banner
banner
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Γιορτές Βοΐου ΠΕΛΕΚΟΝ: Εμπνευστές και πρωτεργάτες προάγουν την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής

0 comment 3 minutes read

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τις «Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον».

Στην συνέντευξη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Λύσανδρος Μεταξάς, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη, ο Δήμαρχος Βοΐου  Χρήστος Ζευκλής, ο Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης και συμμετέχων στο συναυλιακό πρόγραμμα Γιώργος Τζούκας και η υπεύθυνη των εκδηλώσεων Θεοδώρα Λειψιστινού.

Ο κος Μεταξάς ανέφερε τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις “Μέρες Γιορτών Βοΐου ΠΕΛΕΚΟΝ” και τόνισε την σημασία του συγκεκριμένου φεστιβάλ για τον πολιτισμό και για το Βόιο.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής χαρακτήρισε τις Μέρες Γιορτών Βοΐου “ΠΕΛΕΚΟΝ” πολυήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το 2016 και έπλεξε το εγκώμιο της κας Λειψιστινού, που είναι όπως χαρακτηριστικά είπε, “πυρήνας” των συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Ο Δήμαρχος Βοΐου συνέχισε αναφέροντας τη σημαντικότητα, για την περιοχή του Βοΐου, τέτοιων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον τοπικό πολιτισμό και γενικότερα τα φυσικά και πολιτιστικά κάλλη της περιοχής. Επίσης, ανέφερε τη στήριξη του Δήμου και απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να επισκεφτούν τις εκδηλώσεις.

Η υπεύθυνη των εκδηλώσεων Θεοδώρα Λειψιστινού, στην ομιλία της ευχαρίστησε αρχικά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Βοΐου, τον Υφυπουργό Στάθη Κωνσταντινίδη για την στήριξή τους στην όλη προσπάθεια,καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν. Η κα Λειψιστινού τόνισε ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2016 και ότι η αγάπη της για το Βόιο την ώθησε ώστε να διοργανώσει το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Στη συνέχεια παρουσίασε λεπτομερώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και εξέφρασε την πεποίθησή της πως και φέτος θα πάνε όλα καλά και θα απολαύσει ο κόσμος τις πολυήμερες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Πολυτίμη Φαρμάκη τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός γενικότερου πλαισίου στο οποίο θα εντάσσονται τέτοιες εκδηλώσεις ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα και να συμμετέχει ο κόσμος. Στόχος της Περιφέρειας, όπως είπε, είναι και η οικονομική και τουριστική ενδυνάμωση της περιοχής με τέτοιου είδους πρωτοβουλιών και εξέφρασε την στήριξη που παρέχει η Περιφέρεια

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης και συμμετέχων στο συναυλιακό πρόγραμμα Γιώργος Τζούκας στάθηκε στη χαρά του που συμμετέχει σ’ ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την περιοχή και την πίστη του πως πρέπει να υπάρχουν και να γίνονται τέτοιες προσπάθειες ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος και τα φυσικά και πολιτισμικά κάλλη της περιοχής.

Οι Μέρες Γιορτών Βοΐου ΠΕΛΕΚΟΝ που ξεκίνησαν το 2016 αποτελούν έναν σημαντικό θεσμό αφορμή και ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την παράδοση, τον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία του Βοΐου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ομιλίες που φέρνουν στο φως άγνωστες και πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τους θρύλους της περιοχής αλλά και για τα ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια της Δυτικής Μακεδονίας και των ορεινών χωριών του Βοΐου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2024 στη Σιάτιστα, στην Εράτυρα, στον Πελεκάνο και στη Δάφνη η ιστορία συνομιλεί με τον πολιτισμό και η τέχνη συνδιαλέγεται με την παράδοση.

Οι Γιορτές Πέλεκον διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μύριχος, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλκα και τον Σύλλογο Απανταχού Πολυλακκιωτών Κοζάνης. Συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου. Με την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – τομέας Μακεδονίας και Θράκης. Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον Ιστορία,
Πολιτισμός, Τέχνη, Παράδοση Μία λαμπρή ευκαιρία για την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, μία ιστορική διαδρομή δίπλα στη φύση. Μια πορεία γνώσης που αφορά στις ρίζες των ανθρώπων της, στην εξερεύνηση της άγνωστης Δυτικής Μακεδονίας και τα περήφανα χωριά της.

Υπεύθυνη της διοργάνωσης είναι η ΘεοδώραΛειψιστινού.

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00