πετρανών, Πολυμύλου, Ποντοκόμης, Πρωτοχωρίου, Πτελέας, Ροδιανής, Ρυακίου, Ρυμνίου, Σιδέρα, Σκήτης, Σπάρτου, Φιλιππούπολης, Χαραυγής, Χρωμίου, Τέως Κοινότητα Αργίλου, Τέως Κοινότητα Νέας Νικόπολης

ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Μαργαρίτη Δήμτσα 19, Κοζάνη

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Αυλών, Βαθυλάκκου, Βελβεντού, Γουλών, Ελάτης, Ιμέρων, Καταφυγίου, Κρανιδίων, Λευκάρων, Λιβαδερού, Μεσιανής, Μεταξά, Μικροβάλτου, Νεράϊδας, Λατανορρεύματος, Πολυρράχου, Ροδίτου, Σερβίων, Τρανοβάλτου, Τριγωνικού

ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Κωνσταντίνου Κάρπου 21, γωνία με Κοεμτζοπούλου (πρώην Ι.Κ.Α.), Σέρβια

ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι απλή και τα έγγραφα που χρειάζεται να καταθέσουν οι πολίτες είναι λίγα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ΠΟΥ είναι το ακίνητό τους, ώστε να μπορούν να το εντοπίσουν πάνω στους χάρτες. Κι αυτό γιατί, πολλές φορές, η περιγραφή του ακινήτου στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν είναι επαρκής για τον εντοπισμό του.

1. Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας

Εκτός από το έντυπο της δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) που θα το προμηθευτεί από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr, θα χρειαστεί να καταθέσουν:

α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά (π.χ. συμβόλαιο)

β) Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του

γ) Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου

δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου

▶  Στην περίπτωση που το δικαίωμά σας το έχετε αποκτήσει με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβάλετε διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κλπ).

 

2. Εντοπισμός του ακινήτου

 

Ο εντοπισμός ενός ακινήτου πάνω σε χάρτη είναι μία εύκολη διαδικασία, όταν πρόκειται για περιοχές δομημένες, δηλ. όπου υπάρχει οδός και αριθμός. Στις αγροτικές περιοχές, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Για τον εντοπισμό αυτό, βοηθούν πολύ τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα («εξαρτημένα τοπογραφικά»), τα οποία διαθέτουν συντεταγμένες χ και ψ στο Εθνικό Σύστημα συντεταγμένων, που χρησιμοποιεί και το Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού των ακινήτων. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον:

το αναφέρει το συμβόλαιό ιδιοκτησίας

▶ ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία σε αγροτεμάχιο / οικόπεδο

▶  έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)

▶ έχει συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)

 

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους με τους εξής ανέξοδους τρόπους:

 

α)  Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχει δωρεάν η ΕΚΧΑ ΑΕ

από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. Επιλέγοντας Νομό και ΟΤΑ, οι πολίτες μπορούν να περιηγηθούν στην περιοχή που τους ενδιαφέρει και :

▶ να βρουν το ακίνητό τους

▶ να τοποθετήσουν στον χάρτη τα όριά του (να σχεδιάσουν ένα σκαρίφημα)

▶ να μετρήσουν τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και

▶ να εκτυπώσουν την εικόνα για να την υποβάλουν μαζί με τη δήλωσή τους.

Η εφαρμογή διαθέτει ένα ειδικό εργαλείο info, με το πάτημα του οποίου εμφανίζονται στον χάρτη οδοί, οικισμοί και σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (π.χ. όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου). Με τον τρόπο αυτό, η περιήγηση και η αναζήτηση περιοχών γίνονται ευκολότερα.

β)  Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, που μπορούν να κάνουν ακόμα και μόνοι τους για να εντοπίσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου τους.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το 210 6505600 και 2310 370500 ή επισκεφθείτε το www.ktimatologio.gr

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00