Στην παρουσίαση των πολιτικών αρχών του συνδυασμού του «Κοζάνη – Τόπος να ζεις» προέβη τη Δευτέρα 6 Μαΐου το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα τέχνης του δήμου Κοζάνης, ο δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ ανακοίνωσε και τους 62 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του ψηφοδελτίου του.
«Άνθρωποι νέοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, κάθε ιδεολογίας, στελεχώνουν τον συνδυασμό μας» τόνισε ο Λευτέρης Ιωαννίδης, εστιάζοντας στο ζητούμενο πως «όραμά μας είναι μια Κοζάνη για όλους».
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο ταμειακό έλλειμμα των 500.000 ευρώ που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και όπως τόνισε «σήμερα δεν υπάρχει κανένα ταμειακό έλλειμμα, μέσα από μια εξορθολογιστική οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε».
«Μέχρι το 2023 δεν θα υπάρχουν χαρτιά και όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να επιτύχουμε την εξοικονόμηση και τη διαφάνεια σε όλα» ανέφερε ο Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ εστιάζοντας και πάλι στην προηγούμενη δημοτική αρχή είπε πως «δεν υπήρχε σωστή διαχείριση των οικονομικών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο δήμος στα όρια της χρεοκοπίας».
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη, του σιδηροδρομικού σταθμού και της οδού Ολύμπου, στην αξιοποίηση του εμβληματικού χώρου του Ξενία, επενδύοντας όμως πάντα βιώσιμα. Αναφερόμενος στα αδέσποτα, ο κ. Ιωαννίδης είπε «το 2014 δεν υπήρχε κτηνιατρείο, ούτε εξοπλισμός περισυλλογής», για τα οποία, όπως τόνισε, η σημερινή και αυριανή δημοτική αρχή θα ενδιαφερθεί και θα κάνει.
Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά του κ. Ιωαννίδη στα 3 νομικά πρόσωπα του πολιτισμού του δήμου Κοζάνης, που το 2014 βρίσκονταν σε πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ τους και σήμερα λειτουργούν αρμονικά, όπως τόνισε.
«Η βιβλιοθήκη σταδιακά μετατρέπεται σε εθνικό φορέα των γραμμάτων, δεν λέμε ποιος την έχτισε, αλλά ποιος έχει όραμα γι αυτή» είπε ο κ. Ιωαννίδης, αναγνωρίζοντας συγχρόνως και τη συμβολή των προηγούμενων δημοτικών αρχών, και στα εγκαίνιά της. «Οι δημότες γίνονται μέρος της βιβλιοθήκης», ανέφερε Λευτέρης Ιωαννίδης και «η επιτυχία μας ήταν η αύξηση των υπαλλήλων της βιβλιοθήκης από 5 σε 13».
Αξιοσημείωτες ήταν οι αναφορές του κ. Ιωαννίδη στην αίθουσα τέχνης, για την οποία όπως είπε «έσταζε και είχε πολλά προβλήματα παλαιότητας και σήμερα είναι σύγχρονη και λειτουργική», αλλά και στο κλειστό γυμναστήριο στη Λευκόβρυση που «το παραλάβαμε κουφάρι και τώρα γίνονται εκεί διεθνείς αγώνες, κάτι που δεν έγινε ποτέ».
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στη βιωσιμότητα ενός νέου ισχυρού πανεπιστημίου στην Κοζάνη, στο καλλιτεχνικό σχολείο του νέου Κλείτου, το 6ο στη χώρα μας και στα στεγαστικά προβλήματα σχολείων του Δήμου.
«Κεντρικό μας πρόταγμα ήταν η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή» είπε ο κ. Ιωαννίδης, ενώ επισήμανε την ολιγωρία του τοπικού πολιτικού κατεστημένου της περιοχής σ’ αυτό που όλοι έβλεπαν να έρχεται, δηλαδή στην μεταλιγνιτική περίοδο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς μιλούσαμε γι αυτό και κατηγορηθήκαμε πως διώκουμε το εθνικό μας καύσιμο και άλλα και σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αποβιομηχάνιση της περιοχής μας χωρίς κανένα σωσίβιο». Είμαστε η μόνη δημοτική αρχή που έκανε κινήσεις για να βρεθούν λύσεις για την αποβιομηχάνιση της περιοχής μας, πήγαμε σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Ευρώπη, ώστε να γίνουν μελέτες για την ανάπτυξη της περιοχής, για μια δίκαιη και κοινωνική μετάβαση, επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης και τελειώνοντας την ομιλία του είπε πως «διοικήσαμε τον δήμο με εντιμότητα και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης ατενίζουμε το αύριο».