Ούτε που μπορούσαν να φανταστούν οι κάτοικοι στον Τετράλοφο της Κοζάνης ότι το χωριό τους θα πρωταγωνιστούσε σε βίντεο κλιπ. Kαι μάλιστα όχι σε οποιοδήποτε, αλλά στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στη Eurovision
Οι λιγοστοί θαμώνες στο καφενείο του Τετραλόφου έβλεπαν στην αρχή τους νεαρούς που ξεσήκωσαν το χωριό με κάμερες, καλώδια και λοιπό εξοπλισμό, αλλά δεν καταλάβαιναν τον λόγο, αφού το χωριό τους δεν διαθέτει κάποιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο αξιοθέατο.
Πλέον όλοι είναι ενήμεροι. Όχι μόνο γιατί είδαν από κοντά την Κλαυδία και άκουσαν και ξανάκουσαν στα γυρίσματα την Αστερομάτα, αλλά και για έναν επιπρόσθετο λόγο: γιατί περίπου 30 από αυτούς μετέχουν στο βίντεο κλιπ!
Ο Τετράλοφος (Ντορταλή επί τουρκοκρατίας) είναι ένα ορεινό χωριό στον νομό Κοζάνης, χτισμένο ανάμεσα σε τέσσερις λόφους, με περίπου 200 μόνιμους κατοίκους, το οποίο έχει έντονο το ποντιακό στοιχείο. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Ντορταλή ήταν από την περιοχή Λιβερά, το Καπίκιοϊ, χωριά της Ματσούκας της Τραπεζούντας και από την Ανατολική Θράκη, και την περιοχή Ραιδεστού. Στον Τετράλοφο οι πρόσφυγες άρχισαν να καταφθάνουν από το 1922.
Το τραγούδι «Αστερομάτα» με το οποίο η Ελλάδα μετέχει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, είναι άλλωστε ένα τραγούδι που μιλά για ξεριζωμό και προσφυγιά. Αλλά και η 22χρονη Κλαυδία, που είναι ποντιακής καταγωγής, θέλει να αναδείξει τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ποντίων.
Γιατί στον Τετράλοφο
Γιατί όμως από όλα τα ποντιακά χωριά στην Ελλάδα, οι δημιουργοί του βίντεο να επιλέξει το συγκεκριμένο χωριό της Κοζάνης;
«Πράγματι το χωριό μας δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο τουριστικό αξιοθέατο. Είναι όμως ένα χωριό ποντιακό που δίνει έμφαση στη διατήρηση και στην αναβίωση των εθίμων. Ο σύλλογός μας αναβιώνει κάθε χρόνο τα Κοτσαμάνια (από το τούρκικο kocaman = ο μεγαλόσωμος), τους Μωμόγερους, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου», τονίζει στο TheOpinion o πρόεδρος του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου, Γιώργος Δεσποινιάδης.
«Το χωριό μας έχει φωτογραφηθεί από τον φωτογράφο Μιχαήλ Παππά, ο οποίος ήρθε στο παρελθόν κι άλλες φορές εδώ. Νομίζω πως από αυτόν πληροφορήθηκαν το έντονο ποντιακό στοιχείο του χωριού μας οι παραγωγοί του βίντεο και γι’ αυτό ήρθαν εδώ. Μας ζήτησαν, αν μπορούμε να συγκεντρώσουμε κάποια παλιά αντικείμενα, κάποιες φορεσιές παραδοσιακές που έχει ο σύλλογός μας, προκειμένου να εμπλουτιστεί το βίντεο και φυσικά εμείς κάναμε το καλύτερο δυνατό», προσθέτει ο κ. Δεσποινιάδης.
Τα γυρίσματα κράτησαν για δυο μέρες, ένα Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ και οι άνθρωποι της εταιρίας παραγωγής ενθουσιάστηκαν με τη φιλοξενία των ντόπιων. «Γιατί να μην είμαστε φιλόξενοι; Στον τόπο μας ήλθαν. Φυσικά και θα βοηθήσουμε, τονίζει γελώντας ο κ. Δεσποινιάδης και εξηγεί ότι περίπου 30 κάτοικοι, κάθε ηλικίας, εμφανίζονται στα γυρίσματα. Αλλά, όπως λέει, και η ίδια η νεαρή τραγουδίστρια ήταν φιλική.
Φυσικά, οι κάτοικοι στον Τετράλοφο δεν μπορούν ακόμη να γνωρίζουν ποιες σκηνές από το χωριό τους θα περιληφθούν στο τελικό βίντεο, αφού στη συνε΄χεια τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν στον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.
Είναι όμως ενθουσιασμένοι και φυσικά δίνουν τους… 12 βαθμούς τους στην Κλαυδία και την «Αστερομάτα» τους.
theopinion.gr